Πιπερόπιτα με χωριάτικο φύλλο, μανιτάρια & απάκι Κρήτης από την Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου

Πιπερόπιτα με χωριάτικο φύλλο μανιτάρια & απάκι Κρήτης

Υλικά:

Για το φύλλο:

  • 800 γρ. Αλεύρι για Κρητικό Φύλλο και Πίτες
  • 100 γρ. Αλεύρι Σκληρό
  • 100 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό
  • 80 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Τσουνάτη ποικιλία
  • 450 γρ. Νερό
  • 100 γρ. Αγελαδινό Γάλα
  • 15 γρ. Αλάτι
  • 20 γρ. Ρακί

Για τη γέμιση :

  • 5 κ.σ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Τσουνάτη ποικιλία
  • 1 κιλό πιπεριές πολύχρωμες κομμένες σε κύβους
  • 200 γρ. Απάκι κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 500 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. γραβιέρα χοντροκομμένη

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:

Σε ένα τηγάνι βαθύ, σοτάρω σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια με τις πιπεριές και το απάκι. Μόλις μαλακώσουν ελαφρώς η πιπεριές, προσθέτω το φρέσκο κρεμμυδάκι και μαγειρεύω για 3 λεπτά ακόμα. Κατεβάζω από την φωτιά και προσθέτω το μαϊντανό και την γραβιέρα, καρυκεύω και ανακατεύω. Τοποθετώ το μείγμα σε ένα σουρωτήρι και το αφήνω να στραγγίσει και να κρυώσει.

Για το φύλλο:

Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ κοσκινίζω τα αλεύρια μου και το σιμιγδάλι, προσθέτω το αλάτι και κάνω μια λακκούβα στο κέντρο. Στη συνέχεια προσθέτω όλα τα υγρά υλικά και ζυμώνω μέχρι να έχω ένα σφιχτό αλλά λείο ζυμάρι.

Αφήνω να ξεκουραστεί η ζύμη μου για μισή ώρα και τη χωρίζω σε κομμάτια 200 γρ.

Ανοίγω σε χοντρό φύλλο σε τετράγωνο σχήμα, και προσθέτω 4 κ.σ γέμιση. Κλείνω σε φάκελο αλευρώνω την επιφάνεια μου και ψήνω στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 22 λεπτά ή στην σχάρα.

Καλή επιτυχία!