Κολοκυθάκια γεμιστά με γαρίδες από το chef Ιορδάνη Ηλιάδη

Υλικά:

12 μεγάλες γαρίδες
6 μεγάλα κολοκύθια
1 κρεμμύδι ξερό
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
1/3 ματσάκι δυόσμο
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 λεμόνι
150 ml λευκό ξηρό κρασί
150 gr ρύζι γλασέ

2 πατάτες
1/2 πράσο

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις γαρίδες καλά, βγαζουμε το εντεράκι και τοποθετούμε τα κεφάλια και τα κελύφη τους σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών να βράσουν για μισή ώρα.
Κρατάμε το ζωμό που έμεινε και ψιλοκόβουμε τις γαρίδες σε πολύ μικρά κομματάκια όπως τον κιμά.
Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκύθια και με έναν εκπυρηνωτή (ή ένα κουταλάκι του γλυκού) βγάζουμε τη σάρκα από τα κολοκύθια (προσεκτικά για να μην σπάσουν εξωτερικά) και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τρίβουμε το καρότο και ψιλοκόβουμε τη μισή σάρκα από τα κολοκυθάκια.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 8-10 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε.
Στη συνέχεια βάζουμε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένες γαρίδες για 3-4 λεπτά μέχρι να σοταριστούν καλά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 250 γρ. από τον ζωμό γαρίδας. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο), αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι (μπορείτε να μειώσετε το λεμόνι στο μισό αν δεν το θέλετε πολύ λεμονάτο) και τα ενσωματώνουμε πολύ καλά.
Γεμίζουμε τα κολοκύθια με τη γέμιση (με ένα κουτάλι) και κλείνουμε με τα καπάκια τους προσεκτικά με οδοντογλυφίδες και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με τις πατάτες (κομμένες κυδωνάτες) και το μισό πράσο χοντροκομμένο.
Βάζουμε 250 γρ ζωμό γαρίδας και λίγο νερό (τόσο ώστε να μην σκεπάζονται τα κολοκύθια και να μην μείνουν πολλά υγρά – το βλέπουμε και κατά το βρασμό κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό), λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη και μετά από λίγο σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!