Apiri Greek Eatery – Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο Ηράκλειο

Πρωτάκουσα για το εστιατόριο, δυο χρόνια πριν σε διακοπές μου στο Λασίθι.
Δεν κατάφερα τότε να το επισκεφτώ, αλλά πάντα είχα στο νου μου ότι με την πρώτη ευκαιρία που θα ήμουν στο Ηράκλειο, θα γευμάτιζα στο Apiri Greek Eatery!
Έψαξα την ετυμολογία της λέξης γιατί δεν την είχα ξανακούσει. Απύρι είναι το θειάφι από το (από+πύρι), επειδή ήταν το κατάλοιπο της τέφρας των ηφαιστείων. Παράξενο όντως όνομα για μαγαζί εστίασης…
Αλλά σημασία δεν έχει τόσο το όνομα αλλά τι προσφέρει αυτό το εστιατόριο σε όποιον το επισκέπτεται!

Και πράγματι η εμπειρία αξίζει! Ο chef και ιδιοκτήτης Στέφανος Λαυρενίδης έχει περάσει από μεγάλα εστιατόρια στο εξωτερικό όπως το Kadeau στην Κοπεγχάγη και το Fat Duck στο Λονδίνο, αλλά και σε εστιατόρια μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της Κρήτης.
Η απόφασή του να γυρίσει στην πόλη που μεγάλωσε και να δημιουργήσει κάτι δικό του, μάλλον ήταν ότι καλύτερο.
Στο Apiri αποδίδει τη μεσογειακή κουζίνα με τη σύγχρονη ματιά, χωρίς να αποδομεί υλικά, αλλά συνδυάζοντάς τα μεταξύ τους και χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές.

Τα πιάτα που δοκιμάσαμε ένα κι ένα!
Χορτόπιτα στα κάρβουνα με χαρούπι και γαλομυζήθρα, μοναδικής νοστιμιάς.
Το γιουβέτσι με συμιακό γαριδάκι – επειδή δε βρήκαν – είχε αντικατασταθεί με κροκέτα φρέσκιας γαρίδας σε συνδυασμό με σύγκλινο Μάνης και μαραθόριζα.
Ένα πιάτο που ξαναγυρνάς στο Apiri και το ζητάς πάλι.
Ακόμα κι οι πατάτες τηγανητές, κομμένες στρογγυλές (όπως τις έκανε παλιά η γιαγιά μου) ήρθαν ζεστές και σερβιρισμένες με ντόπια γραβιέρα και ρίγανη.
Τι να πω για τα χτένια με τη φρέγκολα και bacon μαύρου χοίρου? Συνδυάστηκαν με ζαχαρομπίζελα και τα αρώματα της λουίζας απογείωσαν το πιάτο!
Τα μάγουλα πάνω στη ρεβυθάδα φούρνου έλιωναν στο στόμα και είχαν μαγειρευτεί όπως το Κερκυραϊκό σοφρίτο.
Ο κόκορας παστιτσάδα συνοδευόταν με στριφτάρια και μια ελαφριά μπεσαμέλ ανάμεσά τους και τριμμένο κεφαλοτύρι.
Το μοσχαρίσιο κότσι με σάλτσα ψητού και βασιλομανίταρα συνοδευόταν με δίκοκκο σιτάρι.
Η κατσίκα μαγειρεμένη κοκκινιστή πεντανόστιμη και ο συνδυασμό με πουρέ παστινάκι και ανατολίτικο πιλάφι πολύ ιδιαίτερος.
Κλείσαμε με δυο γλυκά – ένα πολύ καλό cheesecake και μια τάρτα με μήλο και σοκολατένια mignardises κέρασμα.
Βέβαια ο κατάλογος αλλάζει συχνά σύμφωνα με την εποχικότητα των υλικών.

Στο Apiri θα βρείτε πλούσια λίστα κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα και αρκετά βιολογικής καλλιέργειας.
Φυσικά από τη λίστα δε λείπουν τα αποστάγματα με μεγάλη ποικιλία σε ούζο και παλαιωμένα τσίπουρα.Το γεύμα μας απολαύσαμε σε διπλανό ξεχωριστό χώρο που κλείνουν συνήθως για events όποτε είχαμε άνεση, χωρίς αυτό να εμποδίζει καθόλου το άψογο service. Η Στερεή Παπαδάκη που είχε αναλάβει το service της παρέας, ήταν παρούσα όταν τη χρειαζόμασταν και μας φρόντισε ιδιαίτερα.
Να μην παραλείψω να αναφέρω ότι το φαγητό σερβίρεται σε πολύ ωραία χειροποίητα κεραμικά πιάτα, ειδική παραγγελία σε σύγχρονο εργαστήρι της πόλης του Ηρακλείου.Καγιαμπή και Αγίων Δέκα 5, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ. 281 0 34222