Φαγητό έξω… Απαγορευμένο κατά τη διάρκεια διατροφής;;

Πολλοί θεωρούν ότι για να χάσουν βάρους πρέπει να κλειστούν στο σπίτι και να αποφύγουν οποιαδήποτε κοινωνική περίσταση περιλαμβάνει φαγητό. Φυσικά όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς μπορούμε πολύ απλά και να βγούμε με τους φίλους μας για φαγητό αλλά και να μην ξεφύγουμε διατροφικά.

Πριν πάμε στο εστιατόριο φροντίζουμε την υπόλοιπη μέρα να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα μας κανονικά χωρίς να αποφύγουμε επίτηδες κάποιο γεύμα. Αν βγούμε βράδυ, το μεσημεριανό μας να είναι ελαφρύ και το αντίστροφο.

Είτε προσέχετε γιατί βρίσκεστε σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής είτε γιατί γενικότερα προσέχετε τις διατροφικές σας επιλογές, η βασική οδηγία είναι να προτιμήσετε κάποια πρωτεΐνη, κατά προτίμηση ψητή, με κάποιο μη τηγανητό συνοδευτικό και λαχανικά. Ναι, καλά διαβάσατε . Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο συνοδευτικό δίπλα στην πρωτεΐνη σας το οποίο συνήθως είναι κάποιος υδατάνθρακας. Ένα γεύμα για να είναι ισορροπημένο θα πρέπει να περιέχει κατά ¼ πρωτεΐνη, ¼ υδατάνθρακα και 2/4 λαχανικά. Οπότε μην φοβηθείτε να προτιμήσετε κάποιο κρέας ή ψάρι με πουρέ πατάτας, πατάτες ψητές, ρύζι, ζυμαρικά, κινόα κ.α. Αποφύγετε τα πολλά τηγανητά ορεκτικά και προτιμήστε πιάτα με άλλους τρόπους μαγειρέματος. Μείνετε στη μία βασική μερίδα για να μπορέσετε να υπολογίσετε πιο εύκολα την ποσότητα που καταναλώνετε και μην τσιμπολογάτε από διάφορα πιάτα.

Όσον αφορά το γλυκό, όλες οι επιλογές που υπάρχουν συνήθως στους καταλόγους είναι ίδιες θερμιδικά. Κάτι όμως που θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλύτερη επιλογή είναι το παγωτό, καθώς έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα γλυκά.

Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην μιλήσουμε για το αλκοόλ. Προσέχουμε να μην ξεφύγουμε στην κατανάλωση του, 1-2 μερίδες, και προτιμούμε πιο ελαφριά ποτά όπως η μπύρα και το κρασί.

Αυτό βέβαια που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι «μέτρον άριστον». Μέσα σε μία ισορροπημένη εβδομάδα, ένα γεύμα έξω από το σπίτι χωρίς υπερβολές δεν μας βγάζει από το πρόγραμμα, ακόμα και να μην κάνουμε τις πιο υγιεινές επιλογές και να φάμε την τηγανητή μας την πατάτα. Μην ξεχνάμε ότι μεγάλη σημασία παίζει και ο ψυχολογικός παράγοντας. Είναι λάθος να πιέζουμε και να περιορίζουμε τον εαυτό μας σε ακραίες διατροφικά καταστάσεις, απλά για να πετύχουμε ένα στόχο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το θέμα είναι να αποκτήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες εφόρου ζωής, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να μην ταλαιπωρούμαστε με τα κιλά μας. Συνήθως μετά την επίτευξη ενός στόχου μέσω ακραίων περιορισμών νιώθουμε ελεύθεροι να ξεφύγουμε από τα πολύ στενά όρια που έχουμε βάλει στον εαυτό μας, κάτι που μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να φέρει.

Να απολαμβάνετε τις όμορφες στιγμές με φίλους, χωρίς να νιώθετε τύψεις, εφόσον έχετε πάντα στο μυαλό σας τους διατροφικούς σας στόχους, κάνοντας σωστές και ισορροπημένες διατροφικές επιλογές.

Μελίνα Τσαγκατάκη Τσιρίγγα

Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών

Εξωτερική συνεργάτης Γενικής Απεικονιστικής και Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου

Για ραντεβού: 210 6996930(Γενική Απεικονιστική) – 210 9892100(Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου)