Κατώγι Αβέρωφ – Ένα στολίδι για το Μέτσοβο

Στο Μέτσοβο είχα να πάω χρόνια.. λίγο η απόσταση, λίγο που άλλοι προορισμοί ήταν πιο κοντά στα γούστα μου, δεν το είχα στο πρόγραμμα.
Οι φίλοι μου μετά από δύο συνεχόμενες επισκέψεις τους, επέμεναν να πάμε Μέτσοβο γιατί είχαν κατά νου ότι ο τόπος διαμονής ήταν αυτό ακριβώς που αναζητάμε σε κάθε μας ταξίδι· είτε Ελλάδα είτε εξωτερικό. Λάτρεις του θεματικού τουρισμού – γαστρονομικού συγκεκριμένα – ποτέ δεν οργανώνουμε τα ταξίδια μας τυχαία.
Κλείσαμε λοιπόν 4 από τα 15 δωμάτια στο Κατώγι Αβέρωφ, μια πρότυπη οινοτουριστική μονάδα που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2008. Πέτρα, ξύλο, αρώματα μούστου και διακριτική κομψότητα χαρακτηρίζουν το ξενοδοχείο.
Φιλοξενία κι απόλυτη χαλάρωση σε δωμάτια ζεστά, με διακόσμηση επηρεασμένη απ’τα κρασιά του αμπελώνα.
Τα αναλώσιμα είναι της εταιρείας Caudalie. Caudalie σημαίνει τη μονάδα μέτρησης του χρόνου που διαρκεί η γεύση του κρασιού στον ουρανίσκο μας. Η ιστορία των καλλυντικών ξεκινά από το 1993 στο Μπορντό της Γαλλίας, στους αμπελώνες του οικογενειακού κτήματος, με ιδρύτρια τη Mathilde Thomas.
Στο φημισμένο για τα κρασιά του Μπορντό, το 1995 ανακαλύπτουν τις ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλιού για το δέρμα. Η Caudalie είναι η πρώτη εταιρεία που πατεντάρισε τη ρεσβερατρόλη, το συστατικό που ευθύνεται για τη μακροζωία των σταφυλιών και κάνει θαύματα στην επιδερμίδα.
Επέλεξαν λοιπόν να έχουν στο Κατώγι για την περιποίηση των πελατών, αφρόλουτρα και body lotion από αυτή τη μοναδική σειρά με βάση το σταφύλι.
Σημασία στη λεπτομέρεια!!
Η ιστορία της οινοτουριστικής μονάδας ξεκινά απ’τα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει τα πρώτα κλήματα ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις πλαγιές της Πίνδου.
Ζητά από τους συντοπίτες του να κάνουν ένα συνεταιρισμό, αλλά οι ίδιοι δεν δέχονται και εμφιαλώνει μόνος του – με τη βοήθεια λίγων φίλων – το πρώτο κρασί στο κατώι του σπιτιού του, δίνοντάς του το όνομα “Κατώγι Αβέρωφ”.
Το εγχείρημα της αναμπέλωσης κάποιων εγκαταλελειμμένων πλαγιών δεν ήταν απλό, αλλά με τη βοήθεια Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων, ο Αβέρωφ δημιούργησε έναν απ’τους πιο διάσημους ορεινούς αμπελώνες και έχτισε ένα μικρό οινοποιείο.
Πολύτιμη η βοήθεια του βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, ο οποίος ήταν απόγονος Μετσοβίτη, γεννημένος στο Παρίσι και με μεγάλη περιουσία.
Έτσι ιδρύθηκε το ίδρυμα “Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα” του οποίου διαχειριστής ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας (προϋπόθεση για να προικοδοτήσει το ίδρυμα ο Τοσίτσας, ήταν ο εκάστοτε πρόεδρος να φέρει και το επίθετό του για να μη χαθεί στο πέρασμα των χρόνω, αφού ήταν άκληρος) που έκανε εκατοντάδες έργα για τον τόπο του.
Η εταιρεία “Κατώγι” ιδρύθηκε το 1989 και έγινε γνωστή για το κόκκινο κρασί της, που απέσπασε πολλά βραβεία στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Μετά το θάνατο του Αβέρωφ το 1990, τη διαχείριση της εταιρείας αναλαμβάνει ο γαμπρός του, Σωτήρης Ιωάννου και το κτήριο του οινοποιείου εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται σταδιακά.
Σήμερα τη διοίκηση για το “Κατώγι” έχει αναλάβει ο εγγονός του Αβέρωφ, Αλέξανδρος Ιωάννου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον οινοτουρισμό και στόχος του είναι η αναβίωση αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής.
Ο ίδιος επιμελείται των εξαιρετικών πρώτων υλών που προμηθεύονται για το “ελληνικό πρωϊνό” τους μ’ένα μπουφέ που πρωταγωνιστούν οι σπιτικές μαρμελάδες με φρούτα της περιοχής, τα ντόπια τυριά και το μοναδικό βούτυρο του ιδρύματος Τοσίτσα, οι ηπειρώτικες πίτες, τα βιολογικά αυγά, το bacon που καπνίζεται από τους ίδιους, το ζυμωτό ψωμί, τα σπιτικά cakes και πολλά ακόμη.
Ο ίδιος με τη σύντροφό του, μαγειρεύουν για το εστιατόριο του ξενοδοχείου που λειτουργεί απ’τις 8 το βράδυ και την επιμέλεια του μενού έχει ο Νίκος Καραθάνος.
Δεν πίστευα πως μπορεί να είναι τόσο άψογη η εκτέλεση των πιάτων, χωρίς να είναι ο ίδιος ο σεφ στην κουζίνα.
Ξεκίνημα με σούπα βελουτέ, συνέχεια με δροσερή σαλάτα με παντζάρι-πορτοκάλι, το σπανακόρυζο συνοδευόταν από κασάτα (παραδοσιακή μετσοβίτικη τυρόπιτα) και πουρέ σπανάκι, το χωριάτικο χυλοπιτάκι έγινε carbonara και συνδυάστηκε με καπνιστό χέλι.
Τα μοσχαρίσια μάγουλα “έλιωναν” στο στόμα και συνοδεύονταν με πουρέ καρότου. Το διάφραγμα ήταν ψημένο rare και συνοδευόταν από “ριζότο από πατάτα”!
Το επιδόρπιο που με τρέλανε ήταν το καραμελωμένο τσουρέκι με creme anglaise που μου θύμισε έντονα το τσουρέκι πριν κάποια χρόνια στην Cookoovaya.. το touch του Καραθάνου εμφανές!
Μη χάσετε μια ατμοσφαιρική περιήγηση στα κελάρια του οινοποιείου με τη συμβολή οπτικοακουστικών μέσων και εικαστικών παρεμβάσεων. Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1200 δρύινα βαρέλια που ωριμάζουν τα κρασιά ενώ θα βρείτε συλλεκτικές φιάλες με κρασιά εσοδείας απ’το 1974.
Ολοκληρώστε την εμπειρία με γευστική δοκιμή κρασιών. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε όσα κρασιά σας αρέσουν από το πωλητήριό τους.
Σημαντικό μέρος των κρασιών προέρχεται απ’τους αμπελώνες στο Γινιέτς, οι πιο ορεινοί της χώρας μας, σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές της Πίνδου όπου η ωρίμανση των σταφυλιών είναι αργή λόγω του terroir.
Στη βλάχικη διάλεκτο γινιέτς σημαίνει αμπελότοπος. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Traminer και Pinot Noir.
Η λογική του ξενοδοχείου δεν είναι να καθηλώνει το φιλοξενούμενο στο χώρο του, αν και θα μπορούσε λόγω της ζεστής του ατμόσφαιρας. Ίσα ίσα σε παροτρύνουν να γνωρίσεις τα αξιοθέατα του Μετσόβου για να έχεις καλή εικόνα του τόπου.
Προτάσεις για βόλτες στους αμπελώνες και στη φύση, επισκέψεις στην Πινακοθήκη Αβέρωφ (θεωρείται δεύτερη καλύτερη μετά της Αθήνας) και στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου για αρκετό διάστημα ήταν το σπίτι του Ευάγγελου Αβέρωφ. Θα σας ξεναγήσουν και θα πάρετε αρκετές πληροφορίες για τον τόπο και τη ζωή των κατοίκων από παλιά έως και σήμερα.
Τι λέτε λοιπόν; Αξίζει μια απόδραση στο Μέτσοβο; Βάλτε το στο πρόγραμμα αφού πλέον έχει μειωθεί η απόσταση με τη βελτίωση του οδικού δικτύου.