Κριθαρότο με καλαμαράκια και σπανάκι

Υλικά:
1 κιλό καλαμάρια ή θράψαλα (κομμένα σε ροδέλες)
60 ml extra παρθένο ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια κριθαράκι μέτριο
400 γρ. σπανάκι φρέσκο (πολύ καλά πλυμένο)
1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
3-4 ώριμες τομάτες σε κύβους ή 1 κουτί ψιλοκομμένα τοματάκια
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
4 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών
1 κουταλιά μάραθο
1 κουταλιά άνιθο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι τα λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι και σκόρδο) στο λάδι ώσπου να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα καλαμάρια, σωτάρουμε και αφήνουμε γύρω στα 25 λεπτά να πιουν τα νερά τους.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κριθαράκι και σωτάρουμε, σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε την τομάτα και το ξύσμα λεμονιού.
Σε ένα κατσαρολάκι έχουμε ζεστό το ζωμό (είτε από φρέσκα λαχανικά κι αν δεν έχουμε, ετοιμάζουμε με δύο σπιτικούς ζωμούς μανιταριών της knorr σε 4 φλυτζάνια νερό) και προσθέτουμε λίγο λίγο στο φαγητό. Θέλει περίπου 15-18 λεπτά για να είναι έτοιμο και το κριθαράκι μας.
3 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε το φρέσκο σπανάκι (χοντροκομμένο) ώστε να διατηρήσει το ζωντανό του χρώμα και τις βιταμίνες του, καθώς και το μάραθο και τον άνιθο (ή όποιο από τα δύο προτιμάτε εσείς).
Αλατοπιπερώνουμε και προαιρετικά προσθέτουμε δύο κουταλιές βούτυρο και τριμμένη παρμεζάνα (διαφορετικά είναι ένα νηστίσιμο πιάτο)!

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!