Hunkar Begendi στη γάστρα – Πουρές από μελιτζάνα καπνιστή

Hunkar Begendi στη γάστρα – Πουρές από μελιτζάνα καπνιστή

Για 6 άτομα
Παρασκευές 45 λεπτά
Ψήσιμο 1,5-2 ώρες

1300 γραμμάρια κρέας από μοσχαρίσιο κότσι άνευ οστού
8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς στη θέση αέρα.
Κόβω το κρέας σε μερίδες ή ζητάω από το χασάπη να μου το κόψει.
Προθερμαίνω στο μάτι, φαρδιά κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο. Εναλλακτικά τηγάνι και μεταφέρω το φαγητό από το τηγάνι σε γάστρα.
Τσιγαρίζω στο λάδι τα κομμάτια κρέας μέχρι να ροδίσουν περίπου δέκα λεπτά ανακατεύοντας
400 γραμμάρια κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Αφού ροδίσει το κρέας ρίχνω το κρεμμύδι. Τσιγαρίζω για 5 επιπλέον λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του και ρίχνω και το σκόρδο. Τσιγαρίζω άλλα 3 λεπτά
4 κουταλιές ντομάτα πελτές
6 μεσαίες ντομάτες στον τρίφτη
1 λίτρο νερό καυτό
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι
Ρίχνω στην κατσαρόλα με το κρέας τον πελτέ και τον ανακατεύω. Προσθέτω την τριμμένη ντομάτα και το νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας αλάτι πιπέρι και ανακατεύω.
Μόλις έρθουν σε ελαφρύ βρασμό σκεπάζω και βάζω στο φούρνο για 1,5 ώρα.
Δοκιμάζω αν έχει μαλακώσει και αν χρειάζεται αφήνω ακόμα στο φούρνο. Ελέγχω το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτω αν χρειαστεί.

8 μεσαίες μελιτζάνες
3 φλυτζάνια γάλα
5 κουταλιές σούπας αλεύρι
5 κουταλιές σούπας βούτυρο του γάλακτος
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια γλυκού πιπέρι
150 γραμμάρια γραβιέρα Νάξου τριμμένη
Κάνω αρκετές τρύπες με πιρούνι τις μελιτζάνες για να μην σκάνε απρόβλεπτα κατά το ψήσιμο.
Εάν μπορώ, τις ψήνω απευθείας πάνω στη φωτιά σε μάτι υγραερίου ή στο καμινέτο μέχρι να καεί πολύ η φλούδα και να μαλακώσουν καλά.
Εναλλακτικά τις βάζω σε ταψί στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν 20 με 30 λεπτά.
Όταν μαγειρευτούν, τις αφήνω να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζω. Αφαιρώ λίγο σπόρο αν έχουν πολύ.
Τις βάζω στο μπλέντερ μαζί με το γάλα, το βούτυρο και το αλεύρι και τις κάνω αλοιφή.
Μεταφέρω σε κατσαρόλα και φέρνω σε ελαφρύ βρασμό και ανακατεύω μέχρι να πήξει ο πουρές.
Αποσύρω από τη φωτιά.
Ανακατεύω το τυρί και ελέγχω το αλατοπίπερο.
Καλή όρεξη!

Το κρέας που δοκίμασα γι’ αυτή τη συνταγή ήταν εξαιρετικό από τη Φάρμα Κυλερτζή
Το πιάτο της φωτογράφησης είναι από το Yfi Ceramics
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Συνταγή: Θοδωρής Σταμούλης