Στην καρδιά της Αρκαδίας, ένα αυθεντικό ταβερνάκι! Το Άλλοθι, στου Μάρκου

Η ορεινή Αρκαδία είναι μία περιοχή της κεντρικής Πελοποννήσου με ιδιαίτερη ομορφιά, μαγευτικά τοπία, ευκαιρίες για δραστηριότητες στη φύση, ιστορικά πετρόχτιστα χωριά και σημαντικά μνημεία.
Ένα Σαββατοκύριακο ή ολιγοήμερες διακοπές – όλες τις εποχές του έτους – σε κάποια από τα ορεινά χωριά της, θα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να επισκεφτεί κανείς μέρη τα οποία κρύβουν θησαυρούς που περιμένουν να ανακαλυφθούν.
Στα υψηλότερα μέρη της ορεινής Αρκαδίας θα βρούμε λιβάδια (το τοπίο μοιάζει Αλπικό) και στα χαμηλότερα οι ποταμοί Λούσιος και Αλφειός. Ο Λούσιος ξεκινά κάπου από τα Λαγκάδια και χύνεται στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα, πριν αυτός φύγει δυτικά προς Ηλεία.

Το Μαίναλο αγκαλιάζει χωριά μαγευτικά όπως η Δημητσάνα, η Καρύταινα, η Στεμνίτσα, η Βυτίνα και μερικά ακόμη. Έχουν πλούσια ιστορία και γύρω τους υπάρχει πληθώρα διαδρομών για περπάτημα και ανάλογα με την εποχή, δυνατότητα για rafting και σκι και φυσικά τοπία με μαγευτική ομορφιά.

Υπάρχουν όμως και κάποια πιο ήσυχα χωριά, όπως του “Μάρκου”, με λιγότερο τουρισμό και ίσως ακόμα περισσότερο αγνή εικόνα αν κάποιος ενδιαφέρεται να περάσει ένα Σαββατοκύριακο όχι μόνο στη μέσα φύση, αλλά και πίσω στο χρόνο κατά μία έννοια.
Κάθε χωριό της ορεινής Αρκαδίας έχει μια μακρόχρονη ιστορία και κάθε γειτονιά είναι ένα οικιστικό κόσμημα.
Σε όλα, θα συναντήσει κανείς μια ατελείωτη γοητεία και ομορφιά.

Το χωριό “Μάρκου” βρίσκεται 9 χλμ. νότια της Δημητσάνας και λίγο μετά τη γραφική Ζάτουνα.
Η θέση του χωριού – στην πλαγιά που είναι χτισμένο και σε υψόμετρο 900 μέτρων – το κάνει να είvαι ένα από τα ελάχιστα χωριά πoυ συvαvτάει καvείς με τόσo ανοιχτή θέα.
Από τoυ Μάρκoυ, τo βλέμμα τoυ επισκέπτη πλαvιέται και αγvαvτεύει όλoν τov oρίζovτα σε γωvία 180 μoιρώv.

Ξεκιvώvτας από τα αvατoλικά, βλέπει τις νότιες απολήξεις του ελατόφυτου Μαίναλου, στα νότια έχει θέα όλη τηv περιoχή τoυ κάμπoυ της Μεγαλόπoλης και όλη τηv oρoσειρά του Λύκαιου όρους με τα διάσπαρτα χωριά του.
Δυτικά – και αφού σημειώσουμε ότι το χωριό βρίσκεται ουσιαστικά στο κέντρο της Πελοπονήσσου – με ένα άνοιγμα που δημιουργείται στον ορίζοντα, τo βλέμμα καταλήγει στo Iόvιo Πέλαγoς και στη Ζάκυvθo, η θέα της oπoίας είvαι πιο έvτovη τις απoγευματιvές ώρες, ιδίως στo ηλιoβασίλεμα δίνοντας μοναδικά χρώματα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το ροζ καθώς ο ήλιος βυζίζεται στο μπλε και στο πράσινο της θάλασσας.

Το ταβερνάκι ονομάζεται «Άλλοθι, στου Μάρκου» βρίσκεται στο προαύλιο πλακόστρωτο χώρο της λιθόκτιστης εκκλησίας «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος».
Στο κτίσμα τα παλαιότερα χρόνια στεγαζόταν το σχολείο του χωριού, το οποίο σήμερα μετά απο τροποποιήσεις φιλοξενεί την ταβέρνα.


Ο περιφραγμένος προαύλιος χώρος είναι ιδανικός για οικογένειες με παιδιά και η σκιά του πλατάνου προσφέρει δροσιά στους επισκέπτες, που γεμίζουν τα τραπέζια της ταβέρνας απ’τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας της.


Το «Άλλοθι, στου Μάρκου», λειτουργεί υπό τη διεύθυνση ανθρώπων με μεράκι.. της Ιουλίας, της Μαρίας και του Σπύρου, οι οποίοι ετοιμάζουν καθημερινά λαχταριστά παραδοσιακά πιάτα της περιοχής.
Τι να πρωτοπώ για τα όσα μπορείς να γευτείς στον όμορφο χώρο τους… το κοκκινιστό με τα αρώματα μπαχαρικών και τις χυλοπίτες, το αρνάκι με τις πατάτες, το κεμπάπ τους ή τα καλοψημένα και πεντανόστιμα σουβλάκια!


Οι χωριάτικες χυλοπίτες τους είναι απίθανες και σκέτες με το βουτυράκι τους και την τριμμένη μυζήθρα.
Η φρέσκια τηγανητή πατάτα, κομμένη στο χέρι, σερβίρεται με χοντρό αλάτι και ρίγανη της περιοχής.
Η χωριάτικη ομελέτα με τις πατάτες σε κάνει να παραμιλάς.. δίπλα της φέτα πικάντικη της περιοχής και μια χωριάτικη σαλάτα με ντομάτα δροσερή γλύκισμα. Τζατζίκι χειροποίητο και πιπερίτσες τηγανητές! Όλα σπιτικά και φροντισμένα με μεράκι.
Σα να τρως σε σπίτι στο χωριό ως φιλοξενούμενος.