Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι της γιαγιάς

Υλικά:
1 φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι 1 κιλό περίπου
1 σφηνάκι ούζο ή μισό ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
4-5 κεδροκούκουτσα
5-6 κόκκοι πιπεριού
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό (σε σπόρους)
1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
2-3 φρέσκες τομάτες περασμένες από τον τρίφτη
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού πελτέ
1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ξύσμα από μισό lime

Διαδικασία:
Καθαρίζετε το χταπόδι και τεμαχίζετε σε πλοκάμια και σε κομματάκια την κουκούλα.
Το βάζετε σε κατσαρόλα και σωτάρατε σκέτο μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να ροδίσει. Αφού τα πιει, σβήνετε με το ούζο ή το κρασί.
Προσθέτετε το ελαιόλαδο και όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύετε 3-4 λεπτά να πάρει τα αρώματα. Στη συνέχεια προσθέτετε τις τομάτες και τον πελτέ και λίγο νερό (ίσα να το σκεπάσει) και σιγοβράζετε τόσο ώστε το χταπόδι να κρατάει και όχι να μαλακώσει πολύ. Θέλει γύρω στα 30 λεπτά. Ελέγξτε με το πιρούνι να κρατάει.
Το αφαιρείτε από την κατσαρόλα και το τεμαχίζετε σε μικρά κομματάκια.
Σουρώνετε το ζωμό σε μικρό κατσαρολάκι.
Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζετε το κοφτό μακαρονάκι 4 λεπτά λιγότερο από ότι λέει η συσκευασία. Στη συνέχεια το σουρώνετε.
Βάζετε σε μια άδεια κατσαρόλα το ζωμό από το χταπόδι και αν χρειάζεται λίγο νερό ακόμη και βράζετε άλλα 4 λεπτά το κοφτό μακαρονάκι. Στο τελευταίο λεπτό προσθέτετε το χταπόδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δοκιμάστε αν χρειάζεται αλάτι γιατί συνήθως το χταπόδι βγάζει από το ζωμό του. Οπότε προσοχή μη σας γίνει αλμυρό το φαγητό.
Σερβίρετε και αν θέλετε προσθέστε ξύσμα lime.

Υ.Γ.
Τα μπαχαρικά και το ξύσμα lime είναι δικές μου προσθήκες στη συνταγή. Η γιαγιά έβαζε τα απολύτως απαραίτητα και ήταν γλύκισμα!