Ο μετρ της πίτας είναι στο Χαλάνδρι!

Τον Κωστή Κωστάκη δεν τον γνώριζα και τυχαία παρακολουθώντας τα όσα διαδραματίστηκαν στο φεστιβάλ γαστρονομίας στη Λήμνο, είδα ένα χαμογελαστό Κρητικό να ανοίγει φύλλο και να μαγεύει το κοινό με τις πίτες του.
Και βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να μην τον αναζητήσω…
Ρώτησα… διάβασα… έψαξα… και στην εποχή των social, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να ανακαλύψω το μαγικό μαγαζί του που φέρει το όνομα “Α λα Γκρεκ” και λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια σε κεντρικότατο δρόμο του Χαλανδρίου, λίγα μέτρα από κει που χτυπά η καρδιά της αγοράς.

Αφού μίλησα μαζί του – βέρος Κρητικός, πρόσχαρος και φιλικός – βρέθηκα ένα Σάββατο πρωί στο μαγαζί του για να δω από κοντά και να δοκιμάσω τα “αρτο-ποιήματα” του Κωστή που είναι όλα χειροποίητα!
Περίμενα να μπω σε ένα φούρνο… σε ένα τυροπιτάδικο… κι έμεινα άφωνη όταν μπήκα σε ένα όμορφο μαγαζάκι που έμοιαζε με σαλόνι παλιού αστικού σπιτιού με το σκρίνιο του, που στα ράφια είχε καράφες και ποτηράκια και δίπλα ο μπουφές γεμάτος παραδοσιακά καλούδια λες και περίμεναν καλεσμένους.
Ένα ωραίο παλιό φωτιστικό κρεμόταν στο κέντρο όπως συνηθιζόταν στις σάλες των σπιτιών κι ένα λαμπατέρ στο τραπέζι πίσω απ’τα τεράστια βάζα με τα χειροποίητα κουλούρια.
Απ’ότι έμαθα υπεύθυνος για τη διακόσμηση είναι ο συνέταιρος του Κωστή – ο Γιάννης – που αν και ψυχολόγος, μάλλον ειδικεύεται στη διακόσμηση…. ή ίσως ξέρει να πιάνει τον παλμό του κόσμου που αγαπά το μαγαζί απ΄τη στιγμή που θα περάσει το κατώφλι του!
Μπαίνοντας λοιπόν, βρήκα το Γιάννη πίσω απ’τον πάγκο να εξυπηρετεί 2-3 πελάτες ενώ ο Κωστής ήταν στον εξωτερικό χώρο όπου έχει λίγα τραπέζια και σερβίρει καφέ και τις μοναδικές πίτες του. Και καφέ πολύ καλής ποιότητας… καθόλου της σειράς και καμία σχέση μ’αυτόν που σερβίρουν γνωστές αλυσίδες.
Με καλοδέχτηκε όπως θα έκανε κάθε Κρητικός – πως αλλιώς άλλωστε;; – και αφού περίμενα λίγο για να αδειάσει κάποιο τραπέζι, κάθισα να απολαύσω όλα αυτά που έβλεπα στις βιτρίνες του μαγαζιού και δεν μπορούσα να σταματήσω να τραβώ φωτογραφίες.

Και τι δεν υπήρχε…. γκιουζλεμέδες με 4 τυριά, με ροκφόρ, με 10 διαφορετικά χόρτα (μαζεμένα κάποια από τον ίδιο), λαδένια Κιμώλου, μικρασιατική πίτα με μάραθο, κρητικά πιτάκια με ξινομυζήθρα, ανθότυρο και δυόσμο, χανιώτικο μπουρέκι, τυρόπιτα πολύσπορη κουρού με ανθότυρο, ταχινόπιτα, ανοιχτή κολοκυθόπιτα με τυρί και μια εκπληκτική γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Για την κολοκυθόπιτα μου είπε ότι τις κολοκύθες τις έφερε το καλοκαίρι με φορτηγάκι από τον κήπο της μητέρας του στην Ιεράπετρα και τις διατηρεί στο μπαλκόνι του.
Τι να πρωτοδιαλέξω λοιπόν;;; Το άφησα πάνω του… παρήγγειλα ένα σκέτο καφέ, αφού τις θερμίδες θα τις έπαιρνα από τα όσα θα δοκίμαζα και κάθισα στο πρώτο τραπεζάκι που άδειασε.
Σε λίγο κατέφτασε ο Κωστής με ένα πιάτο με όλα τα είδη γκιουζλεμέ που είχε στη βιτρίνα, κομμένα σε κομμάτια ώστε να γευτώ λίγο από όλες τις δημιουργίες του· λάτρεψα τη χορτόπιτα με τα 10 διαφορετικά χορταρικά αλλά κι αυτή με το ροκφόρ.. όχι ότι οι υπόλοιπες ήταν αδιάφορες!
Τον ρώτησα για το φύλλο, γιατί ο γκιουζλεμές που γνωρίζω και θεωρείται ο αυθεντικός είναι πιο τραγανός, ενώ εδώ είχαμε ένα πολύ αφράτο ζυμάρι που δεν ήθελες να τελειώσει…
Μου εξήγησε ότι έκανε πολλές δοκιμές και κατέληξε να προσθέτει μαγιά ώστε να είναι τόσο αφράτο και το ψήσιμο γίνεται στο σάτσι χωρίς ίχνος λιπαρής ουσίας!

Όταν έπεσε λίγο η κίνηση στο μαγαζί, αφού δεν υπήρχε ίχνος πίτας στη βιτρίνα και κόντευε να μεσημεριάσει, βρήκε το χρόνο να ξαποστάσει λίγο και να μου πει δυο λόγια.
Σπούδασε λογιστική (καμία σχέση με το χώρο – όπως όλοι μας λίγο-πολύ) και ως τα 20 του χρόνια έζησε στη Βασιλική, ένα μικρό χωριό έξω απ’την Ιεράπετρα. Αλλά πολύ γρήγορα κατάλαβε τι αγαπά… ευτυχώς για κείνον και για μας βέβαια! Τον κέρδισε η μαγειρική. Σπούδασε στη σχολή στην Ανάβυσσο και εργάστηκε σε αρκετά μεγάλα αθηναϊκά εστιατόρια και σε κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων σε ελληνικά νησιά.
Πήρε όσα ήθελε και εν μέσω κρίσης αποφάσισαν με το Γιάννη να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί. Και μάλλον έκαναν καλά…. το “Α λα Γκρεκ” έχει αποκτήσει φανατικό κοινό και όχι μόνο Χαλανδριώτες. Έχει γίνει γνωστό και φτάνουν από διάφορα μέρη της Αττικής για να δοκιμάσουν τις πίτες του Κωστή και τα χειροποίητα βουτήματα.

Δε φαντάζεστε τι υπάρχει στα ράφια του μαγαζιού… κουλουράκια και βουτήματα σε διάφορες γεύσεις με υλικά αγνά που δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις!
Τα μοναδικά μανταρινάτα σουσαμένια λαδοκούλουρα ζυμώνονται με χυμό από χιώτικα μανταρίνια, αλλά και την ψίχα τους· κι αυτό τα κάνει μοναδικά σε γεύση… να μην πω εθιστικά! Θα τα ξεχωρίσετε… έχουν σχήμα κοτσίδας και είναι πασπαλισμένα με σουσάμι.
Αυτή την εποχή, χρυσαφένιες νηστίσιμες μπουκιές με γέμιση χουρμά και καβουρδισμένο φουντούκι.
Τι κριτσίνι λαχταράτε και δεν θα το βρείτε;; με πετιμέζι, με χαρούπι, με ζέα…. τα τσουρέκια του μοσχοβολούν μέχρι έξω και σε κάνουν να μην μπορείς να φύγεις αν δε δοκιμάσεις!
Τα κρητικά καλτσούνια και οι δίπλες στο απέναντι τραπέζι, σε μεγάλες κεραμικές πιατέλες, σου κλείνουν προκλητικά το μάτι… πως ν’αντισταθείς;;;

Μετά τα αλμυρά, ο Κωστής δε με άφηνε να φύγω αν δε δοκιμάσω και τα γλυκά του… καμία σωτηρία!
Τα μελομακάρονα με μέλι από την Κρήτη και καρύδι ήταν απίστευτα, χωρίς ίχνος από σιμιγδάλι, γίνονται ανάρπαστα μόλις βγουν. Τα κουραμπιεδάκια με φρέσκο βούτυρο και το αμύγδαλο αισθητό, απλά εξαιρετικά!
Και βέβαια τα βουτήματα ένα κι ένα!
Φεύγοντας, με φίλεψε ανεβατά Κρήτης που με ξετρέλαναν την άλλη μέρα ως πρωϊνό με φοβερό μέλι από την Κρήτη (οικογένειας Σαββιδάκη) και κρίθινα χειροποίητα παξιμάδια που μόνο σε χωριό βρίσκεις πια!
Όταν οι περισσότερες πρώτες ύλες φτάνουν απ’την Κρήτη (ελαιόλαδο, μέλι, τυριά, χόρτα και λαχανικά) και ο Κωστής ανοίγει φύλλο μαεστρικά, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι παρά μόνο εξαιρετικό!
Κι όταν η σχέση ποιότητας-τιμής είναι αξεπέραστη, μάλλον αξίζει να κάνεις κάποια χιλιόμετρα για να δεις τη διαφορά του “Α λα Γκρεκ” από των υπολοίπων της σειράς με υλικά κατεψυγμένα και τιμές δυο φορές πάνω.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο… ο Κωστής ξυπνά στις 4 π.μ. κάθε πρωί για να ετοιμάσει τα πάντα και δε φεύγει από το μαγαζί νωρίτερα απ΄τις 6 τ’απόγευμα.
Πέραν του μαγαζιού, ο Κωνσταντίνος Κωστάκης είναι ο δημιουργός του βιβλίου “Πίτες από Χέρι” με παραδοσιακές πίτες απ’όλη την Ελλάδα, που εκδόθηκε πριν 2 χρόνια και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε ήδη και το έχουν στα χέρια τους 5000 άτομα και επανακυκλοφορεί με νέα 2η έκδοση!
Καλοτάξιδο Κωστή! Μακάρι να μπορέσουμε ακολουθώντας τις συνταγές σου να πετύχουμε κατά το ήμισυ τις δικές σου δημιουργίες.

Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι
Τηλ. 211 0122071