Το Πεσκέσι στο Ηράκλειο σταθερή αξία!

Με το που άνοιξε το 2015 έγινε χαμός!
Άκουγα και διάβαζα διάφορα και κατάφερα μετά από πέντε χρόνια που άνοιξε να γευτώ τα κρητικά εδέσματα στο Πεσκέσι, στο κέντρο του Ηρακλείου.
Και περίμενα πως και πως να ξαναβρεθώ στον όμορφο χώρο του.
Η ευκαιρία προέκυψε και βρεθήκαμε με παρέα οινόφιλων στην Κρήτη πριν κάποιες μέρες.
Οινογαστρονονική η εξόρμηση και δεν μπορούσε να λείπει το Πεσκέσι από το πρόγραμμά μας.

Βότανα και λαχανικά απ’το κτήμα τους, 10 διαφορετικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (σε ξεχωριστό κατάλογο) που είχες την επιλογή να συνοδεύσεις τα πιάτα σου και αν επιθυμούσες γευσιγνωσία ελαιολάδου, επιλεγμένες ετικέτες κρασιού κυρίως απ’τον κρητικό αμπελώνα.

Όσο για το φαγητό, τι να πρωτοθυμηθώ απ’όσα γεύτηκα!
Στην πρώτη μου επίσκεψη είχε πιάτο ημέρας χοχλιούς μαγειρεμένους με βιολογικά κολοκυθάκια απ’το κτήμα τους, αυγά βιολογικά δικά τους με στάκα, μαλακερά καλιτσούνια με την παραδοσιακή συνταγή γεμισμένα με τυρομάλαμα, ντολμαδάκια με ανθούς, μπουρέκια γεμιστά με κρητικά τυριά και γαλόχοντρο συνοδεία μαρμελάδας σύκο (μια αυθεντική συνταγή της βυζαντινής Κρήτης), τα οποία θυμόμουν και τα ζήτησα ξανά, αφού έχουν παραμείνει στον κατάλογό του.
Ξεχώρισα μια σαλάτα με οφτές πατάτες και αυγά ποσέ, που γεύτηκα στην πρόσφατη επίσκεψή μας.

Λαχανοντολμάς πεντανόστιμος που προτείνω ανεπιφύλακτα.
Και περνώντας στα κρεατικά, έχω να θυμάμαι πιάτα όπως το σφακιανό τσιγαριαστό με στάκα (δικής τους παραγωγής), κατσικάκι με γιαούρτι στη λαδόκολλα και τον εντυπωσιακό κάνδαυλο· ένα κρητομινωϊκό σουβλάκι με την τεχνική που συναντήθηκε στις ανασκαφές.
Σερβίρεται κρεμασμένο στη σούβλα, είναι μαριναρισμένο με κρασί, ελαιόλαδο και σιτάρι και συνοδεύεται με σούπα λαχανικών, κατσικίσιο τυρί σχάρας και χειροποίητη χειρομυλόπιτα.
Αλλά και η κρητική κρεατότουρτα που δοκιμάσαμε καθώς και η πανσέτα με τον πουρέ, ήταν πολύ καλά.

Όσο για τα γλυκά, δεν μπορώ ν’αποφασίσω ποιο ήταν το καλύτερο….
Το cheesecake κρητικών τυριών ήταν με τριμμένο μπισκότο από ντάκο και συνοδευόταν ή με σπιτική μαρμελάδα φράουλα ή με μέλι και ζαχαρωμένα καρύδια?
Ή το γάστριν με παγωτό, μια αναφορά στη μινωϊκή Κρήτη? Το χωριάτικο φύλλο σκέπαζε ξηρούς καρπούς, σουσάμι, παπαρουνόσπορο, μέλι και πιπέρι καθώς και πετιμέζι. Το παγωτό ολοκλήρωνε την αμαρτία!
Φέτος βέβαια αρκεστήμακε στο κέρασμα με ζεστό σιμιγδαλένιο χαλβά με καρύδια και κανέλα και σπιτικό λικέρ με ρακή και τριαντάφυλλο, καθώς ήμασταν πλήρεις με τόσα πιάτα που είχαμε γευτεί!
Τα δικά τους κρητικά fortune cookies.. μικροσκοπικά ζαχαρωτά που μέσα είχαν τυλιγμένη μια μαντινάδα για τον καθένα μας.
Το πλύσιμο των χεριών με σαρανταβότανο μιας άλλης εποχής, που έπλεναν τα νεογέννητα και είχε και θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα κρασιά που συνόδευσαν τα πιάτα μας, όλα από τον Κρητικό αμπελώνα καθώς το Πεσκέσι τιμά το νησί και τους παραγωγούς του.
Μοσχάτο Σπίνας Στραταριδάκη, Φραγκόσπιτο του Γαβαλά, Νόστος Roussanne του Μανουσάκη και Dafnios λιάτικο του Δουλουφάκη.
Για μένα ένα από τα καλύτερα εστιατόρια για φαγητό στην Κρήτη.