Μια βραδιά με τον Αθηναγόρα στο Athenee

Είχα πάνω από τρία χρόνια να γευτώ τη δημιουργική κουζίνα του Αθηναγόρα Κωστάκου απ’όταν ήταν στο Bill & Coo στη Μύκονο.
Παρακολουθούσα την πορεία του, διάβαζα για τις επιτυχίες του στο εξωτερικό και ζήλευα που δεν μπορούσα να απολαύσω και στην Αθήνα τα πιάτα του!
Κι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και στο πλαίσιο των “Gastronomy Tuesdays” που διοργανώνονται στο Athenee Athens (στο παλιό αγαπημένο μας Zonars), έκανε πρεμιέρα πριν ένα μήνα περίπου ο Αθηναγόρας.
Δεν ετίθετο θέμα για το αν θα δειπνούσα εκείνο το βράδυ σ’ένα αγαπημένο μου μαγαζί – χρόνια τώρα – αλλά και μόνο ότι θα μαγείρευε ο Αθηναγόρας, θα έφτανα και στα σύνορα για να ξαναγευτώ γεύσεις απ’τα χέρια του!
Δεν μπορώ να βρω τι είναι αυτό που με εξιτάρει τόσο πολύ στη μαγειρική του…. τα υλικά… ο συνδυασμός… η μοναδική τεχνική… όλα αυτά μαζί….
Έτσι λοιπόν βρέθηκα λοιπόν μια Τρίτη τέλος Οκτώβρη να δοκιμάζω το μενού του Αθηναγόρα Κωστάκου σε συνδυασμό με κάποιες επιλεγμένες ετικέτες που έδεναν απίστευτα με τις γεύσεις.

Ξεκίνημα με στρείδι-σπινιάλο, μια ιωδιούχα βόμβα που εκρήγνυτο στο στόμα κι έκανε τους σιελογόνους αδένες να είναι σε υπερδιέγερση.

Ακολούθησε ένας καπνιστός ταραμάς με “καμένα” λαχανικά και τομάτα και τα δύο ορεκτικά συνόδευσε μια premier cru σαμπάνια από 100% chardonnay από ένα σπουδαίο παραγωγό της Καμπανίας (Pierre Gimonnet & Fils Brut).
Σχετικά ελαφρύ σώμα, αλλά με την ένταση και το νεύρο που διαθέτουν όλες οι Blanc de blanc σαμπάνιες από την περιοχή της Cote de Blancs. Ιδανικός ο συνδυασμός με το ωμό θαλασσινό!

 

Πρώτο πιάτο, burrata που πάνω της καθόταν ένας μοσχιός σκέτη νοστιμιά με οξύμελι, συνοδεία φρυγανισμένου ψωμιού.
Wine pairing με Soave Classico Zenato, Garganega απ’το Veneto.

Δεύτερο πιάτο Χριστόψαρο αυγολέμονο με αγκινάρα και πίλα καρότο-αρακά. Συνδυάστηκε με ένα Sauvignon blanc, Pouilly-Fume “Chante Alouettes”.

Κυρίως μάγουλο μπρεζέ με μελιτζάνα miso, πατάτα και κρέμα γραβιέρας. Μια Νεμέα Αϊβαλή ανέδειξε το πιάτο.

Το γλυκό… γεύσεις ελληνικού καφέ, λευκής καραμελωμένης σοκολάτας με αρώματα κάρδαμου και λεμονιού.
Ο “Όψιμος Τρύγος”, ένα μοσχάτο Ρίου του Παπαργυρίου ταίριαζε γάντι.
Το δείπνο ολοκληρώθηκε με δυο μοναδικά mignardises…. δυο μπουκιές από μηλόπιτα και bitter σοκολάτα.