Jerar – Το gourmet bistro που ξεχωρίζει στη Δάφνη

Κοντεύει να κλείσει χρόνο το μοντέρνο bistro του Χάρη Νικολούζου και του Γιώργου Καβακλή στην περιοχή της Δάφνης και άφησα το χρόνο να κυλήσει πριν γράψω το άρθρο σχετικά με το Jerar!
Είναι από κείνα τα εστιατόρια που σου κάνει κέφι να πας για να περάσεις μια ωραία βραδιά. Καθόλου στημένο – παρόλο που η κουζίνα του αγγίζει το fine dining – χαλαρό, με μια open Kitchen ντυμένη στα λευκά και με τα τραπέζια του τοποθετημένα αραιά στο χώρο, ανάμεσα σε γυμνές κολόνες που συνδυάζονται με γήινα χρώματα. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της Άννας Γαβαλά δεν ταιριάζει σε όλους γιατί κάποιοι τον θεωρούν ψυχρό, αλλά η παλιά φαρμακαποθήκη πήρε άλλη αίγλη από όταν η ομάδα του Spoiled θέλησε να τη διαμορφώσει σε ένα ωραίο bistro.
ΤαραμοσαλάταΤο όνομα “Jerar” – απ’ότι διάβασα – τους προέκυψε από ένα επεισόδιο της σειράς των “Απαράδεκτων” που όντως έβγαζε πολύ γέλιο.
Όταν είχα συναντήσει το Χάρη Νικολούζο σε μια έκθεση κρασιών – λίγους μήνες πριν ανοίξει το εστιατόριο – μου είχε πει ότι ετοιμάζει κάτι δικό του στην Αθήνα. Όπερ και εγένετο!
Και όταν έκανε το opening, βρέθηκα μετά από κάποιες μέρες εκεί για να δοκιμάσω τα πιάτα του.
Το ψωμί με το οποίο ξεκινήσαμε είναι με φυσικό προζύμι τεσσάρων ετών και συνοδευόταν από βούτυρο με ξινή κρέμα και ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας από τη Μάνη.
Ο ταραμάς έπαιρνε άλλη γεύση από το καπνιστό ελαιόλαδο μυρωδικών, herbes de Provance με αμπελοφυλλο και φαγόπυρο.

Τα τραγανά σπανακοπιτάκια σε σχήμα λουλουδιού (σε μορφή μου θύμισαν τα μυκονιάτικα καλαθάκια – πάντα βρίσκω κάτι να μου θυμίζει το νησί μου…) ήρθαν συνοδεία γιαουρτιού δικού τους με μυρωδικά.
Το tartare εδώ μην το περιμένετε όπως το κλασικό. Το κάνει σαν μουσακά και το σερβίρει μέσασε τραγανά choux με σάλτσα bechamel.  Πως λέμε ποιητική αδεία.. εδώ έχουμε μαγειρική αδεία!

Αλλά και την cacio e peppe την απογειώνει με ταρτάρ γαρίδας! Ένας πολύ ισορροπημένος συνδυασμός του θαλασσινού με τη σάλτσα τυριού και τα ζυμαρικά al dente!
Τα nuggets κουνελιού με τη ζουμερή σάρκα μέσα σε τραγανή κρούστα, θυμίζουν ακριβώς την κερκυραϊκή καταγωγή του chef. Σερβίρονται με χειροποίητη μαγιονέζα με σπετσερικό (το μείγμα μπαχαρικών που λατρεύω και χρησιμοποιούν στην παστιτσάδα τους στο νησι).
Και το κοτόπουλο παστιτσάδα έχει αέρα Κερκυραϊκό καθώς εδώ το σερβίρει πάνω σε πουρέ από κρεμμύδι και ψωμί και δίπλα του ένα πιτάκι όπως το τρώνε στο νησί του τυλιχτό με ψιλοκομμένο το μπουτάκι και κόκκινη “σάρτσα”.
Το επιδόρπιο ήταν πολύ καλό! Medovic! Μια μαλακή μελόπιτα με μέλι, κρέμα ζαχαροπλαστικής και σμετάνα που συνοδευόταν με παγωτό μελιού και παπαρουνόσπορο, συνταγή της συζύγου του Χάρη, ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη.

Αναφορικά με τη λίστα κρασιών, θα βρείτε προσεγμένη λίστα από boutique οινοποιεία, βιοδυναμικά και φυσικά κρασιά αλλά και αρκετές επιλογές σε ποτήρι.

Το μενού μπορεί να έχει αρκετά νέα πιάτα γιατί η επίσκεψή μου έγινε τον πρώτο καιρό λειτουργίας, αλλά σύντομα θα επανέλθω για να δοκιμάσω τα νέα τους πιάτα.
Υ.Γ. : Δύσκολο το parking στην περιοχή. Οπλιστείτε με υπομονή…
Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη
Τηλ. : 210 9755764
Κόστος: 40-50 κατ’άτομο (με μισή φιάλη κρασί)