ΨαροΚαστέλλα Καπηλειό – Θαλασσινή αύρα ψηλά στην Καστέλλα

Είχα ακούσει για ένα ταβερνάκι με θαλασσινά, ψηλά στα στενά της Καστέλλας και όλο ήθελα να πάω να το δοκιμάσω…
Κι αφού έμεινα Πάσχα στο κλεινόν άστυ, δόθηκε η ευκαιρία και μετά από μια βόλτα στο Μικρολίμανο – Μεγάλο Σάββατο μεσημεράκι – ανηφόρισα τα σκαλάκια και βρέθηκα στην οδό Σκρα, στον αριθμό 19, σε ένα από τα τραπεζάκια πάνω στο πεζοδρόμιο, να δίνω παραγγελία και να μην ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω από τα θαλασσινά καλούδια της ΨαροΚαστέλλας.

Και αφού παρήγγειλα στο Νέστορα (έναν από τους γιους της οικογένειας), είπα να μπω να δω λίγο τον εσωτερικό χώρο που έδειχνε τόσο μικρός αλλά συγχρόνως cosy και φτιαγμένος με μεράκι από τους ιδιοκτήτες.
Βρήκα την κα. Μαρία και το σύζυγό της να μαγειρεύουν στο μικρό κουζινάκι, που μου θύμισε κουζίνα σε νησιώτικο σπίτι με τα κατσαρολικά να κρέμονται πάνω από το μικρό νεροχύτη. Πραγματικά απόρησα πως μπορεί μέσα σε ένα τόσο μικρό χώρο να δημιουργούν τέτοιες νοστιμιές που γεύτηκα μετά από λίγο.

Οι δυο μικρές αίθουσες στον εσωτερικό χώρο, σε πάνε σε άλλες εποχές… ναυτικοί κόμποι που κρέμονται, παλιές φωτογραφίες από το λιμάνι του Πειραιά, μηνύματα στους τοίχους, ένας πολυέλαιος φτιαγμένος από κουταλοπήρουνα και στο λιλιπούτειο W.C., ντουλαπάκια με τζάμι που στο εσωτερικό τους φιγουράρουν κολώνιες old spice και Μυρτώ και ξυριστικά άλλης εποχής όταν ακόμη ξυρίζονταν με σαπούνι. Ένας παλιός καθρέφτης πάνω από το νιπτηράκι που ήταν ένα παλιό μπρούτζινο καζάνι.
Δοκίμασα μια εξαιρετική χειροποίητη λακέρδα από ντόπια παλαμίδα. Καθόλου αλμυρή και πολύ φίνα.
Την ιωδιούχα αχινοσαλάτα (διπλή μερίδα, από αυτή που φέρνουν συνήθως στα ψαρομάγαζα) αξίζει να τη δοκιμάσετε, αν αγαπάτε τον αχινό.
Πλούσια χωριάτικη σαλάτα με ένα γενναιόδωρο κομμάτι καλής φέτας πάνω.
Οι τηγανητές πατάτες είναι τηγανισμένες στο πετρογκάζ και είναι απίστευτες.
Το φρέσκο θράψαλο, το ζήτησα τηγανητό και ήταν πειρασμός.
Το χταπόδι φρέσκο και μαστιχωτό.
Όσο για τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, γαρίδες σωτέ σε έναν ωραίο ζωμό από κουρκουμά και μπαχαρικά. Ζητήστε τις καθαρισμένες και θα το φροντίσουν.
Για το τέλος, γνήσιο γιαούρτι που δύσκολα βρίσκεις πλέον με μέλι και καρύδια.
Και βέβαια ο κατάλογος έχει αρκετές επιλογές ακόμη που θα δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψη.

Λίστα από λίγα αποστάγματα και μπύρες και σύντομα θα μπουν και κάποια εμφιαλωμένα κρασιά.
Κόστος γύρω στα 30-35 το άτομο χωρίς ποτά
Σκρα 19, Καστέλλα
Τηλ. 210 4222237