Το σπίτι της Μαριώς

Σε ένα ειδυλλιακό σημείο, 4 χιλιόμερα πριν τα Καλάβρυτα, ο Γεώργιος Μανίκας και η γυναίκα του Μαρία Ανδριοπούλου, με πολύ μεράκι έχουν στήσει μια φοβερή ταβέρνα (Το Σπίτι της Μαριώς – Καλάβρυτα / To Spiti tis Marios – Kalavryta) που στηρίζεται σε ντόπια προϊόντα και πραγματικά είναι γαστρονομικός προορισμός!
Εδώ εγκαταστάθηκαν το 2014 αλλά η ιστορία τους ξεκινά από τα Βραχνέικα της Πάτρας, όπου είχαν για 10 χρόνια ταβέρνα.
Παίρνοντας λοιπόν το δρόμο Καλαβρύτων – Διακοπτού, πάνω στη δημοσιά βρίσκεις την ταβέρνα, διακοσμημένη με το προσωπικό γούστο της ιδιοκτήτριας από τον εξωτερικό χώρο ως και την κουζίνα, όπου η Μαριώ μαζί με το σύζυγό της δημιουργούν.

Πάει περίπου χρόνος που επισκεφθήκαμε το “Σπίτι της Μαριώς” και απολαύσαμε τα φοβερά πιάτα τους, συνοδεία κρασιών από την ενημερωμένη κάβα τους, κυρίως της περιοχής.
Ο Γιώργος στηρίζει τους οινοποιούς της Αχαϊας και της ευρύτερης περιοχής και μπράβο του.

Αλλά παρόλο το διάστημα που πέρασε που έχω να επισκεφθώ την ταβέρνα, το φαγητό τους μου έχει μείνει αξέχαστο.
Δεν πίστευα ότι σε απόσταση 2 ωρών από την Αθήνα, θα έβρισκα τόσο δημιουργικά πιάτα με εξαιρετική παρουσίαση και αυθεντική γεύση.
Η πρώτη ύλης τους πρώτης ποιότητας!
Μανιτάρια, σπαράγγια και άγρια χόρτα καθώς και τρούφα από την περιοχή, πολλές φορές μαζεμένα από τον ίδιο το Γιώργο.
Ξεκίνημα με παντζαροσαλατα με γύρη και τυρόπιτα με ροδοζάχαρη. Στη συνέχεια κοντοσούβλι, και κριθαρωτο με άγρια μανιτάρια και φρέσκια τρούφα που ήταν απίστευτο!

Για το κατσικάκι με πατάτες στη χόβολή δε χωρούν λόγια…. αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Φτιάχνεται σε ένα παραδοσιακό σκεύος μαγειρικής που λέγεται “τσερέπα” (το χρησιμοποιούσαν πολύ Ιθάκη και Λευκάδα) και χρησιμοποιείται όπως ο ξυλόφουρνος. Έχει μια μεταλλική στεφάνη στο κάτω χείλος κι ένα χερούλι στο επάνω μέρος. Το καπάκι είναι από πηλό που έχει ζυμωθεί με
τραγόμαλλο γίδας για αντοχή.
Σκεφτείτε ένα ταψί μεγαλύτερο από αυτό που χρησιμοποιούμε για το φαγητό – σε διάμετρο και ύψος – με το στεφάνι του πιο ψηλό για να χωράει πάνω σε κάρβουνα. Έχει ένα μεταλλικό καπάκι που σκεπάζει το κυρίως ταψί με το φαγητό, το λεγόμενο κουποτάψι.Δε φαντάζεστε αυτή τη γεύση αυτού του φαγητού αν δεν το δοκιμάσετε!
Τα εύσημα για τα φοβερά γλυκά τους στην Πένυ.
Όσο για το τέλος τα κρασιά μας συνόδευσε γλυκό του κουταλιού μαύρη τρομπέτα από τη Fungihellas που συνάντησε τη γραβιέρα και το καπνιστό Βερμίου!
Δεν βλέπουμε την ώρα να ξαναβρεθούμε στο “Σπίτι της Μαριώς” και να απολαύσουμε τα πιάτα τους.

4ο χιλιόμετρο Καλαβρύτων-Πούντας (500 μέτρα μετά τη διασταύρωση για Βραχνί στα αριστερά), περιοχή Στάση Κερπινής/Κραστώνη Βραχνίου
Τηλ. 2692 022264