Τσαϊτι Μονεμβασιάς από το Γιώργο Χάψα, chef του ξενοδοχείου Kinsterna

Λίγα λόγια για το chef:
Ο Γιώργος Χάψας έχει εργαστεί σε πολλά ξενοδοχεία και αλυσίδες όπως η Grecotel, η Aldemar, στο εστιατόριο Μύλος και σε άλλα.
Το Kinsterna hotel στη Μονεμβασιά ήταν για κείνον όνειρο ζωής!
Εργάζεται σ’αυτό ως chef de cuisine από την αρχή της λειτουργίας του (το 2010).
Φιλοσοφία του ίδιου και της ομάδας του ήταν η αναβίωση του παλιού αρχοντικού και η καλλιέργεια της γης.
Έχουν πληθώρα λαχανικών, αρωματικών, φρούτων καθώς και πολλά ελαιόδεντρα κυρίως ποικιλίας αθηνοελιάς.
Φυσικά ελαιόλαδο δικό τους, φρέσκα ψάρια από το Μυρτώο πέλαγος και συνεργάζονται με ντόπιους παραγωγούς και προμηθευτές ώστε να εξασφαλίζουν υλικά αρίστης ποιότητας για την κουζίνα του εστιατορίου.
Είναι από τους πρώτους που συντάχθηκαν πλήρως με το ελληνικό πρωϊνό και σκοπός και όνειρο του chef είναι οι φιλοξενούμενοι του Kinsterna να γευτούν τη Λακωνική γαστρονομία παράλληλα με την Ελληνική.
Ως υλικά αγαπά το θυμάρι και το σκόρδο.
Τι ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικό; Τους συνεργάτες του! Τονίζει ότι έχει πετύχει οφείλεται στην ομάδα που έχει δίπλα του!

Παραδοσιακή χορτόπιτα (Τσαϊτι Μονεμβασιάς) – Με τη δημιουργική πινελιά του σεφ Γιώργου Χάψα

Υλικά για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml ελαιόλαδο
300-350 ml νερό
2 κουταλάκια γλ. αλάτι
2 κουταλιές σούπας ξύδι

Υλικά για τη γέμιση:
500 γρ. σπανάκι
5-6 φύλλα μαρουλιού
30 γρ. άνιθο
30 γρ. μάραθο
50 γρ. μυριαλίθρες (άγρια χόρτα Πάρνωνα – αν δε βρείτε αντικαταστείστε με άλλα άγρια χόρτα)
300 γρ. σέσκουλα
50 γρ. μυρώνια
50 γρ. μαϊντανό
30 γρ. δυόσμο
400 γρ. φέτα
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι κατά προτίμηση

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα υλικά της ζύμης στο μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να δημιουργήσουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί. Παίρνουμε τα χόρτα – αφού τα έχουμε καθαρίσει και πλύνει πολύ καλά – και με ένα μαχαίρι τα ψιλοκόβουμε όλα.
Σε μια μπασίνα ή ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα ψιλοκομμένα χόρτα. Προσθέτουμε τα αρωματικά (άνιθο, μάραθο), το ελαιόλαδο και τρίβουμε τη φέτα με τα χέρια μας. Τέλος αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Παίρνουμε τη ζύμη μας κι ανοίγουμε μικρά φύλλα διαμέτρου 20-25 εκ. σε μήκος και όσο πιο λεπτά μπορούμε σε πάχος.
Τοποθετούμε γέμιση και διπλώνουμε σε μικρούς φακέλους.
Στη Μονεμβασιά αυτή η πολύ λεπτή πίτα, συνηθίζεται να ψήνεται σε μαυρόπλακα. Η πρόταση για σας είναι ψήσιμο σε σιγανή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι στο οποίο έχουμε βάλει πολύ λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε καλά κι απ’τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα το φύλλο και μια τραγανή υφή.
Τελειώνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αυτός είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Μονεμβασιάς και γενικότερα της Λακωνίας.
Tips από τον chef:
* Μπορούμε να φτιάξουμε πολλά τσαϊτια και να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη όπου συντηρούνται για πολύ καιρό. Τα ψήνετε απευθείας αφού τα βγάλετε απ’την κατάψυξη στο τηγάνι και είναι ιδιαίτερα εύκολο.
* Εάν δε βρούμε μυριαλίθρες ή κάποια από τα χορταρικά, τα αντικαθιστούμε με άλλα της αρεσκείας μας.