Ο Αννίβας Πιτυλάκης κάνει την ανατροπή στα Πατήσια!

Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1995 στα Πατήσια ως creperie. Η ιδιοκτήτρια Κοκώ Νικητόγλου θέλησε να κάνει το πατρικό της σπίτι ένα ζεστό μουσικό στέκι, όντας κι η ίδια μουσικός.
Έτσι δημιουργήθηκε σε μια μονοκατοικία του 1950, ένας χώρος που φέρει το όνομα “Ενθύμιον· οι τοίχοι βαμμένοι σε μπορντοκόκκινο, παλιοί ξύλινοι μπουφέδες και όμορφα λαμπατέρ καθώς και ιδιαίτερα διακοσμητικά, σε παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή… αυτή με τις μπουάτ της παλιάς Αθήνας!
Μια εποχή νοσταλγική που δεν την πρόλαβα αλλά τ’ακούσματα εκείνα μου είναι τόσο οικεία..
Σε περίοπτη θέση στο χώρο, ένα πιάνο· προφανώς αυτό που κάποτε η Κοκώ μελετούσε μουσική.
Απ’το “Ενθύμιον” έχουν περάσει μεγάλα ονόματα του μουσικού στερεώματος που άφησαν εποχή! Λάκης Παππάς, Βιολάρης, Μητσιάς, Χωματά, Αστεριάδου και αρκετοί ακόμη.
Κλείνοντας τα 25 χρόνια λειτουργίας του, το “Ενθύμιον” παρουσιάζει στο κοινό του το νέο chef που έχει αναλάβει εδώ κι ένα χρόνο την κουζίνα – και δεν είναι άλλος απ’το γιο της ιδιοκτήτριας – τον Αννίβα Πιτυλάκη.
Το βλέμμα της μητέρας του όταν τον κοιτάει και μιλάει γι’αυτόν τα λέει όλα! Είναι πολύ περήφανη γι’αυτόν και πως να μην είναι άλλωστε;;;
Ένα παιδί γεμάτο αυτοπεποίθηση, που ήταν μηνών όταν πρωτάνοιξε το μαγαζί (όπως μου είπε η μητέρα του), σε κερδίζει απ’την πρώτη στιγμή με τη σεμνότητα και το ήθος του αλλά και το πάθος του για τη μαγειρική.
Με σπουδές στη “Le Gordon Bleu” στο Παρίσι, γύρισε αποφασισμένος να δώσει άλλο αέρα στο μαγαζί.
Εδώ και μήνες, οι πελάτες του μαγαζιού έχουν άλλο ένα κίνητρο για να πάνε στο “Ενθύμιον” και όχι μόνο την καλή ποιοτική μουσική.
Ο Αννίβας με το πάθος της ηλικίας του και αφού πέρασε από πολλές κουζίνες στο Παρίσι, στις Κάννες, στο Saint Tropez και στην Ibiza, αποκτώντας εμπειρίες και γνώσεις, βάλθηκε να φέρει στα Πατήσια, μια γαστρονομική κουλτούρα που θα συζητηθεί.
Και θα το πετύχει γιατί έχει όλα τα φόντα να το κάνει!
Είναι νέος, αγαπά αυτό που κάνει, πιστεύει στον εαυτό του και έχει την στήριξη των γονιών του.


Πριν λίγες μέρες είχα τη χαρά να απολαύσω το πρώτο του menu degustation· ένα ταξίδι στη Γαλλία, τη χώρα που σπούδασε.. με γεύσεις προσεγμένες που συνοδεύονταν από live γαλλικό μουσικό πρόγραμμα με τη Δέσποινα Στεφανίδου στο πιάνο.


Του βγάζω το καπέλο – που εκείνη τη βραδιά – έδειχνε τόσο σίγουρος για τον εαυτό του αλλά ταυτόχρονα ήταν έτοιμος να ακούσει τις εντυπώσεις μας και να ψάξει μέσα απ’τα λόγια μας, σημεία βελτίωσης στη δουλειά του!
Ένα σπιτικό λικέρ ρόδι ήρθε ως κέρασμα πριν ξεκινήσουμε το δείπνο μας.
Για ορεκτικό ο Αννίβας είχε επιλέξει ένα πιάτο που το ονόμασε “υφές μανιταριών” και νομίζω αξίζει τον κόπο να είναι στον κατάλογό του· ο συνδυασμός των μανιταριών με λίγο κιμά και μια ωραία δεμένη σάλτσα, έδιναν ένα καλό γευστικό αποτέλεσμα.

Η πράσινη σαλάτα είχε ποτιστεί με ένα πολύ ισορροπημένο dressing από vinaigrette βατόμουρο, καβουρδισμένα φουντούκια και τυρί chevre.


Το κυρίως πιάτο χοιρινό με πουρέ από σπαράγγια και τις κορφές τους.
Φινάλε με ζεστό σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια, συνοδεία λικέρ σοκολάτα/αρμπαρόριζα. Την αρμπαρόριζα την αγαπά πολύ ο Αννίβας και τη χρησιμοποιεί στην κουζίνα του.

Ετοιμάζει ήδη το νέο του κατάλογο που θα είναι έτοιμος από βδομάδα και εκτός από τις εκπληκτικές του κρέπες, θα μπορείτε να απολαύσετε δημιουργικά πιάτα, ξεκινώντας με γεμιστή τομάτα Caprese με ζελέ βασιλικού και πούδρα καλαμπόκι, μαγιάτικο με λαχανικά, σάλτσα bouillabaisse και chips τομάτας, ριζότο πράσου με chevre, γλώσσα με κρέμα αρακά και σάλτσα βουτύρου/εστραγκόν, φιλέτο κοτόπουλο με πουρέ πατάτας και σάλτσα μουστάρδας/πορτοκάλι και πολλά ακόμη.
Ο Αννίβας θεωρεί ότι η μαγειρική είναι τέχνη… μεγάλωσε σε οικογένεια με μουσική παιδεία με μητέρα πιανίστρια, η αδερφή του σπουδάζει βιολί στο Παρίσι… ο ίδιος στράφηκε σε μια άλλη τέχνη και την υποστηρίζει πολύ καλά!
Διαβάζει… πειραματίζεται…. ταξιδεύει….. πριν ξεκινήσει η σαιζόν, πήγε με ένα φίλο του Βαρκελώνη και γύρισαν με αυτοκίνητο Μονπελιέ, Νίκαια, Φλωρεντία, Γένοβα και Ανκόνα. Μέσα σε 12 μέρες κατάφεραν να φάνε σε 22 εστιατόρια απ’ότι μου είπε!
Πραγματικά ζηλεύω και θα το έκανα ευχαρίστως….
Αποφασίστε λοιπόν τη βόλτα στα Πατήσια και απολαύστε την κουζίνα του Αννίβα σ’ένα όμορφο περιβάλλον, όπου Παρασκευή και Σάββατο βράδυ έχει live μουσική με διάφορους καλλιτέχνες.

Αγίας Λαύρας 56, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 2022256