Τα αγαπημένα μου ψαρομάγαζα!

* Κάβος – Ίσθμια
Ο “Κάβος” για μένα έχει μακράν το καλύτερο ψάρι και αξίζουν τα χιλιόμετρα ως το γραφικό κολπάκι στα Ίσθμια για να το απολαύσετε!
Ο Τάσος Βλάσσης συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση που έστησαν εδώ και χρόνια οι γονείς του και η φήμη του μαγαζιού του ξεπερνά τα στενά όρια της περιοχής που βρίσκεται. Οι περισσότεροι ξέρουν το μαγαζί ως “Παγώνα, το όνομα της μητέρας του ιδιοκτήτη που θα την βρεις πότε στην κουζίνα και πότε στην πίσω αυλή να καθαρίζει και να ψιλοκόβει πατάτες που θα απολαύσεις σε λίγο τηγανισμένες αέρινα.
Ο “Κάβος” φημίζεται για το φρέσκο ψάρι του. Αναλόγως καιρού, θα βρεις ροφούς, στείρες, συναγρίδες, φαγκριά και μερικά ακόμη ψαρεμένα την ίδια μέρα ή την προηγούμενη από 600 γρ. έως 2,5 κιλά.
Το “must” πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα linguini με πετροσωλήνες με μια ελαφριά λευκή σάλτσα και λίγα τοματίνια.
Από ορεκτικά, carpaccio λαβράκι απίθανο, γαύρος μαρινάτος, φρέσκο καλαμάρι τηγανητό, άγρια χόρτα και φοβερή ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά.
Για το τέλος εκπληκτική καρυδόπιτα με παγωτό καϊμάκι (ζητήστε να σας κρατήσουν γιατί συνήθως εξαντλείται).
Η λίστα κρασιών μικρή αλλά με καλές επιλογές και house wine μοσχοφίλερο.
Παλιότερη αναφορά μου στον Κάβο θα βρείτε εδώ
Δείτε εδώ το site
Ίσθμια
Τηλ. 2741 0 37906

* Βαρούλκο
Όσα χρόνια κι αν πέρασαν απ’το πρώτο “Βαρούλκο” στη Διστόμου (1987), η υψηλή τεχνική και η δημιουργικότητα του Λευτέρη Λαζάρου παραμένουν αναλλοίωτες.
Ο μάγειρας που έβγαλε απ’την αφάνεια ταπεινά ψάρια όπως η πεσκανδρίτσα κι η κατσούλα και μας έκανε να τ’αγαπήσουμε.
Σ’ένα νέο χώρο πλέον εδώ και κάποια χρόνια, που εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα στο Μικρολίμανο, ο Λευτέρης κάνει δυνατό come back στον Πειραιά που τόσο αγαπάει.
Έχοντας δίπλα του το Γιάννη Παρίκο (“δικό του παιδί” όπως λέει ο ίδιος) και pastry chef τον εξαιρετικό Θοδωρή Μωϋσίδη, σερβίρει όλα τα καλούδια της θάλασσας.
Τι να πρωτοθυμηθώ από όσα έχω γευτεί κατά καιρούς απ’τα χέρια του Λευτέρη!
All time classic το καλαμάρι με πέστο βασιλικού σε φωλιά φρυγανισμένης πατάτας.
Το κριθαράκι με γαρίδες και Λημνιό κρασί βγάζει αρώματα θάλασσας.
Δεν ξεχνιούνται πιάτα όπως το τραγανό αυγό ποσέ με κρέμα πατάτας και τρούφα, η κοτσίδα ζαργάνας με σόγια και σταμναγκάθι, το μυρωδάτο χταπόδι σχάρας με μελωμένη τηγανητή μελιτζάνα ή το συκώτι πεσκανδρίτσας “σαν φουαγκρά” σε μια τραγανή κρούστα με σάλτσα από μέλι και σόγια.
Και τι να πω για το extreme ποτήρι του μαρτίνι που περιείχε κοκκινιστό πατσά με κρασί;
Και η νέα άφιξη, ένα μοντέρνο tapas bar, το “Bites & Wines” έρχεται να προστεθεί στα projects του Λαζάρου. Αναπάντεχοι συνδυασμοί με μικρές μπουκιές που τις συνοδεύουν διάφορα κρασιά σε ποτήρι από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα σε μενού που ξεκινά από €35 (χωρίς κρασί).
Η αναφορά στο aisthiseongefseis είναι από Νοέμβριο του 2016 και απ’τη βραδιά με τα μέλη της ομάδας των Gastronomads (Μάρτιος 2017) που ο Λαζάρου έφτιαξε ένα πολύ ωραίο menu, δείτε το εδώ.
Το site του εστιατορίου.
Ακτή Κουμουνδούρου 52
Μικρολίμανο

*Αφρόψαρο

Ένα ψαρομάγαζο που μαθαίνεται στόμα με στόμα και έχει γίνει talk of the town για την εξαιρετική πρώτη ύλη του και για τις καλές τιμές του.
Ο πάγκος του γεμάτος ψάρια ημέρας και κάθε λογής οστρακοειδή.
Το μενού επιμελείται ο Γιάννης Στανίτσας και θα βρείτε από tartare φρέσκου τόνου και carpaccio λαβράκι μέχρι κριθαρότο σκορπίνας και συναγρίδα φρικασέ.
Βέβαια μπορείτε να απολαύσετε το ψάρι σας ψητό και να το συνδυάσετε με κάποιο κρασί από τη λίστα, η οποία είναι πολύ σωστά κοστολογημένη.
Δείτε εδώ αναφορά από επίσκεψή μας στο Αφρόψαρο και κάντε την κράτησή σας τουλάχιστον 10 μέρες πριν, αν θέλετε να απολαύσετε τις θαλασσινές γεύσεις του.
Στα συν το εξαιρετικό service.
Μαρίνου Αντύπα 62-66, Ν. Ηράκλειο
Τηλ. 210 2723000

* Τραβόλτα

“Τραβόλτα”… θα μου πείτε τι σχέση έχει ο Αμερικανός star με μια ψαροταβέρνα στο Περιστέρι!
Κι όμως ο ιδιοκτήτης του παλιού ουζερί “Πηγάδι” στο Περιστέρι ήταν γνωστός ως ο Λάκης ο Τραβόλτα για τις χορευτικές ικανότητές του και άφησε εποχή στα 80’ς.
Ο γιος του Ανέστης Λαμπρόπουλος αποφάσισε να αναβιώσει τον παλιό θρύλο και σε συνεργασία με τους αδερφούς Λιάκου (Base-Grill, Cookoovaya, Hoocut) να δημιουργήσει μια απ’τις πιο ψαγμένες ψαροταβέρνες στην Αθήνα.

Τα ψάρια προμηθεύονται από καϊκια που συνεργάζονται από Χαλκίδα και Κάλυμνο.
Ξεκινήστε με carpaccio από τσιπούρα με αχινό ή μπαρμπούνι ταρτάρ και φάβα Σχοινούσας με καπνιστό χέλι τυλιγμένο σε λαρδί από μαύρο χοίρο.
Οι γαρίδες, τα χταπόδια, τα καλαμάρια και οι κωλοχτύπες, εδώ έχουν την τιμητική τους! Όπως και να τα παραγγείλετε, η ιωδιούχα γεύση τους θα σας απογειώσει.
Από την κατηγορία “Πρέπει να δοκιμάσεις” του καταλόγου, δοκιμάστε τη φρέσκια σουπιά με κριθαράκι και νιώτικη γραβιέρα, το σπετζοφάι με λουκάνικο σουπιάς και την τσιπούρα φρικασέ με άγρια χόρτα αυγολέμονο.
Από την κατηγορία “ωμοφαγία” έχετε να επιλέξετε μεταξύ σασίμι, carpaccio και ταρτάρ από ψάρια ημέρας.
Από μακαρονάδες ξεχωρίζουν η θαλασσομακαρονάδα και η θαλασσινή καρμπονάρα με καπνιστό χέλι και αυγοτάραχο.
Αν πάρετε μικρό ψάρι, το τηγάνι του είναι αέρινο και για ψητό ότι έχει ημέρας, θα το απολαύσετε ψημένο με μαεστρία!
Η σελίδα του στο fb
Αγ. Παύλου 33, Περιστέρι
Τηλ. 210 5719222
* Αιόλου 68
Όπως φαίνεται και από το όνομά του, αυτό το ψαρομάγαζο λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας, στη στοά Πάππου εκεί που κάποτε βρίσκαμε το πατσατζίδικο του Παπανδρέου.
Ο γνωστός μας Βασίλης Ακρίβος από το Ψάριστον σε συνεργασία με δύο ανθρώπους της εστίασης, σερβίρει ένα μενού που σε ρωτάει “Το αντέχεις;”
Πέραν των πολλών οστρακοειδών και φρέσκων ψαριών, προσφέρει αρκετά πιάτα surf & turf για όσους είναι τολμηροί.
Εξαιρετική μπουγιαμπέσα και τραγανό γαριδάκι τράτας, σολομός και τόνος sashimi, πλούσιες γαριδομακαρονάδες και παέγιες.
Η σελίδα τους στο fb
Δείτε αναφορά στο μαγαζί από παλιότερη επίσκεψή μας, εδώ
Αιόλου 68, Αθήνα
Τηλ.: 210 3247925
* Μικρές Κυκλάδες
Για τις Μικρές Κυκλάδες στην Ηλιούπολη άκουγα πάντα τα καλύτερα και λίγο πριν φύγει το 2018 βρέθηκα με παρέα να απολαμβάνω τους θαλασσινούς μεζέδες τους.
Δεν είναι τυχαίο το όνομα ούτε η φρεσκάδα των θαλασσινών που σερβίρονται σ’αυτή την ψαροταβέρνα στον Υμηττό, αφού ο ιδιοκτήτης Αντώνης Κωβαίος κατάγεται από τη Σχοινούσα και δίνει μεγάλη σημασία στην πρώτη ύλη.
Αλλά εκτός αυτού ξέρει να διαχειρίζεται σωστά ότι φέρει η ψαριά. Δοκιμάστε κακαβιά, αχνιστούς πετροσωλήνες, εξαιρετική ταραμοσαλάτα και carpaccio καραβίδας με φύκια wakame και ροζ πιπέρι που θα σας κάνει να παραμιλάτε.
Μην απορήσετε που σ’ένα περιβάλλον απλής ταβέρνας, θα φάτε με τραπεζομάντηλα, κολονάτα ποτήρια και μια πλούσια wine-list.
Κόστος γύρω στα €35 κατ’άτομο αναλόγως πάντα παραγγελίας.
Οι εντυπώσεις μου από επίσκεψη στην ψαροταβέρνα, θα βρείτε εδώ.
Δείτε εδώ την ιστοσελίδα τους.
Πανταζή 56, Ηλιούπολη
Τηλ. : 210 9709150

 

* Stalati

Η ψαροταβέρνα όπου ο Τάσος Κόλλιας καλούσε όσες “είχαν ή ήθελαν να αποκτήσουν κουλτούρα στο ψάρι” όπως έγραφε χαρακτηριστικά σε μία από τις ταμπελίτσες που κοσμούσαν τους τοίχους του μαγαζιού, μετονομάζεται σε “Stalati” και τα ηνία παίρνει ο ιδιοκτήτης Νίκος Τσάκος.
Συνεχίζοντας την καλή παράδοση αλλά και με πολλές φρέσκες ιδέες, ξεκίνησε να φέρει ένα νέο αέρα – πάντα με θαλασσινή αύρα – στα Νότια.
Η ψαριέρα τους γεμάτη θησαυρούς, όστρακα κάθε λογής και ψάρια φρεσκότατα.
Η τεχνική του ψησίματος του ψαριού σε κρούστα αλατιού όπου υπάρχει χρόνια παράδοση, συνεχίζεται!
Δείτε αναφορά εδώ από πρόσφατη επίσκεψη μου.
Η σελίδα τους στο fb

Λ. Συγγρού 303 & Δημοσθένους, Π. Φάληρο
Τηλ. 210 9408620

 

* Ψαράδες
Λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια περίπου στη Ζησιμοπούλου στο Π. Φάληρο.
Ο χώρος άνετος, με διακόσμηση ευχάριστη και νησιώτικες πινελιές, μοιράζεται σε καπνιζόντων και μη. Το φαγητό στηρίζεται στις καλές πρώτες ύλες και το φρέσκο ψάρι που έρχεται πολύ καλά ψημένο και κρατάει τους χυμούς του. Καθημερινά θα βρείτε ότι πιο φρέσκο φέρει η ψαριά.
Έχω ξεχωρίσει το carpaccio φρέσκου ψαριού που είναι μαριναρισμένο σε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, την τριλογία με τις μπρουσκέτες (με μπακαλιάρο, σαρδέλα και καπνιστό σολομό), τη μοναδική σε υφή μους σολομού και το κριθαρότο με σουπιές και σπανάκι.
Εξαιρετική επιλογή επίσης η παέγια θαλασσινών με κρόκο Κοζάνης (σαφράν) που ευτυχώς δεν καλύπτει καθόλου τις γεύσεις όπως συνηθίζεται· ένας απ’τους λόγους που αποφεύγω πάντα πιάτα με σαφράν στα εστιατόρια είναι γιατί είναι άστοχα (ευτυχώς υπάρχουν εξαιρέσεις) και οι γεύσεις καλύπτονται.
Προσεγμένη λίστα κρασιών σε τιμές που δεν ξεφεύγουν και εμφιαλώνουν και δικό τους που είναι αρκετά καλό.
Η σχέση ποιότητας-τιμής μοναδική και δύσκολα την βρίσκουμε σε ψαροταβέρνα.
Δείτε το site τους εδώ
Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου 54, Π. Φάληρο
Τηλ. 210 9414888

* Παράμαλο
Πολλοί από μας δεν υπολογίζαμε τα χιλιόμετρα ως τη Χαλκίδα για να απολαύσουμε τα καλούδια της θάλασσας στον θρυλικό “Τσαφ”. Ο κατά κόσμον Θανάσης Σιδέρης θέλησε να έρθει πιο κοντά στο αθηναϊκό κοινό και πριν 4,5 χρόνια περίπου άνοιξε μαζί με το Γιάννη Ντόφη ένα ψαροεστιατόριο στη Νέα Κηφισιά με το όνομα “Παράμαλο” (παράμαλο είναι το κομμάτι της πετονιάς στο οποίο είναι δεμένο το αγκίστρι).

Στεγάζεται σε μια παλιά κηφισιώτικη μονοκατοικία και το καλοκαίρι βγάζει τραπέζια στη μεγάλη αυλή με τα πανύψηλα πεύκα.
Ως λάτρης των θαλασσινών, εδώ βρήκα τον παράδεισό μου…. καλόγνωμες, κυδώνια, βασιλικά στρείδια, γυαλιστερές (φοβερές οι ψητές με ελάχιστη μουστάρδα, λάδι, λεμόνι και μια δόση αχινού πάνω τους που απογείωνε τη γεύση).
Και εκτός αυτών, χταπόδι στα κάρβουνα, σαρδέλα φιλεταρισμένη, κουτσομούρες, γαρίδες, καραβίδες πανέ ή στα κάρβουνα, ένα τέλειο καλαμάρι στη θράκα και μια ταραμοσαλάτα άξια ειδικής μνείας.
Δεν λείπουν βέβαια τα μεγάλα ψάρια που έρχονται πάνφρεσκα απ’΄τον Ευβοϊκό.
Το φαγητό σας θα συνοδεύσετε με μια απ’τις πολλές ετικέτες ούζου ή τσίπουρου που έχει ο κατάλογος ή κάποιο καλό κρασί.
Το κέρασμα είναι γλυκό του κουταλιού και γαλακτομπούρεκο..και τα δύο σπιτικά!
Η σελίδα του στο fb

* Μαργαρώ
Απ’τις παλιότερες ψαροταβέρνες του Πειραιά, στο ίδιο σημείο απ’τις αρχές του αιώνα κι απ’τα τραπέζια της έχουν περάσει από εργάτες και υπάλληλοι ναυτιλιακών εταιρειών μέχρι εφοπλιστές.
Σταθερή αξία εδώ και χρόνια, σερβίρει τρία πράγματα όλα κι όλα: φρέσκια γαρίδα ή καραβίδα τηγανητή, μπαρμπούνι ή λιθρίνι τηγανητό και την καλύτερη χωριάτικη ever!
Δεν κάνει κρατήσεις, περιμένουν όρθιοι σε ώρες αιχμής αλλά έχει ταχύτατο service και πάντα την ίδια ποιότητα.
Η αναφορά στο site από Ιούνιο’17.
Λεωφόρος Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς
Τηλ. 210 4514226

 

* Τα Κανάρια
Η ψαροταβέρνα που έχει γίνει “talk of the town” για τις φοβερές γαρίδες της, είναι κρυμμένη σε κάποιο απ’τα στενά του Μοσχάτου· εδώ και χρόνια αποτελεί προορισμό για όσους ψάχνουν το αυθεντικό!
Ξεκίνημα με εξαιρετικές ελιές, τοματοσαλάτα με ξεφλουδισμένη τομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο που όμοιό του δύσκολα θα βρείτε και ψιλοκομμένο λάχανο με λεμόνι και λιωμένο σκόρδο.
Τα Κανάρια φημίζονται για τις απίθανες γαρίδες τους. Άλλωστε εκτός απ’αυτές δε θα βρείτε μεγάλη ποικιλία.. μόνο φρέσκο ψάρι, ψητό ή τηγανητό, αναλόγως τι έχει φέρει η ψαριά.
Μπορεί το περιβάλλον να μην σας εντυπωσιάσει (αν κι εγώ λατρεύω αυτού του είδους τα παλιά οικογενειακά ταβερνάκια, λες και τα ξέχασε ο χρόνος) αλλά είναι μια πολύ δυνατή επιλογή.
Όσον αφορά τις τιμές, δεν είναι οικονομικό αλλά αυτό που προσφέρει θα το εκτιμήσετε ιδιαίτερα!
Δείτε το site εδώ
Κανάρη 116-119, Μοσχάτο
Τηλ. 210 9422119
* Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς
Στη στοά Λέκκα στο κέντρο της Αθήνας λειτουργεί εδώ και χρόνια ένα μικρό ψαρομάγαζο που μόνο ψαγμένοι foodies μπορούν να σε καθοδηγήσουν να πας.
Υπεύθυνος για τη γευστική αυτή αποκάλυψη είναι ο αγαπημένος μου food & travel editor Φώτης Βαλλάτος, αφού χρόνια πριν, διαβάζοντας μια συνέντευξή του ακολούθησα βήμα βήμα τα αγαπημένα του μαγαζάκια στο κέντρο.
Έτσι μπαίνοντας στη μικρή στοά της Λέκκα – που δε θα έμπαινα ποτέ περνώντας απ’έξω – βρήκα ένα τελευταίο τραπεζάκι κι απόλαυσα χταποδάκι, τηγανητό γαύρο, ζεστά χόρτα και τραγανή κουτσομούρα. Το θράψαλο και το καλαμαράκι του απ’τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει στο τηγάνι τους.
Συνοδεύστε τα νόστιμα πιατάκια με καραφάκια ούζο και υπολογίστε γύρω στα €15 το άτομο.
Κυριακή – Τρίτη 12.00 – 19.00 μ.μ.
Πέμπτη – Σάββατο 12.00 – 23.00 μ.μ.
Λέκκα 22, Σύνταγμα
Tηλ.: 210-32.27.298