ΦΙΤΑ – Το νεο-καφενείο που μιλά γι’αυτό όλη η Αθήνα

Θράψαλο με κινόα

ΦΙΤΑ λοιπόν!!
Με το λογοπαίγνιο αυτό από τα ονόματά τους – που βγαίνει κάπως ανορθόδοξα θα έλεγα – αποφασίζουν να ονομάσουν το νέο τους εστιατόριο ο Φώτης Φωτεινόγλου και ο Θοδωρή Κασσαβέτης.
Ο πρώτος γνωστός μας από τις Σεϋχέλλες στον Κεραμεικό όπου κρατούσε χρόνια τα ηνία και ο Θοδωρής με πορεία χρόνων σε μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα “νεο-καφενείο” στο Νέο Κόσμο. Ανάμεσα σε εργατικές κατοικίες και με θέα τις γραμμές του τραμ, έχει στηθεί το μαγαζί επί της οδού Ντουρμ, στον αριθμό 1.

Ντάσκα (sashimi τόνου με μουστάρδα dijon)

Στόχος τους η καλή πρώτη ύλη κι απ’ότι μαθαίνω ο κατάλογος αλλάζει καθημερινά αναλόγως τι θα βρουν φρέσκο στην αγορά.
Δεν ψωνίζουν από κρεοπωλείο, αλλά παραλαμβάνουν κατσίκια και κοκόρια από το Μεσολόγγι, βιολογικό χοιρινό από το Ρέθυμνο, αρνιά από Κίμωλο και ψάρι ότι πιο φρέσκο βρουν στην αγορά.
Αφού παραλάβουν τις προμήθειες γράφουν σε χαρτί Α4 το μενού και μπαίνουν στην κουζίνα και επί τόπου αποφασίζουν τι θα μαγειρέψουν για τη μέρα! Ε δεν το λες και σύνηθες όλο αυτό!
Κυριακή μεσημέρι βρεθήκαμε ανάμεσα σε εργατικές κατοικίες πίσω από το Intercontinental και ότι άνοιγαν (γύρω στις 2.30 μ.μ.). Δεν προλάβαμε να καθίσουμε και το μαγαζί σχεδόν γέμισε. Οι δύο κατάλογοι (κόλλες Α4) – όλοι κι όλοι – έκαναν βόλτες στα τραπέζια με τη σειρά που είχαν καθίσει οι πελάτες.
Περιμέναμε τη σειρά μας για να παραγγείλουμε και ο σερβιτόρος μας ζήτησε συγνώμη γιατί στην κουζίνα το μενού ετοιμαζόταν και θα καθυστερούσε λίγο και μας πρότεινε να πιούμε κάτι. Επιλογή εκτός από τα κρασιά απ’τον ελληνικό κυρίως αμπελώνα, μερικά καλά αποστάγματα και μπύρα Πικρή και Νίκη από ζυθοποιία στη Χαλκίδα καθώς και draft Νύμφη από τη Θεσσαλονίκη.
Και μια που ο καιρός ενδείκνυτο για μπύρα και βρήκαμε μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα, η επιλογή ήταν η Πικρή.
Και φτάνοντας ο κατάλογος σε μας, οι επιλογές ήταν αρκετές και όλες μία και μία!
Από σαλάτες – πέραν της ελληνικής – υπήρχαν βλήτα και από ημέρας αλμύρα και πικρά γιαχνί. Η επιλογή ήταν ξεκάθαρα γιαχνί που σίγουρα δεν τα βρίσκεις εύκολα αλλού και δεν το μετανιώσαμε διόλου.
Είπαμε να αποφύγουμε τηγανητές πατάτες…. αλλά μην το κάνετε! Μέγα λάθος! Δίπλα μας γυρόφερναν πιατέλες με πατάτες λεπτοκομμένες ως chips και έδειχναν λαχταριστές.
Στα must το tartare μυξινάρι (είδος κέφαλου που δεν το βρίσκεις εύκολα). Εξαιρετικό επίσης το σασίμι τόνου, (ντάσκα το λένε εδώ), με σάλτσα σόγιας, μουστάρδα Dijon και βλίτα.
Η ψητή σαρδέλα σερβίρεται πάνω σε αβοκάντο και το ψητό θράψαλο συνοδεύεται από ταμπουλέ και είναι εξαιρετικό. Ο τηγανητός σκάρος συνδυάζεται με αϊολί και ο κολιός με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα.
Το κρασάτο χταπόδι γίνεται ένα μελωμένο γιουβέτσι που είναι πειρασμός.
Απ’το διπλανό τραπέζι μου έκλειναν το μάτι, τα παπουτσάκια λευκής μελιτζάνας με καβουρμά κι ένα μπριζολάκι βιολογικού χοιρινού με πατατούλες τηγανητές! Ελπίζω την επόμενη φορά να μην έχουν φύγει από το μενού…
Μια παρέα στο πίσω τραπέζι έκανε blind tasting σε κρασιά και πραγματικά τους χάρηκα, αφού ο σεφ είχε φροντίσει να τα συνδυάσουν με εξαιρετικά πιάτα και η ολοκλήρωση ήρθε με ένα παχύ ψάρι στο τραπέζι τους συνοδεία μιας πιατέλας βραστών λαχανικών που αλήθεια τα ζήλεψα.
Το γεύμα ολοκληρώθηκε με παγωτό καϊμάκι φτιαγμένο από τους ίδιους που σερβίρουν με τριμμένο φιστίκι και σιρόπι βύσσινο. Απλά εξαιρετικό!
Οι τιμές κυμαίνονται από 6,5 ως 15€ το κάθε πιάτο… ένας ακόμη λόγος να επισκεφτείς το ΦΙΤΑ.

Λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, 14.00 – 23.30 και Σάββατο μισή ώρα αργότερα. Κυριακή ως τις 18.00 μ.μ.

Ντουρμ 1, Ν. Κόσμος
Τηλ. ….. δεν κλείνουν τραπέζι!

Παγωτό καϊμάκι με φιστίκι και βύσσινο