Zeibekiko – Αν δεν το χορεύετε… απολαύστε το στην Κηφισιά

Οι αδελφοί Τσιλιγκίρη δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις… εδώ και χρόνια έμαθαν τους κατοίκους των βορείων προαστίων το καλό κρέας και από το καλοκαίρι του 2016 και τους κατοίκους του κέντρου.

Από την παλιά ταβέρνα του πατέρα τους – σέρβιρε φοβερά κεφτεδάκια, χόρτα και τηγανητή πατάτα – τον ιστορικό “Τηλέμαχο” στη Φραγκοπούλου στην Κηφισιά… στη συνέχεια με τον “Τηλέμαχο Athens” στο κέντρο, στη στοά του θρυλικού “Απότσου” στην Πανεπιστημίου.. και φτάνοντας το πλήρωμα του χρόνου, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το κορυφαίο street food στη χώρα μας, το σουβλάκι.
Μετέτρεψαν λοιπόν το “Τηλέμαχος Barbeque Club” που λειτουργούσε ως meat-restaurant στην Κάτω Κηφισιά, σε μοντέρνα σουβλακερί. Και μη φανταστείτε κάποιο στυλ μαγαζιού με χλιδάτο περιβάλλον και υπερβολικές τιμές. Οι καιροί δεν το επιτρέπουν και ο Γιώργος και ο Κώστας Τσιλιγκίρης έχουν αφουγκραστεί τον παλμό της αγοράς.
Με χρόνια εμπειρία στο χώρο της εστίασης και εξειδίκευση στο κρέας, ήμουν σίγουρη ότι το νέο τους εγχείρημα θα ανταποκρινόταν πλήρως στις απαιτήσεις των κρεατολάγνων.
Επισκέφθηκα το “Zeibekiko” μέσα Ιουλίου, ούτε 10 μέρες αφού είχε ανοίξει και ήταν γεμάτο.
Ο κήπος του μαγαζιού ήταν πάντα το μεγάλο του ατού και αποτελεί όαση δροσιάς ακόμη και τις μέρες με καύσωνα στην πόλη.
Η μουσική βγαλμένη από παλιό ελληνικό κινηματογράφο και ελαφρολαϊκά παλιά και νεότερα. Τα σουπλά με φωτο από παλιές ελληνικές ταινίες και στον εσωτερικό χώρο φιγουράρουν ναύτες του Τσαρούχη και πίνακες με τοπία του Θεόφιλου.
Καθισμένη κάτω απ’τη δροσιά των πεύκων… με θύμισες από άλλες εποχές που στο μαγαζί απολαμβάναμε σιδηρόδρομο και φρικασέ που ήταν αξεπέραστο ή κάποιο νεροβούβαλο ψημένο τέλεια, κοιτάζω τον κατάλογο αλλά προτιμώ ν’ακούσω το Γιώργο και να τον αφήσω να με κατευθύνει στην παραγγελία.
Χρόνια τώρα ξέρει τον κάθε πελάτη και είναι σίγουρος για την ποιότητα όσο και τη γεύση των πιάτων που σερβίρει.
Ξεκίνημα με σαλάτα με αγγουράκι, ρόδι, άνιθο και πετιμέζι ροδιού και λεμόνι.
Συνέχεια με μπουγιουρντί στον ξυλόφουρνο με βαρελίσια φέτα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, τομάτα και πιπεριά.
Στα must το πεϊνιρλί με κασέρι, παστουρμά και αυγό και τα παστουρμαδοπιτάκια.
Στον καβουρμά με σπανάκι, τυρί κι αυγό έχω μια μικρή ένσταση. Ο καβουρμάς μου έλειψε στο πιάτο και ιδανικά θα έπρεπε να προστεθεί στο τέλος κι όχι να μαγειρευτεί.
Μη χάσετε τα μπιφτεκάκια γεμιστά με γραβιέρα και τα kebap μαύρου χοίρου συνοδεία πίτας και ψητών λαχανικών.
Και περνάμε στα κρεατικά που προμηθεύονται από μικρές επιλεγμένες φάρμες· πρόβατα από Μάνδρα, κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής από Ήπειρο και μαύρο χοίρο απ’τα Φάρσαλα.
Καλαμάκια χωρίς λίπος όποια επιλογή κρεατικού κι αν κάνετε· από κλασικό χοιρινό μέχρι κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, πρόβατο ή μαύρο χοίρο.
Αλλά οπωσδήποτε θα παραγγείλετε γύρο που φτιάχνεται στο μαγαζί και δεν υπάρχει η νοστιμιά αυτού του κλασικού “βρώμικου” αλλά με την ποιότητα και την σφραγίδα των αδελφών Τσιλιγκίρη.
Επιλέξτε ή γύρο ελληνικού πρόβατου με σάλτσα τονωμένου σορβά ή μαύρου χοίρου με σάλτσα μπάρμπεκιου, χαρούπι και σύκο.
Αν και οι πιο κλασικοί για όσους παραμένουν στα καθιερωμένα, δεν υστερούν σε γεύση· ο χοιρινός γύρος και αυτός με το κοτόπουλο με κουρκουμά και ξύσμα λεμόνι παίζουν δυνατά και “γυροφέρνου픨” στα διπλανά τραπέζια.
Η φρέσκια τηγανητή πατάτα, κομμένη στο χέρι μου έλειψε εκείνη τη βραδιά στην προσπάθεια να δοκιμάσω τόσα πιάτα. Και με την παγωμένη draft να μου κλείνει το μάτι σερβιρισμένη σε παγωμένο ποτήρι, πως να αντισταθώ;
Το κρασί βέβαια συνεχίζει να είναι απ’τα δυνατά χαρτιά του μαγαζιού και ο κατάλογος έχει δυνατές ετικέτες που σερβίρονται σε κολονάτα ποτήρια παρ’όλο το casual στυλ του μαγαζιού.

Επί της Μπότσαρη, έχουν στήσει ένα μπαρ με stools και βαρελίσια μπύρα όπου μπορεί κάποιος να παραγγείλει τυλιχτό ή να παραλάβει την παραγγελία του πακέτο. Το delivery ξεκινάει από μέρα σε μέρα! Δυστυχώς είμαι αρκετά χιλιόμετρα μακριά….

Για επιδόρπιο έχουν επιλέξει να σερβίρουν γιαούρτι με ροδοζάχαρη…
Ποια διατροφή να σώσει τον κάθε foodie που θα επισκεφτεί το μαγαζί; ?
Για ένα απ’τα πράγματα που είμαι ευγνώμων στους γονείς μου, είναι τα γονίδια του καλού μεταβολισμού! ??
Τιμές γύρω στα €20-25 κατ’άτομο με πλήρες γεύμα χωρίς κρασί.

Φραγκοπούλου 22 & Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά
Τηλ. 210 8076680 – 210 8074330

Σημείωση: Το εστιατόριο δε λειτουργεί από Μάιο του 2019