Ρυζόγαλο – Ριζότο από τον Αντώνη Ψάλτη

Ρυζόγαλο-Ριζότο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
150γρ. ρύζι για ριζότο
10 γρ, φρέσκο βούτυρο αγελάδας
25 γρ. κονιάκ ή ρούμι
500-600ml. ζεστό νερό
Σποράκια από το ¼ μιας φρέσκιας βανίλιας
30 γρ. ζάχαρη
50γρ. κρέμα γάλακτος
3 κουταλάκια του γλυκού (στην μύτη), αλεσμένο ελληνικό καφέ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΛΟΥΔΕΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
3 μεγάλα λεμόνια, βιολογικά ακέρωτα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 ξύλο κανέλας

Παρασκευή ρυζόγαλου:

Σε ένα φαρδύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το ρύζι. Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε περίπου ένα φλιτζάνι από το ζεστό νερό, την ζάχαρη και τη βανίλια.
Μαγειρεύουμε προσθέτοντας λίγο λίγο ζεστό νερό όπως στο ριζότο – ελέγχουμε δοκιμάζοντας και ρυθμίζουμε τη ποσότητα του νερού που θα προσθέσουμε. Μόλις χυλώσει και το ρύζι μαλακώσει αλλά είναι ακόμα λίγο ντούρο στη κέντρο του, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση.
Ρίχνουμε σε τρία βαθιά πιάτα τον καφέ και από πάνω προσθέτουμε καυτό το ρυζόγαλο.
Γαρνίρουμε με σιροπιαστές φλούδες λεμονιού.

Φλούδες λεμονιού:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα των λεμονιών, έτσι ώστε να πάρουμε όσο λιγότερο από το λευκό τμήμα.
Κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια τις φλούδες και τις βουτάμε σε βραστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα.
Τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό.
Βράζουμε για περίπου 4 λεπτά (υπολογίζουμε το χρόνο από τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός).
Τις αφήνουμε μέσα στο σιρόπι ώσπου να τις χρησιμοποιήσουμε.
Διατηρούνται έτσι για πολύ καιρό.