Τα χειροποίητα μαχαίρια του Στέλιου Δρακόπουλου

Διαβάζοντας ένα άρθρο για την εταιρεία Dikristo και τα χειροποίητα μαχαίρια που κατασκευάζει το Στέλιος Δρακόπουλος, μου κίνησε την περιέργεια και θέλησα να δω από κοντά τη δουλειά του, γιατί έψαχνα κάτι ιδιαίτερο! Κάτι ξεχωριστό που δεν θα ήταν εύκολο να το βρει κάποιος στην αγορά.
Κι έτσι τηλεφώνησα στο Στέλιο και τον επισκέφθηκα ένα Σάββατο πρωί στο εργαστήριό του στο Περιστέρι πριν λίγους μήνες.
Δεν υπήρχε ακόμη ούτε πινακίδα έξω και όλα ήταν υπό κατασκευή, αλλά με είχε καθοδηγήσει σωστά και δεν δυσκολεύτηκα να το βρω.
Η αλήθεια είναι πως ακούγοντας για ένα μαχαιροποιό στην Αθήνα, περίμενα να βρω έναν ηλικιωμένο άνθρωπο που γνωρίζει την τέχνη χρόνια και τη συνεχίζει από παράδοση.
Αντιθέτως βρέθηκα μπροστά σε ένα νέο παιδί με αγάπη γι’αυτό που κάνει και που το ξεκίνησε πριν 10 χρόνια εντελώς τυχαία…. όπως πολλά πράγματα στη ζωή μας!

Η ιστορία έχει ως εξής:

Γυρνούσε αργά τα βράδια από την τότε δουλειά του και μαγείρευε. Έψαχνε συνταγές, νέα υλικά και τεχνικές ενώ δοκίμαζε τον εαυτό του σε νέες μαγειρικές προκλήσεις. Μέσα από την τριβή του με το αντικείμενο και την κουζίνα, συνειδητοποίησε ότι τα καλά εργαλεία είναι αναγκαία για ένα άρτιο αποτέλεσμα και ως εκ τούτου αποφάσισε να ψάξει να βρει τα καλύτερα και πιο σημαντικά εργαλεία που μπορεί να έχει κάποιος στη κουζίνα του.

Στην πρώτη γραμμή φυσικά ήταν το μαχαίρι που είναι ως γνωστόν το δεξί χέρι κάθε μάγειρα ή όποιου ασχολείται με τη μαγειρική ακόμη και ερασιτεχνικά. Από τη πρώτη στιγμή που διάβασε για τα μαχαίρια, τα ατσάλια και την κατασκευή τους μαγεύτηκε… Ήξερε τι ήθελε να κάνει!
Το πρώτο του εργαστήριο ήταν στο μπαλκόνι του όπου με 5 βασικά εργαλεία χειρός, ξεκίνησε το ταξίδι του.
Τι κάνει ένα μαχαίρι διαφορετικό;
Ο Στέλιος μου ανέφερε ότι τα μαχαίρια ως αντικείμενα κρύβουν μεγάλη επιστήμη πίσω τους. Τόσο η γεωμετρία της λάμας και της λαβής όσο και οι σωστές μεταλλουργικές ιδιότητες και η θερμική κατεργασία που πρέπει να έχει ένα ατσάλι παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Αλλά το πιο βασικό συστατικό για κείνον είναι η επιμονή και η υπομονή που πρέπει να έχει κάποιος που ασχολείται με την κατασκευή μαχαιριών.

Μου είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να ιδρώσεις και να κοπιάσεις για να έχεις το σωστό αποτέλεσμα, τόσο πνευματικά διαβάζοντας για μεταλλουργία και βγάζοντας ένα σχέδιο, όσο και σωματικά τρίβοντας ένα ατσάλι.
Βέβαια όταν αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαχαιροποιία ταξίδεψε αρκετά σε χώρες με παράδοση όπως Ιαπωνία, Γερμανία και Αμερική, πήγε σε μουσεία μαχαιροποιίας και συνάντησε πολλούς κατασκευαστές μαχαιριών ώστε να αντλήσει πληροφορίες.
Θυμάμαι τα λόγια του:
“Ένα μαχαίρι παίρνει χρόνο να φτιαχτεί, ξεκινάς από μια ιδέα, στύβεις το μυαλό σου να βρεις το κατάλληλο σχέδιο, το μελετάς και προσπαθείς να εξαλείψεις τις αδυναμίες του, το φαντασιώνεσαι πως θα είναι ολοκληρωμένο, επιλέγεις τα υλικά τα οποία φυσικά πρέπει να εξυπηρετούν το σκοπό της κατασκευής και προσπαθείς να λύσεις το πρόβλημα της κατασκευής. Ένα μαχαίρι μπορεί να σου πάρει 5 μέρες μέχρι και αρκετούς μήνες. Φυσικά ένα μαχαίρι μπορεί να έχει διττή όψη, να είναι το πιο απλό και χρηστικό εργαλείο αλλά και ένα σύμβολο, ένα έργο τέχνης.
Στην τέχνη μου δεν θέλω να περιορίζομαι από κανένα «κανόνα» και έτσι δοκιμάζω συνεχώς καινούργια σχέδια, υλικά και τεχνοτροπίες, πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να εξελιχθείς και να γίνεις αυτό που πάντα ήθελες να γίνεις.”Μένω εκστασιασμένη με όσα ακούω, τόσο που αρχίζω να βλέπω τα μαχαίρια με διαφορετική ματιά.
Κάποια από αυτά που έχει στα ράφια του δεν είναι προς πώληση απ’ότι μου είπε γιατί είναι η δική του συλλογή και τα αγαπάει πολύ!
Πριν κλείσουμε την κουβέντα μας κι αφού βρήκα το καλύτερο μαχαίρι για δώρο, ο Στέλιος μοιράζεται μαζί μου μερικές συμβουλές για τη φροντίδα των μαχαιριών και για τα 5 βασικά που έχει ένας μάγειρας στην κουζίνα του:
– Προτιμάμε να αγοράζουμε ένα μαχαίρι και καλό και όχι δεκάδες μαχαίρια που σε λίγο καιρό χάνουν την κόψη τους και πάνε για «πέταμα».
– Όταν επιλέγουμε ένα μαχαίρι, φροντίζουμε να μας κάνει στο χέρι, να μπορούμε να το χειριστούμε και να είναι το κατάλληλο για τη δουλειά που το θέλουμε.– Δεν αποθηκεύουμε τα μαχαίρια μας στο συρτάρι. Προτιμούμε μαγνητική ράγα (τοποθετημένη με τη μύτη προς τα πάνω) ή στο κουτί τους.
– Για την επαναφορά της διπλωμένης κόψης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλό μασάτι (προτείνεται κεραμικό) ενώ για την επαναφορά της κόψης καλές κεραμικές πέτρες νερού.
– Κόβουμε πάντα σε δίσκο κοπής (ξύλινο ή εγκεκριμένο πλαστικό) και ποτέ σε πιάτα, πάγκους και άλλες επιφάνειες.
– Για να καθαρίσουμε το μαχαίρι που χρησιμοποιήσαμε, το σαπουνίζουμε με μαλακό σφουγγάρι και το στεγνώνουμε με πετσέτα.
– 5 είναι τα βασικά μαχαίρια ενός μάγειρα:
Ένα μαχαίρι τύπου σεφ, ένα μικρό για λεπτοδουλειές, ένα φιλεταρίσματος, ένα ψωμιού, ένα ξεκοκκαλίσματος ενώ υπάρχουν εκατοντάδες εξειδικευμένοι τύποι για όλες τις δουλειές.Αν κι εσείς ψάχνετε κάτι ιδιαίτερο ή αγαπάτε τα χειροποίητα μαχαίρια, επισκεφθείτε το εργαστήριο του Στέλιου Δρακόπουλου.
Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε και συζητώντας μαζί του θα δημιουργήσετε κάτι μοναδικό που θα ταιριάζει στα γούστα σας.
Στην ιστοσελίδα του βέβαια μπορείτε να δείτε κάποια ετοιμοπαράδοτα, αλλά κυρίως κατασκευάζει tailor made μαχαίρια, σύμφωνα με το γούστο και τις επιθυμίες του πελάτη. Από το χρώμα και το σχέδιο της λαβής ως και τη λάμα.
Το κόστος για ένα κλασικό μαχαίρι ξεκινά από €280 και η σειρά exclusive ξεκινά από τα €400.
Επίσης μπορεί να αναλάβει το ακόνισμα των μαχαιριών σας αφού επικοινωνήσετε μαζί του και κλείσετε κάποιο ραντεβού.Θεοδώρας 6 & Γιαννιτσών, Περιστέρι
Τηλ. 6944681199
www.dikristo.com