Φάβα με χταπόδι και πετιμέζι Τήνου από τον Αλέξανδρο Ανδρoβικ

Υλικά για τη φάβα:
– 500 γρ. φάβα
– 2 κρεμμύδια ξερά
– 2 καρότα
– 1 πράσο
– 100 ml λευκό κρασί
– Ελαιόλαδο
– Αλάτι
– Πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής:
Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το πράσο.
Σωτάρουμε τα λαχανικά μας σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τη φάβα. Σωτάρουμε ανακατεύοντας με την κουτάλα περίπου για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να καλυφθούν τα υλικά μας.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά διαστήματα και προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται, καλύπτονας πάντα τα υλικά μας και όχι περισσότερο, για να χυλώσει ωραία και να μη βγει νερουλή.
Όταν οι μπουρμπουλήθρες που βγαίνουν στην επιφάνεια αρχίζουν να μικραίνουν και να πετάνε – που σημαίνει ότι έχει φύγει η περισσότερη ποσότητα νερού – ελέγχουμε ότι η φάβα έχει λιώσει. Συνήθως αυτό συμβαίνει περίπου στα 35’-40’, αλλά φάβα από φάβα διαφέρουν.
Σ’αυτό το στάδιο προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφαιρούμε με μια κουτάλα περιττά υγρά που έχουν μείνει.
Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ, δοκιμάζουμε τα καρυκεύματα και αν χρειάζεται διορθώνουμε.

Υλικά για το χταπόδι με πετιμέζι:
– 1 χταπόδι του ενός κιλού
– 300ml κόκκινο κρασί
– 2 φύλλα δάφνης
– Πιπέρι σε κόκκους
– Σταφίδες
– Κάπαρη
– Μισό κρεμμύδι ξερό
– Ελαιόλαδο
– Πετιμέζι

Τρόπος Παρασκευής:
Καθαρίζουμε το χταπόδι γυρνώντας τη σακούλα προς τα έξω και πλένουμε καλά. Αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα του χταποδιού.
Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο μέχρι να κοκκινίσει το χταπόδι και να βγάλει τα ζουμιά του.
Προσθέτουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για περίπου 20 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις σταφίδες και την κάπαρη και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15 λεπτά.
Όταν ετοιμαστεί το χταπόδι, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, το κόβουμε σε 8 κομμάτια (1 το κάθε πλοκάμι), προσθέτουμε στη σάλτσα μας 4 κουταλιές πετιμέζι και φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
Τοποθετούμε το χταπόδι πάλι στην κατσαρόλα και το μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 5 λεπτά).
Όσο πιο πηχτή είναι η σάλτσα μας, τόσο πιο γλυκιά θα βγεί.

Καλή επιτυχία!