Τάρτα με χόρτα και πράσο από το Θοδωρή Σταμούλη

 

Τάρτα με χόρτα και πράσο

Η τάρτα αυτή προέκυψε από υλικά που μου είχαν μείνει στο ψυγείο. Είναι πλουσιότερη και πιο χορταστική από μια αντίστοιχη χορτόπιτα και διακρίνεται για τις απαλές και οικείες της, γεύσεις.

Μερίδες: 6-8
Κόστος: Έως 10 ευρώ
Χρόνος παρασκευής και ψησίματος: 2 ώρες

Για τη ζύμη
100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 ml νερό περίπου
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Πιπέρι (κατά προτίμηση)

Για τη γέμιση
300 γρ. χόρτα σπαρτά βρασμένα και σουρωμένα
300 γρ. πράσο σε λεπτές φέτες
1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. κρέμα γάλακτος
3 μεσαία αυγά
¼ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
70 γρ. γραβιέρα τριμμένη
αλάτι και πιπέρι

Γαρνιτούρα
150 γρ. ντοματίνια για γαρνιτούρα
1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι και πιπέρι

Ταψί
Ταρτιέρα διαμέτρου 23-27 εκατοστών ή στρογγυλό ταψί για κέικ με ανοιγόμενο τσέρκι

Για τη ζύμη
Συστήνεται η χρησιμοποίηση μίξερ ή κοπτικού μηχανήματος (γνωστό ως multi).
Ανακατεύεις το βούτυρο, το αλεύρι και το αλατοπίπερο μέχρι να γίνουν σαν υγρή άμμος. Συνεχίζεις το ανακάτεμα και προσθέτεις όσο νερό χρειαστεί μέχρι να γίνει ενιαία ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Εάν δεν έχεις μίξερ κάνε την ίδια διαδικασία σε μπολ. Τρίβεις με τα δάχτυλα το βούτυρο, το αλεύρι και το αλατοπίπερο.
Αφού γίνουν σαν βρεγμένη άμμος, προσθέτεις το νερό ζυμώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο, μέχρι να γίνει
ομοιογενές.
Έπειτα, βουτυρώνεις και απλώνεις τη ζύμη της τάρτας, ώστε να είναι λεπτή και ισόπαχη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και των τοιχωμάτων.
Τοποθετείς το ταψί με τη ζύμη στην κατάψυξη για μισή ώρα και προθερμαίνεις μέτρια τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Βγάζεις το ταψί, με τη σκληρή πλέον ζύμη, από την κατάψυξη και με πιρούνι κάνεις πολλές τρυπίτσες στο απλωμένο ζυμάρι, ώστε να μοιάζει στο μάτι σαν σουρωτήρι. Αυτό βοηθάει σε καλύτερο ψήσιμο.
Ψήνεις για 20 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν οι πλευρές της και να ξεραθεί όλος ο πάτος.
Προεραιτικά κόψε λαδόκολλα σε σχήμα κύκλου (στο μέγεθος του ταψιού) και πάνω της άπλωσε σαν βάρος, φασόλια ή κάποιο άλλο όσπριο, τα οποία μετά θα τα φυλάξεις για την ίδια χρήση. Έτσι, με το βάρος θα κρατηθεί καλύτερα το σχήμα.

Για τη γέμιση
Τσιγάρισε τα πράσα στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για 10 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Πρόσθεσε 3/4 του ποτηριού νερό, αλατοπίπερο και βράσε μέχρι να εξατμιστεί το νερό για περίπου 10 λεπτά.
Σε μπολ ανακάτεψε το τυρί, την κρέμα, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
Κόψε τα βρασμένα χόρτα για να χωρίζονται ευκολότερα τα κομμάτια της τάρτας.
Άπλωσε στην τάρτα τα χόρτα, τα πράσα και τα μυρωδικά από πάνω.
Τοποθέτησε σε όλη την επιφάνεια τη γέμιση της τάρτας, ώστε το τριμμένο τυρί να πάει παντού.
Ανάλογα με τον φούρνο, ψήσε το για 30 έως 45 λεπτά στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει καλά η ζύμη και να δέσει η τάρτα.
Σέρβιρε με λίγα ντοματίνια κομμένα στα δύο, περιχυμένα με ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ρίγανη.

Καλή επιτυχία!