Χουνκιάρ Μπεγιεντί από το Δημήτρη Αγοραστό

Υλικά για το κοκκινιστό:

1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι)
2 ξερά μέτρια κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
1 πιπεριά Φλωρίνης
4 κόκκους μπαχάρι
3 δαφνόφυλλα
1 ξύλο κανέλλας
1 ποτήρι (200 ml κόκκινο κρασί)
2 κουταλιές σούπας κοφτές πελτέ τομάτας
300 γρ. αποφλοιωμένες τομάτες
Αλάτι (χοντροκομμένο)
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Υλικά για τον πουρέ μελιτζάνας:

4 μελιτζάνες φλάσκες
1 λίτρο γάλα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. ταχίνι
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

Παρασκευή πουρέ μελιτζάνας:

Ψήνουμε στο grill τις μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να χάσουν τα υγρά τους (τα υγρά τα κρατάμε γιατί θα τα χρειαστούμε για το κοκκινιστό).
Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα με το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
Σ’ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα (χλιαρό) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες (έχουμε ψιλοκόψει με ένα μαχαίρι) και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη. Τέλος προσθέτουμε και το ταχίνι και ενσωματώνεται στον πουρέ (προαιρετικά αν σε κάποιους δεν αρέσει).

Παρασκευή κοκκινιστού:

Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις πιπεριές (κομμένες σε τέταρτα) και όλα τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον αφήνουμε λίγο να σωταριστεί με τα υπόλοιπα υλικά και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το μοσχάρι (το οποίο έχουμε βράσει λίγο από πριν), ρίχνουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει από τις μελιτζάνες, τις αποφλοιωμένες τομάτες και προσθέτοντας λίγο – λίγο νερό ή ζωμό από μοσχάρι, το μαγειρεύουμε περίπου 1,5 – 2 ώρες ώσπου να μαλακώσει και να μελώσει η σάλτσα.

Καλή επιτυχία!