Χειροποίητη πίτα χαρουπιού με αρωματικά χόρτα, γραβιέρα και κύμινο από την Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου

Υλικά:

Για το ζυμάρι :

  • 250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. Αλεύρι Σταρένιο
  • 150 γρ. Χαρουπάλευρο
  • 250 γρ. Νερό
  • 50 γρ. Ελαιόλαδο
  • 20 γρ. Ξύδι
  • 10 γρ. Αλάτι
  • 30 γρ. Βούτυρο παγωμένο

Για τη γέμιση :

  • 500 γρ. Σπανάκι κομμένο
  • 500 γρ. Σέσκουλο κομμένο
  • 100 γρ. Καυκαλήθρα ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. Μυρώνια
  • 100 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 300 γρ κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
  • 8 γρ. Κύμινο τριμμένο
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση :

Σε ένα τηγάνι σωτάρω στο ελαιόλαδο, τα σέσκουλα με το φρέσκο κρεμμυδάκι, μέχρι να μαραθούν και ψήνω για 8 λεπτά. Έπειτα προσθέτω όλα τα μυρωδικά και το σπανάκι και καρυκεύω, συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά και αποσύρω από την φωτιά. Στραγγίζω σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά των χόρτων και αφήνω να κρυώσουν, Έπειτα αναμειγνύω τη γραβιέρα και γεμίζω τις πίτες μου .

Για το ζυμάρι :

Κοσκινίζω όλα τα αλεύρια και τα τοποθετώ στον κάδο του μίξερ μαζί με όλα τα υλικά και τα χτυπάω με γάντζο μέχρι να αποκτήσω μια λεία και εύπλαστη ζύμη.
Αφήνω το ζυμάρι μου να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Στη συνέχεια μεριδοποιώ σε μικρότερα ζυμάρια των 80 γραμμαρίων, ανοίγω με πλάστη στρογγυλές πίτες και τις μισοψήνω από τις 2 πλευρές σε αντικολλητικό τηγάνι. Γεμίζω τις πίτες στη μισή τους πλευρά και αναδιπλώνω με το μισό τους ζυμάρι.
Ζεσταίνω τις πίτες στο τηγάνι και από τις δύο πλευρές ή ψήνω για 7 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να έχω ένα αποτέλεσμα ζουμερό.

Καλή επιτυχία!