Λάτσιος – Για το παγωτό μου παραμιλά όλη η Δυτική Μακεδονία!

Στα 82 του χρόνια ο κος. Λάτσιος είναι ακόμη στο μαγαζί του στην Πτολεμαϊδα για να υποδεχθεί τους πελάτες του που φτάνουν από όλα τα μέρη του κόσμου για το ονομαστό παγωτό του.
Γεννημένος στη Βλάστη – ένα ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης – το 1938· μετακομίζουν οικογενειακώς στην Πτολεμαϊδα το 1945 σε πολύ δύσκολες εποχές. Κάτω από αντίξοες συνθήκες μεγαλώνει και παρόλο που περνά στο Οικονομικό, η οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα για τις σπουδές του.
Αποφασίζει να ασχοληθεί με κάτι που αγαπά πολύ – όπως τα περισσότερα παιδιά – μετά από μια φορά που βοήθησε ένα γνωστό του για να βγάλει το χαρτζιλίκι του, μοιράζοντας παγωτό σε ένα πανηγύρι.
Τότε δεν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικά ψυγεία, αλλά παγωνιέρες τις οποίες αποκαλούσαν στόφες. Μετά από καιρό και αφού πήγε το ρεύμα στην Πτολεμαϊδα ξεκινά την ενασχόληση με το παγωτό και μετά από λίγα χρόνια παίρνει την αποκλειστικότητα της ΕΒΓΑ στην Πτολεμαϊδα.
Αλλά θέλοντας να κάνει κάτι δικό του, το 1970 βγάζει το πρώτο του παγωτό με γεύση βανίλια και δίνει στην επιχείρηση την επωνυμία “ΩΜΕΓΑ”. Για κείνον αυτό το γράμμα σημαίνει την ολοκλήρωση και την τελειότητα.
Με τη γυναίκα του στο πλευρό του, ο κος. Στέργιος Λάτσιος αποφασίζει να κάνει το πρώτο του ταξίδι στην Ιταλία, που του αλλάζει τη ζωή.
Θυμάται να μεταφέρει το παγωτό με ποδήλατο. Ύστερα ήρθε η μηχανή και το φορτηγό. Δυο άτομα έκαναν τα πάντα… παραγωγή, μαγαζί, διανομή…
Ένα βράδυ αποφασίζει να κατέβει σε μια έκθεση στη Θεσσαλονίκη για τη βελτίωση του παγωτού του και βλέπει μια πολυμηχανή με το όνομα Pancolini. Αυτό του δίνει το έναυσμα να αποφασίσει να πάει ο ίδιος στην Ιταλία και να γνωρίσει αυτούς που έφεραν την επανάσταση στο παγωτό.
Με λίγες οικονομίες που είχε ξεκινάει από Θεσσαλονίκη με λεωφορείο και φτάνει μετά από 1,5 μέρα Ιταλία… δεν ξέρει καθόλου τη γλώσσα και προσπαθεί με ένα μικρό λεξικό να συνεννοηθεί και να σχηματίσει φράσεις.
Για καλή του τύχη βρίσκει έναν Έλληνα και του δείχνει πως να κινηθεί. Επισκέπτεται μια έκθεση και συναντά τον ίδιο τον Pancolini που είχε εφεύρει το πολυμηχάνημα. Δεν έχει τα χρήματα να το αγοράσει, αλλά λέγοντας στον Ιταλό επιχειρηματία την ιστορία του, τον βοηθά με δόσεις και ευκολίες να το αποκτήσει.
Από τότε επισκέπτεται πολλές φορές την Ιταλία και γνωρίζει όλους όσους ήταν στο χώρο του παγωτού.
Το 1985 καταφέρνει να βγάλει το παγωτό που ονειρευόταν με το πολυμηχάνημα και ξεκινάει τα “Παγωτά Λάτσιος”.
Κάνει γνωστό στην Πτολεμαϊδα το κύπελλο, τον πύραυλο, το push-up και το 4Χ4.
Τουρίστες από όλο τον κόσμο που μάθαιναν για το παγωτό του, έφταναν Πτολεμαϊδα να το δοκιμάσουν… από Αυστρία, Αυστραλία, Ολλανδία.
Όταν μπήκαν και τα παιδιά του στην επιχείρηση και βελτιστοποίησαν τις εγκαταστάσεις, έβγαλαν κι άλλα προϊόντα.

Σήμερα πια στο μαγαζί είναι και η τρίτη γενιά αλλά ο κος. Στέργιος είναι πάντα εκεί, αφού το μαγαζί το έχει κάνει με πολύ κόπο και είναι όλη του η ζωή!
Δεν έχω βρεθεί στην πόλη του, αλλά τώρα που έμαθα γι αυτό το εκπληκτικό παγωτό, σίγουρα όταν βρεθώ Βόρεια Ελλάδα, δε θα χάσω την ευκαιρία να το δοκιμάσω.

Οι φωτο είναι από το kozan.gr και από το trip advisor.