Μοναδική εμπειρία blind tasting από την LTE-Live the experience

Όταν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι στη Μακεδονία, περίμενα πολλά γιατί με την παρέα των οινόφιλων είχαμε κάνει κάτι αντίστοιχο το καλοκαίρι και οι προσδοκίες μας τώρα ήταν πολλές!
Για το ταξίδι μας αυτό στη Νάουσα, θα ακολουθήσει αναλυτικό post, αλλά δεν είχα την υπομονή και ήθελα να κάνω ξεχωριστή μνεία για την τελευταία μέρα του ταξιδιού μας, την Κυριακή 14 Νοέμβρη, που συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και βρεθήκαμε στη μαγική λίμνη Πολυφύτου στην Κοζάνη.

Γι αυτή τη μέρα λοιπόν, οι άνθρωποι της Lte – Live the experience, που είχαν αναλάβει τη διοργάνωση του ταξιδιού μας, είχαν ετοιμάσει για μας μια έκπληξη που πραγματικά δεν περιγράφεται αν δεν είσαι εκεί να τη βιώσεις.
Ο Γιάννης Γιαννίτσας (chef) και ο Θωμάς Δούρβας (sommelier) έβαλαν τα δυνατά τους να μας καταπλήξουν και το κατάφεραν.

Το tasting ξεκίνησε με welcome drink από τον boutique οίκο της Καμπανίας, Deutz. Η λευκή Deutz Brut Classic N.V. μας σαγήνεψε με τη φινέτσα της.
Στο μαγικό περιβάλλον της λίμνης, τραπέζι με λευκό τραπεζομάντηλο πάνω την εξέδρα, ποτήρια Riedel, σαμπανιέρες και οι σαμπάνιες πάγωναν στο νερό της λίμνης.
Πρωινή τυρόπιτα με χειροποίητο Κοζανίτικο φύλλο από το Γιάννη Γιαννίτσα ήταν έτοιμη για μας.

Πραγματικά δε θέλαμε να φύγουμε από το όμορφο αυτό περιβάλλον, αλλά μας περίμενε συνέχεια που είχαν οργανώσει στο οινοποιείο Καμκούτη, με τυφλή δοκιμή 6 κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα που συναγωνίστηκαν 6 παρόμοιες ποικιλίες από το διεθνή αμπελώνα.
Στόχος ήταν να αντιπαραθέσουμε τις ελληνικές ποικιλίες με αντίστοιχες διεθνείς, να εξοικειωθούμε με τις ξένες ποικιλίες, να δούμε το υψηλό επίπεδο που στέκονται τα δικά μας κρασιά δίπλα στα ξένα.
Και βέβαια αντίστοιχα να μπορεί και ο κάθε επισκέπτης της χώρας μας, να δει ότι η Ελλάδα έχει να αναδείξει τοπικές γηγενείς ποικιλίες που μπορούν να αναμετρηθούν με μεγάλες διεθνείς και να σταθούν πολύ καλά δίπλα τους.
Ξεκινήσαμε δοκιμάζοντας Ρομπόλα του 2020 από το οινοποιείο Σαρρής από την Κεφαλονιά και τη συγκρίναμε με το Riesling Red Slate του Dr. Loosen 2020, από την περιοχή του Mosel της Γερμανίας.Ο Γιάννης Γιαννίτσας για αυτά τα δύο κρασιά είχε ετοιμάσει στο lunch box που μας έδωσε μαζί, φεύγοντας από τη λίμνη, ένα brioche με καπνιστό σολομό, spicy mayo, ταραμά, ρόκα και crispy guanciale.
Στη δεύτερη δυάδα, δοκιμάσαμε πιο “γεμάτα” λευκά κρασιά.
Από την Ελλάδα, μας εκπροσώπησε η Σαντορίνη με ένα ασύρτικο από το οινοποιείο Βασάλτη του 2018. Στάθηκε απέναντι σε ένα Chablis 1 er Cru Vaillons του Domaine Louis Moreau του 2018.
Συνδυάστηκαν με αθηναϊκή σαλάτα με καπνιστή πέστροφα και πουρέ σελινόριζα.
Το πρώτο ζευγάρι από τα κόκκινα ήταν μια Νεμέα από το οινοποιείο του Αϊβαλή του 2019. Σε αντιπαράθεση αυτής, δοκιμάσαμε μια εξαιρετική Rioja Crianza του 2015 του γνωστού οινοποιού Miguel Angel de Gregorio, σε συνδυασμό με πατέ “χουνκιάρ” με καπνιστή μελιτζάνα και μοσχάρι.
Συνέχεια είχε το επόμενο ζευγάρι με το πολυβραβευμένο ξινόμαυρο “Παλιά Κλήματα” από το Κτήμα Άλφα (Γιαννίτσα κουβέντα μην πεις… έχω κάποιες ιδιαιτερότητες), απέναντι σε μια Βουργουνδία από τον Joseph Drouhin, το Rully του 2018.
Συνδυάστηκαν με Κοζανίτικη κρεατόπιτα με πράσο.Τα κόκκινα έκλεισαν με σύγκριση ενός Cabernet Franc από το οινοποιείο Lagarde που βρίσκεται στη Mendoza της Αργεντινής, με μια τοπική ποικιλία της περιοχής του Βελβεντού Κοζάνης, τον Τσαπουρνάκο ή Τσαπρουνάκο κατά την ντοπιολαλιά (θα γίνω και ντόπια όπως πάω) και έλειπε φίλη που αγαπά πολύ Τσαπουρνάκο. Λέγεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ξαδερφάκι του Cabernet Franc. Το συγκεκριμένο κρασί ήταν από το πολλά υποσχόμενο κτήμα Καμκούτη, που μας φιλοξένησε για δεύτερη φορά φέτος και βρίσκεται στο Βελβεντό Κοζάνης.
Στο lunch box μας, υπήρχαν αλλαντικά και τυριά καθώς και κριτσίνια για να συνοδεύσουν αυτά τα κρασιά.
Τέλος δοκιμάσαμε ένα επιδόρπιο Sauternes (που λατρεύω ως ποικιλία και το ξεχώρισα αμέσως) το La Perle d’Arche 2018 του Chateau D’Arche με μια Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου από υπερόψιμα σταφύλια σε συνδυασμό με τα σαραγλάκια που αγαπήσαμε η παρέα και εκτός ότι κλείνουν πάντα γλυκά την εκδρομή μας, έχουν γίνει και viral στην παρέα!
Κρύβετε λόγια…. δημόσια η ανάρτηση!Ανυπομονώ για την επόμενη εξόρμησή μας με την Lte – Live the experience, όποιος κι αν είναι ο προορισμός! Η παρέα βέβαια παραμένει και ολοένα και αυξάνεται!