Διατροφικές Συμβουλές για τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Διατροφικές συμβουλές για την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

1. Συνδυάζοντας όσπρια με δημητριακά (π.χ. ρύζι με φακές ή μαυρομάτικα με κινόα) λαμβάνουμε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν εφάμιλλες με αυτές των ζωικών προϊόντων.
2. Η πρωτεΐνη αυξάνει περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού, σε σχέση με τους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να μην ξανά-πεινάμε για αρκετή ώρα. Αφού όμως μέσα στην μεγάλη εβδομάδα, λόγω νηστείας, έχουμε αφαιρέσει τις περισσότερες πηγές πρωτεΐνης, προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, για αυξημένο αίσθημα κορεσμού.
3. Ότι κάτι είναι νηστίσιμο δεν σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλη θερμιδική αξία. Προσέχουμε τις μερίδες μας και συνοδεύουμε πάντα τα γεύματα μας με σαλάτα.
4. Προσέχουμε το τρόπο μαγειρέματος του φαγητού, αποφεύγουμε δηλαδή το τηγάνισμα και προσέχουμε να μην περιέχει πολλά λιπαρά.
5. Δεν ξεχνάμε το νερό και την ενυδάτωση.
6. Το Μ. Σάββατο τρώμε όλα μας τα γεύματα κανονικά, με το μεσημεριανό να περιλαμβάνει ένα ελαφρύ γεύμα π.χ. σαλάτα ή ντάκο.
7. Την Κυριακή του Πάσχα τρώμε κανονικά πρωινό, δεν καθόμαστε στο πασχαλινό τραπέζι εντελώς νηστικοί και πεινασμένοι.
8. Το πιάτο μας να περιέχει κατά το 1/2 σαλάτα, 1/4 πηγή πρωτεΐνης (π.χ. κρέας ή τυρί) και κατά το 1/4 πηγή υδατάνθρακων (ρύζι, πατάτες κ.τ.λ.).
9. Καταναλώνουμε αλκοόλ και γλυκά με φειδώ.

Το φετινό Πάσχα είναι σίγουρα διαφορετικό από τα υπόλοιπα.
Όσοι έχετε την δυνατότητα να περάσετε το πασχαλινό τραπέζι με δικά σας άτομα, απολαύστε τις στιγμές μαζί τους, χωρίς έννοια για τις θερμίδες και τα κιλά.
Καλό κουράγιο σε όλους μας για τις υπόλοιπες μέρες της καραντίνας!

Καλό Πάσχα και Χρόνια πολλά!

 

Μελίνα Τσαγκατάκη Τσιρίγγα, MSc

Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εξωτερική συνεργάτης Γενικής Απεικονιστικής

Για ραντεβού: 210 6996930 ή στο melinatsag@gmail.com