Λινού Σουμπάσης & ΣΙΑ -Ο Λουκάς Μάιλερ ήρθε να κάνει την ανατροπή στου Ψυρρή

Ήμουν περίεργη πως σε ένα χώρο μπορούν να συνυπάρξουν ένα εστιατόριο, ένα κηροπωλείο με φυσικά κεριά και μια δισκογραφική εταιρεία καθώς κι ένας εκδοτικός οίκος…
Κι όμως όταν μιλάμε για ένα chef όπως ο Lukas Mailer σε συνεργασία με το Γιώργο Σουμπάση (ιδιοκτήτη του Morning Bar στο Κουκάκι) και με τη σκηνοθέτιδα Μυρσίνη Λινού, της οποίας η οικογένεια έχει κηροποιείο στο Βόλο, όλα είναι εφικτά!

Σίγουρα δε με τράβηξε το concept για να επισκεφτώ το εστιατόριο, αλλά οι μνήμες μου από τη δημιουργική μαγειρική του Λουκά, που είχα δοκιμάσει στη Λήμνο το καλοκαίρι του 2018, στο εστιατόριο “Έννοια πο’χεις” που μαγείρευε τότε. Πέρυσι τάραξε και πάλι να νερά του νησιού του Βόρειου Αιγαίου, με τη δημιουργία του δικού του εστιατορίου που έφερε το όνομα “Ριζά”, αλλά δεν κατάφερα να βρεθώ στο νησί, να απολαύσω τα πιάτα του.
Μόλις έμαθα λοιπόν ότι ο Λουκάς θα είναι τόσο κόντα μας – σ’αυτό το λιτό χώρο στου Ψυρρή – έσπευσα να βρεθώ με την παρέα και να δοκιμάσω τα πιάτα του.
Φτάνοντας αντικρύζεις ένα χώρο δίπατο και διαμπερή. Η μία είσοδος από τη Μελανθίου κι η άλλη από την Καλαμίδα.
Ο χώρος είναι ένα αλλόκοτο σκηνικό – που ίσως δεν θα έλεγα ότι ένιωσα οικεία από την πρώτη στιγμή – αλλά βγάζει μια μυσταγωγία… θες η minimal διακόσμηση, θες τα φυσικά εκκλησιαστικά κεριά και το μωσαϊκό στο πάτωμα, θες τα αλουμινένια τραπέζια κι οι καρέκλες… λίγο η ανοιχτή κουζίνα όπου παρατηρείς το chef και την ομάδα του να κινούνται με άνεση, ετοιμάζοντας τα πιάτα που θα γευτείς λίγο αργότερα, με έκαναν να νιώσω όμορφα και να χαλαρώσω με την παρέα.
Ένα σημείωμα στο τραπέζι – δίπλα στο εκκλησιαστικό κερί – που μόλις είχε ανάψει ο σερβιτόρος του τραπεζιού μας – έλεγε ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ότι για την ομάδα του “Λινού Σουμπάσης”, το κερί ξαναβρίσκει την αίσθηση μιας άλλης εποχής, μιας εποχής που δέχεται την ύλη που καταστρέφεται και την ίδια στιγμή φλέγεται από ζωή!

Στο τραπέζι φτάνουν δικά τους ζεστά προζυμένια ψωμιά (μπαγκετάκι σιμιγδαλένιο, ένα από βιολογικό αλεύρι ζέας με λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο, ένα ακόμη ψωμί ολικής, πολύσπορο, με μάραθο και ένα με πρόβειο βούτυρο, σκέτος πειρασμός). Πλαισιώνονται από πιατάκια με φρέσκο ελαιόλαδο, ανθό αλατιού, τουρσιά όπως καροτάκι, ντομάτα άγουρη και ωμά ραπανάκια, ελιές και πρόβειο βούτυρο.

Από ορεκτικά επέλεξα tartare τόνου (άψογη εκτέλεση) και ωμή παλαμίδα με καμμένο κουνουπίδι και ταραμοσαλάτα (με ενθουσίασε!)
Εκπληκτικός και άψογα ψημένος ο τόνος με πουρέ κολοκύθας, λάχανο και φακές σαλάτα.
Τα λιγκουινι με τις καραβίδες έβγαζαν όλη τη θάλασσα στο πιάτο!
Στόχος της ομάδας είναι να σερβίρουν πιάτα που σερβίρονταν σε αστικά εστιατόρια και έχουν εκλείψει από τα κυριακάτικα τραπέζια, αλλά με την τεχνοτροπία του Λουκά, που τα πάει σε άλλο επίπεδο.
Στηρίζεται στην πολύ καλή πρώτη ύλη. Κρεατικά προμηθεύονται από τα Γρεβενά, τη Νάξο και τη Λήμνο, απ’όπου θα είναι και τα όσπρια και τα ζυμαρικά.

Στην ανοιχτή κουζίνα, θα δεις να κρέμονται χειροποίητα λουκάνικα μαύρου χοίρου και στα ράφια, βάζα με τα δικά τους τουρσιά.
Η “τούρτα ντολμά” δεν ήταν τίποτα άλλο από λαχανόφυλλα γεμισμένα με αρνίσιο κιμά και ένα φοβερό αυγολέμονο, που σε τραβούσε να κάνεις βούτες με το θεϊκό χειροποίητο ψωμί τους.
Τα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, αϊράνι και πίτα, θεωρώ είναι πολύ απλό πιάτο και υστερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα που δοκίμασα.
Βέβαια ο κατάλογος αλλάζει συχνά και είχε και αρκετές επιλογές ακόμη που όλες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με όσα προανέφερα.
Τα κρασιά εκτός από μια – δυο επιλογές, είναι μόνο φυσικά και βιοδυναμικά και οι ετικέτες δεν ξεπερνούν τις δέκα, κυρίως από τον εγχώριο αμπελώνα.
Δύο σπουδαία οινοποιεία, του Δαλαμάρα και των αδελφών Τάτση, τους έχουν δώσει ασκούς για το χύμα κρασί τους.
Αυτά που συνόδευσαν το δείπνο μας, καπνιστός Domaine Dalamara – Οινοποιείο Δαλαμάρα, Σκαναβης του Γιώργου Ξυδάκη από τη Μύκονο και ξηρή Μαυροδάφνη από Tetramythos Wines!

Με τα σοκολατάκια τους στο τέλος (οφείλω να ομολογήσω ότι κάτι πρέπει να αλλάξουν γιατί ήταν τόσο σκληρά που δυσκολευτήκαμε να τα απολαύσουμε) συνδυάσαμε Λιάτικο από την Κρήτη (κέρασμα από το μαγαζί) και Dark Cave Tsililis Winery-Distillery!

Κόστος κατ’άτομο: €30-40 για πλήρες γεύμα με μισό μπουκάλι κρασί κατ’άτομο

Μελανθίου 2 & καλαμίδα 9, Αθήνα – Τ.Κ. 10554
Τηλ. 210 3220300