Χοιρινός λαιμός στη γάστρα με πουρέ αγκινάρας από το Θοδωρή Σταμούλη

gojispirit
Nikolas Adam Photography

Προετοιμασία 45 λεπτά
Ψήσιμο 2 ώρες
Χρειάζεται γάστρα ή κατσαρόλα που να μπαίνει σκεπασμένη στο φούρνο

                                                                      Χοιρινός λαιμός

2 κιλά χοιρινός λαιμός με κόκκαλο
50 ml λάδι
Βάζω καλό αλατοπίπερο στο χοιρινό μου και προθερμαίνω το τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά.
Θωρακίζω το κρέας από όλες τις πλευρές ώσπου να πάρει χρώμα. Το βάζω στην κατσαρόλα ή τη γάστρα.

400 γραμμάρια καθαρισμένα καρότα σε χοντρές ροδέλες
200 γραμμάρια σέλερι κομμένα σε μπαστουνάκια 3 εκατοστών
Στρώνω τα λαχανικά γύρω από το κρέας.

1 ποτήρι κρασί, 1 ποτήρι νερό
200 ml χυμός λεμόνι και το ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουταλιές σούπας μέλι
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
1/2 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο, 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι, 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
Ανακατεύω τα υλικά και περιχύνω το φαγητό. Σκεπάζω και ψήνω μια ώρα στους 160 βαθμούς ξεκινώντας από κρύο φούρνο. Ανοίγω το καπάκι και με κουτάλα παίρνω υγρά από τον πάτο και ραντίζω. Ψήνω για μια ακόμα ώρα και ελέγχω εάν είναι έτοιμο. Αν όχι συνεχίζω το ψήσιμο όσο ακόμα χρειαστεί μέχρι να ροδίσει και να χωρίζει εύκολα από το κόκκαλο.

1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
1/2 ποτήρι νερό
Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, μαζεύω όλα του τα υγρά σε μικρή κατσαρόλα. Διαλύω το κορν φλάουρ με το νερό χωριστά. Φέρνω τη σάλτσα σε βρασμό και ρίχνω το μείγμα του κορν φλάουρ ανακατεύοντας. Όταν δέσει η σάλτσα την τραβάω από τη φωτιά και ελέγχο το αλατοπίπερο.

Nikolas Adam Photography

                                                                                                                                                        Πουρές αγκινάρας
500 γραμμάρια αγκινάρες καλά καθαρισμένες κομμένες στα 4 (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
Χυμό από ένα λεμόνι (και το ξύσμα του το κρατάμε για γαρνιτούρα)
Αλάτι
Βράζω τις αγκινάρες 15 λεπτά σε μεσαία κατσαρόλα. Ξεκινάω από κρύο αλατισμένο νερό και λεμόνι όσο να καλύπτει τα υλικά.

140 γραμμάρια πατάτα καθαρισμένη κομμένη σε μεσαία κομμάτια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο) χοντροκομμένα
80 ml. ελαιόλαδο
100 ml. λευκό κρασί
Προσθέτω στην κατσαρόλα τα υλικά και συνεχίζω το βρασμό μέχρι να μαλακώσουν όλα.

150 ml γάλα
Με τρυπητή κουτάλα βάζω τα υλικά σε μπλέντερ και προσθέτω το γάλα και υγρό από την κατσαρόλα για να πάρω αραιό και γυαλιστερό πουρέ σαν κρέμα.

Γαρνίρω στο πιάτο με το ξύσμα από το λεμόνι που κράτησα.

shares