Σούπα με μανιτάρια, καραμελωμένο κρεμμύδι και φινόκιο από το Θοδωρή Σταμούλη

 

Μπορείς να πειραματιστείς με κάθε είδος μανιταριού. Εγώ χρησιμοποίησα την πρώτη φορά απλά σκούρα μανιτάρια, τη δεύτερη μανιτάρια σιτάκε και την τρίτη μισά πλευρώτους και μισά λευκά.
Εάν κάνεις και τον γρήγορο ζωμό που σου προτείνω, να πλύνεις καλά όλα τα λαχανικά σου, και το κρεμμύδι και το σκόρδο σε νερό με ξύδι, γιατί θα χρησιμοποιήσεις και τα φλούδια για τον ζωμό…

Υλικά

5 κουτ ελαιόλαδο (60 γραμμάρια)

3 λευκά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες (300 γραμμάρια)

1 φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες (300 γραμμάρια)

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 λίτρο νερό ή ζωμός μανιταριού/λαχανικών (ακολουθεί συνταγή για γρήγορο ζωμό από τα περισσεύματα)

500 γραμ ανάμεικτα μανιτάρια (κάθε ποικιλίας) χοντροκομμένα

70 ml λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

½ κουτ. γλυκού αλάτι

½ κουτ. Γλυκού πιπέρι μάυρο

Πιθανές γαρνιτούρες:

Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, πάπρικα γλυκιά, ψιλοκομμένα αρωματικά, ξύσμα από λεμόνι, θρυμματισμένη φέτα, κρουτόν και άλλα…

Γρήγορος ζωμός λαχανικών:

Ρίξε σε ένα κατσαρολάκι τα φλούδια των κρεμμυδιών, του σκόρδου και το σκληρό μέρος του φινόκιο.
Μαζί ρίξε ό,τι μυρωδικό αγαπάς… Δάφνη, δεντρολίβανο, λίγο κάρυ, μπαχάρι, κύμινο, θυμάρι, λiγη ρίγανη και ότι άλλο θες.
Βάλε 1.5 λίτρο νερό και φέρε σε μέτριο βρασμό. Μαγείρεψέ το έτσι για κανένα μισάωρο. Μετά σούρωσέ το με πολύ ψιλή σήτα ή γάζα.

Εκτέλεση σούπας:

Σε μεσαία κατσαρόλα τσιγαρίζεις το κρεμμύδι και το φινόκιο στο λάδι σε χαμηλή φωτιά και πάνω από 30 λεπτά. Θέλεις να μαλακώσουν πολύ και να καραμελώσουν τα ζάχαρά τους.

Δυναμώνεις φωτιά. Προσθέτεις σκόρδο, μαγειρεύεις 5 λεπτά ώσπου να δυναμώσει η φωτιά και προσθέτεις τα μανιτάρια. Μαγειρεύεις μέχρι να χάσουν τον όγκο τους και να βγάλουν τα υγρά τους (περίπου δεκάλεπτο).

Προσθέτεις κρασί, αλάτι, πιπέρι μοσχοκάρυδο.

Μόλις ατμίσει προσθέτεις ζωμό ή νερό κατά προτίμηση καυτό.

Μαγειρεύεις 20-30 λεπτά σε σιγανό βρασμό μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά (να κόβονται εύκολα με μαχαιράκι).

Με το μπλέντερ ή το ραβδομπλέντερ, κάνεις τα υλικά μια κρέμα. Προσθέτεις νερό ή ζωμό αν τη θες πιο αραιή. Αυξάνεις το αλατοπίπερο πάντοτε προσεχτικά και δοκιμάζοντας.

Εάν τη θες πιο πλούσια μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζωμό κρέατος και να προσθέσεις στο τέλος βούτυρο και κρέμα. Φυσικά δε θα είναι πια νηστίσιμη, ούτε χορτοφαγική…

Καλή επιτυχία