“Χρύσα-Χρύσα” – Η Χρύσα Πρωτόπαπα επιστρέφει στα παλιά της λημέρια στα Πετράλωνα

Η “Χρύσα” ήταν ένα από τα πρώτα δημιουργικά εστιατόρια της Αθήνας.
Στα Άνω Πετράλωνα, σε μια περιοχή που τη δεκαετία του ’90 δεν ήταν καθόλου “in” και υπήρχαν σ’αυτήν μόνο παραδοσιακά στέκια όπως το μαγειρείο του Οικονόμου, η Χρύσα Πρωτόπαπα τόλμησε κάτι πρωτοποριακό για την εποχή· σε μια μονοκατοικία χαμηλά στη Δημοφώντος σε περίμενε μια γοητευτική οικοδέσποινα με τα τραπέζια στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα και φρέσκα λουλούδια. Η Χρύσα με αρχοντικό αέρα και την ευγένεια που τη διακρίνει, κινούνταν στο χώρο, υποδεχόταν τους πελάτες, μαγείρευε και σέρβιρε η ίδια, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι καλεσμένος σε σπίτι. Οι θαμώνες ήταν ψαγμένοι και απολάμβαναν την κουζίνα της Χρύσας μακριά απ’το πολυσύχναστο κέντρο.
Ώσπου μια μέρα στα πλαίσια της “ανάπτυξης” της Αθήνας για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς, οι μπουλντόζες γκρέμισαν την παλιά μονοκατοικία και η Χρύσα αλλάζει στέκι και μετακομίζει σ’ένα μοντέρνο χώρο στον Κεραμεικό. Η κρίση όμως την αναγκάζει να κλείσει το μαγαζί.
Αλλά η γοητευτική οικοδέσποινα δεν το βάζει κάτω και πριν δυο χρόνια περίπου επιστρέφει στην παλιά της γειτονιά μ’ένα μεσογειακό μπιστρό που σε καμιά περίπτωση δεν το λες μεζεδοπωλείο· η δημιουργική κουζίνα και η άρτια τεχνική είναι ορατή και στα πιο απλά πιάτα. Το όνομα του νέου μαγαζιού “Χρύσα-Χρύσα” γιατί στο μεσοδιάστημα η Χρύσα έχει αποκτήσει μια γλυκύτατη εγγονούλα που έχει τ’όνομά της και έτσι προέκυψε το “Χρύσα-Χρύσα”.
Στο πνεύμα της εποχής πλέον, το μενού πιο οικονομικό. Από σαλάτες, δοκιμάστε την πράσινη με τη μελιτζάνα και το κατσικίσιο τυρί· εξαιρετική είναι επίσης η πατατοσαλάτα με cheddar και λουκάνικο. Μου έλειψε την τελευταία φορά η φακοσαλάτα με οξύμελι και γαύρο μαρινάτο (μια από τις πιο καλοφτιαγμένες σαλάτες με όσπρια που έχω δοκιμάσει και κατά τη γνώμη μου πρέπει να ξαναμπεί στον κατάλογο).

Από ορεκτικά, καλαμαράκι τηγανητό με sauce balsamico, γαριδάκι Συμιακό, φέτα σε φύλλο κρούστας με μαύρο σουσάμι και μέλι (θα την βρείτε σε πολλά μεζεδοπωλείο σε κακή εκτέλεση· δοκιμάστε αυτή και θα αλλάξετε γνώμη), στικς κολοκυθιού με άψογο τηγάνισμα και sauce γιαουρτιού.

Στα κυρίως τώρα, γαρίδες με άνιθο και ούζο που συνοδεύονται με ρύζι, σιουφιχτές μακαρούνες με ξύγαλο, τομάτα και βασιλικό και το top πιάτο (σήμα κατατεθέν της Χρύσας από παλιά) νιόκι σπιτικά με γκοργκοντζόλα, καπνιστό σολωμό και μπρικ.

Επίσης κοντοσούβλι κοτόπουλο με πίτες και τζατζίκι χωρίς σκόρδο, αρνάκι φρικασέ με μάραθο, κότσι χοιρινό σε μαρινάδα μπύρας μελωμένο στη γάστρα για δύο άτομα και χουνκιάρ μπεγιεντί (μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας) εξαιρετικά μαγειρεμένο και το κάπνισμα της μελιτζάνας ιδανικό!

Μη χάσετε το θεϊκό cheesecake με μέλι (ένα κομμάτι δεν είναι ποτέ αρκετό) που είναι μακράν το καλύτερο που έχω δοκιμάσει!
Διαθέτει μικρή λίστα κρασιών σωστά τιμολογημένη καθώς και χύμα λευκό και κόκκινο και κάποιες μπύρες.
Η Χρύσα ήταν και παραμένει σταθερή αξία στο πέρασμα των χρόνων.. ακούραστη, φιλική, εξυπηρετική… σε κάνει να νιώθεις καλεσμένος και όχι πελάτης στο χώρο της!
Τιμές €17-22 κατ’άτομο με κρασί.

Καλλισθένους & Αιολέων 40
Άνω Πετράλωνα
Τηλ. 213 0356879