Το καλάθι του Απρίλη, γεμάτο από αρώματα Fungi Hellas

 

Το καλάθι αυτού του μήνα είναι ιδιαίτερο!
Περιέχει θησαυρούς της γης κι ένα μέλι απ’τα πιο σπάνια της χώρας μας… το μέλι “Βανίλια”!
Όλα από τη Fungi Hellas και το Νεκτάριο Φιλιππόπουλο, τον άνθρωπο που αγαπά και γνωρίζει όσο λίγοι, τον ιδιαίτερο αυτό καρπό της γης… το μανιτάρι!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το πρώτο προϊόν που περιέχει το καλάθι μας:

  • Μέλι “Βανίλια”
    Ένα μοναδικό προϊόν στον κόσμο!
    Το μέλι “Βανίλια”, από την πιο σπάνια κατηγορία μελιού, παράγεται απ’τη ρητίνη στον κορμό του μαύρου Έλατου στο όρος Μαίναλο.
    Δεν κρυσταλλώνει ποτέ και είναι γνωστό για τη μικρή συγκέντρωση σακχάρων.
    Η υφή του ιδιαίτερη… το ίδιο και το χρώμα του.
    Χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, είναι το μόνο που χαρακτηρίζεται ως Π.Ο.Π. στη χώρα μας απ’το 1996. Χρυσό βραβείο σε έκθεση τροφίμων στο Παρίσι, την ίδια χρονιά.
    Η παραγωγή του διαρκεί απ’τα μέσα Μαϊου ως και τα μέσα Ιουλίου.
    Το αδιαφανές χρώμα της Βανίλιας, με τις περλέ ανταύγειες – που ποικίλει από χρονιά σε χρονιά – την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική.
    Η χαρακτηριστική γεύση της και το ότι δεν κρυσταλλώνει λόγω του υψηλού PH, την κάνει ανταγωνιστική ανάμεσα στις άλλες ποικιλίες μελιού.
    Η θρεπτική της αξία, σημαντική!
    Πλούσια σε ιχνοστοιχεία (σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο), ένζυμα, πρωτεϊνες και βιταμίνες.

Δεύτερο προϊόν στο καλάθι μας, η καλοκαιρινή μαύρη τρούφα:

  • Το “μαύρο διαμάντι” της κουζίνας όπως χαρακτηρίζεται!
    Απ’τα πιο περιζήτητα είδη μανιταριών με εκλεπτυσμένη γεύση και πλούσιο άρωμα!
    Η τιμή του φτάνει αυτή ενός ακριβού κοσμήματος.
    Το σπάνιο αυτό είδος μανιταριού αναπτύσσεται κάτω απ’το έδαφος και σε βάθος περίπου 30 εκ.
    Η γεύση και το άρωμά του είναι έντονα μόνο όταν είναι ώριμο, γι’αυτό πρέπει να συλλέγεται την κατάλληλη εποχή.
    Η μαύρη καλοκαιρινή τρούφα είναι μια σκληρή ποικιλία που προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες.
    Τη βρίσκουμε άγρια σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και χαρακτηριστικό της είναι τα “νερά” λευκού και ανοιχτού μπεζ χρώματος.

 

Και το τρίτο προϊόν του καλαθιού μας, ένα σπάνιο μανιτάρι! Αγιωργίτικο (Calocybe gambosa – η επιστημονική ονομασία).

  • Είναι γνωστά και ως μανιτάρια του Αγίου Γεωργίου (γιατί συλλέγονται την άνοιξη, του Αγ. Γιώργη πάνω κάτω) ή μοσχομανίταρα.
    Τα αγιωργίτικα καρποφορούν την άνοιξη σε κυκλική διάταξη ή μεγάλες σειρές, σε ξέφωτο δασών, κοντά σε ποτάμια και σε υγρά λιβάδια.
    Έχουν λευκό χρώμα, κρεμ, γκρίζο και σπάνια καφεκίτρινο.
    Το καπέλο τους έχει ημισφαιρικό σχήμα και με ελαφρά κυρτή περίμετρο.
    Σφιχτή σάρκα με έντονη οσμή που θυμίζει φρεσκοψημένο ψωμί.
    Γίνονται εξαιρετικά τουρσί (σε αυτή τη μορφή είναι στο καλάθι μας), ταιριάζουν απίστευτα με ριζότο και ομελέτες και όταν τηγανίζονται σε βούτυρο, δίνουν ωραία αρώματα που μπορούν να νοστιμίσουν σούπες και σάλτσες.