Επτάζυμο Καλύμνου με προζύμι ρεβυθιού από τον Πάνο Αμοργινό

 

Επτάζυμο Καλύμνου με προζύμι ρεβυθιού

Υλικά για το προζύμι ρεβυθιού

1 κιλό αλεύρι
200 γρ ρεβίθια κοπανισμένα
2 φύλλα δάφνης
2 σπόροι κάρδαμου
1 κ.τ.σ γλυκάνισο
½ κ.τ.γ στάχτη
½ κ.τ.γ αλάτι
500 γρ νερό
Λίγα φύλλα βασιλικού

 

Υλικά για το ζυμάρι

3 κιλά αλεύρι
½ κ.τ.σ μαστίχα κοπανισμένη
100 γρ γλυκάνισο
50 γρ ούζο
½ κ.τ.γ αλάτι
½ κ.τ.γ ζάχαρη
Νερό (όσο πάρει )
Σουσάμι για πασπάλισμα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ.
• Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με όλα μας τα υλικά εκτός από το αλεύρι με τα ρεβίθια και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ρεβίθια ανακατεύοντας καλά. Το καπακώνουμε, το τυλίγουμε με κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για όλο το βράδυ.
• Το πρωί θα παρατηρήσουμε πως έχει δημιουργηθεί ένας αφρός. Αυτή είναι και η βάση μας για το προζύμι. Σε ένα μπώλ κοσκινίζουμε το ένα κιλό αλεύρι προσθέτουμε μισή κούπα χλιαρό νερό, τον αφρό του ρεβιθιού και τα υγρά από το κατσαρολάκι αφού πρώτα τα σουρώσουμε. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει ένας χυλός, το σκεπάζουμε με κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 5 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.
• Σε λεκάνη ζυμώματος κοσκινίζουμε τα 3 κιλά αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, το ούζο, τη μαστίχα, το γλυκάνισο, το αλάτι και ζυμώνουμε πολύ καλά, προσθέτοντας τμηματικά όσο νερό χρειαστεί μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
• Πλάθουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας, αλείφουμε με ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι και γλυκάνισο. Τοποθετούμε τα ψωμιά μας σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε σκεπασμένα για ακόμα μισή ώρα να φουσκώσουν.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°c για περίπου μία ώρα.

Καλή Επιτυχία!