Σκουτάρι – Από το χωριό Κριτσά του Λασιθίου… στον κόσμο!

Στο ταξίδι μου στο Λασίθι, γνώρισα ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μέσα από τα πιάτα της Κωνσταντίνας Βούλγαρη Κοντεσοπούλου, στο Pelagos Seaside Restaurant και της είμαι ευγνώμων.
Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από το ελαιόλαδο “Skoutari” θέλησαν να με συναντήσουν και να μου μιλήσουν για την ιστορία τους.

Η ιστορία ξεκινάει το 2000, όταν δύο νέοι άνθρωποι, ο Ανάργυρος και η Μαρία Βάρδα, εμπνευσμένοι από τις αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων, αποφασίζουν να καλλιεργήσουν τους οικογενειακούς ελαιώνες.
Με την καθοδήγηση του παππού Μιχάλη, αλλά και των πατεράδων τους, Μανώλη και Γιώργου, βάζουν πλώρη για το ταξίδι τους.
Συνοδοιπόροι τους, ολόκληρη η οικογένεια… Στο πέρασμα των χρόνων υπήρξε μια διαρκής έρευνα προκειμένου να παράξουν ένα ελαιόλαδο που θα ξεχώριζε όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Η αναζήτηση αυτή, που ξεκίνησε από την αγάπη τους για την φύση, μετατράπηκε σε εμμονή: να προσφέρουν το καλύτερο ελαιόλαδο στα παιδιά τους.
Χαρακτηριστικά οι ίδιοι μου είπαν:
«Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν καταναλώνοντας αγνά υλικά, εξαιρετικές πρώτες ύλες που πλουσιοπάροχα μας χαρίζει η φύση, προκειμένου να έχουν δυνατό οργανισμό και διαύγεια πνεύματος.»

Στήριξαν το πάθος και το μεράκι τους με σκληρή δουλειά, κι αυτό σταδιακά απέδωσε. Πραγματοποιώντας συνεχείς αναλύσεις, σε συνεργασία με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη, κατάφεραν το λάδι τους να μην είναι απλά ανώτερης ποιότητας, αλλά είναι ένα φαρμακευτικό προϊόν.
Θέλοντας να μοιραστούν το εξαιρετικό αυτό ελαιόλαδο, το 2020 «γεννήθηκε» το «Σκουτάρι», το τέταρτο παιδί τους, όπως οι ίδιοι συνηθίζουν να το αποκαλούν.
Όραμά τους, με το λάδι τους να εμπνεύσουν όλο και περισσότερο κόσμο να αναζητήσει στη φύση το ευ ζην του, υιοθετώντας τη φιλοσοφία τους που συνοψίζεται στα λόγια του Ιπποκράτη… «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας»!

Ρωτώντας τους πως προέκυψε το όνομα του ελαιόλαδου, μου είπαν: “Στον “Ερωτόκριτο”, το σκουτάρι είναι η ασπίδα που προστατεύει τον ερωτευμένο νέο όταν πολεμάει για τα μάτια της αγαπημένης του Αρετούσας. Το λάδι μας είναι η ασπίδα που προστατεύει την υγεία μας!”

Με ελιές ποικιλίας Κορωνέικης, αποκλειστικά από τους ελαιώνες της οικογένειάς τους, στο εύφορο νησί της Κρήτης, παράγουν το «Σκουτάρι». Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, που διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα και έχει ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, από τα λίγα που φέρουν πιστοποιημένο χαρακτηρισμό υγείας στην ετικέτα του.

Σήμερα, οι ελαιώνες τους καλύπτουν μια έκταση 60 στρεμμάτων στον νομό Λασιθίου της Κρήτης.
Ξεκινούν από το ιστορικό χωριό της Κριτσάς, χτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων, όπου τα αρώματα της παρθένας φύσης από τα αυτοφυή βότανα και τους θάμνους αγκαλιάζουν τα δέντρα. Φτάνουν μέχρι το Καββούσι, όπου τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα περιμένουν καρτερικά να δώσουν το φαρμακευτικό τους καρπό.

Καλλιεργούν και φροντίζουν τα δέντρα εφαρμόζοντας αυστηρά βιολογικές πρακτικές, με σεβασμό στη φύση και την παράδοση, για να διασφαλίσουν τα υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη μέγιστη αγνότητα του ελαιόλαδου.
Αναζητούν και μελετούν διαρκώς νέες και πρωτοποριακές μεθόδους, με στόχο να βελτιώνουν την ποιότητα του προϊόντος τους.
Όλα αυτά μαζί, κομμάτι – κομμάτι, συμπληρώνουν το παζλ των γεύσεων και δίνουν τη δική τους νότα στο τελικό αποτέλεσμα: ένα ισορροπημένο ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας.

Το Σκουτάρι – αν και έχει βγει πολύ πρόσφατα στην αγορά – έχει πάρει πολλές διακρίσεις και έχει βραβευθεί σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Αξίζει να μπει στη διατροφή μας!