Ελιά και Δυόσμος στο Σκαλάνι Ηρακλείου

Μόλις 10 λεπτά απόσταση από το Ηράκλειο, στο χωριό Σκαλάνι λειτουργεί από το 2006 το “Ελιά και Δυόσμος“.
Μέσα από τη φρέσκια πρώτη ύλη – αφού ότι μπαίνει μέσα στην κουζίνα είναι εποχιακό και ντόπιο – έχουν δημιουργήσει τη δική τους γευστική κουλτούρα.
Η σεφ και ιθύνων νους του εστιατορίου Αργυρώ Βάρδα, είναι η ψυχή του!
Από παιδί ανακατευόταν στην κουζίνα της γιαγιάς. Άνοιξε δικό της μαγαζί στην Ελούντα και μετά στα Μέσα Μουλιανά στη Σητεία. Και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου όπου έφτιαξε το “Ελιά και Δυόσμος” στο Σκαλάνι.
Η Αργυρώ είναι πιστή στην παράδοση. Αγαπά το καλό φαγητό, μαγειρεύει με αγάπη και πειραματίζεται κι αυτό βγαίνει στα πιάτα που απολαμβάνεις στο τραπέζι. Και τι τραπέζι…. στο μαγαζί έχει παραδοσιακά, μοναστηριακά τραπέζια από φυσικό ξύλο.

Η σαλάτα με το avocado, τα τοματίνια, τα φασόλια χάντρες και τη μυζήθρα, σερβίρεται με τραγανή σφακιανή πίτα.
Το ντόπιο σταμναγκάθι ήρθε σωστά βρασμένο και ζεστό με λίγη τριμμένη τομάτα πάνω.
Η φρέσκια πατάτα τηγανητή χοντροκομμένη, αέρινα τηγανισμένη και πεντανόστιμη.
Τι να πω για τη μαραθόπιτα με φρέσκο μάραθο με σπιτική ζύμη, χόρτα τσιγαριαστά, τυρομάλαμα και κουκουνάρι? Απλά σιωπώ…. ήταν απόλαυση!
Το ριζότο με άγρια μανιτάρια σερβίρεται με λάδι τρούφας από το Ρούβα, πικάντικο τυρί του Σταματογιώργη και ρόκα.

Τα κεφτεδάκια με δυο ειδών κιμά (αρνίσιο και μοσχαρίσιο) ψήνονται στη σχάρα και συνοδεύονται με μια σάλτσα από γιαούρτι, άνηθο και αγγούρι. Τη μέρα που φάγαμε, είχαν και ψητή κολοκύθα ως συνοδευτικό.
Το μουσακαδάκι με χειροποίητο πουρέ πατάτας και αρνίσιο κιμά, μελιτζάνες και κολοκύθι, δεν πρέπει να το χάσετε.

Το πιάτο ημέρας ήταν τσιγαριαστό με σταμναγκάθι ή με ασκολύμπρους. Επιλέξαμε αυτό με το σταμναγκάθι και ήρθε ένα πιάτο γευστικότατο με ιδανική οξύτητα από το λεμόνι.
Τέλος γευτήκαμε ένα ωραίο μελωμένο κότσι χοιρινό με σάλτσα από μέλι και εσπεριδοειδή που συνοδευτόταν από πουρέ πατάτας.
Όσο για το επιδόρπιο, φανταστικό πολίτικο κιουνεφέ με φύλλο κανταϊφι, μαστιχωτό τυρί, φυστίκι Αιγίνης και παγωτό.
Θεωρώ ότι αξίζει – αν βρεθείτε Ηράκλειο – να πάτε στο Σκαλάνι για αυτό το γευστικό ταξίδι!
Στο Σκαλάνι δέχθηκαν με χαρά να έχουμε μαζί τα δικά μας κρασιά καθώς μετά τις επισκέψεις μας στα οινοποιεία της Κρήτης, είχαμε προμηθευτεί όσα ξεχωρίσαμε.

Ιφιγενείας 1, Σκαλάνι Ηρακλείου
Τηλ. 281 0 731283