Οικοτεχνία Παραδοσιακόν – Ματαράγκα Καρδίτσας

Με αφορμή ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Λάρισα, μου δόθηκε η ευκαιρία να γευτώ προϊόντα μιας μικρής οικοτεχνίας από την Καρδίτσα και να μάθω από τον ίδιο το δημιουργό της, τον κο. Γιάννη – Όμηρο Ντάφο, πως φτάνουν τα προϊόντα του από το στάδιο της καλλιέργειας μέχρι την αγορά.
Σε ένα μικρό χωράφι του κάμπου – μόλις 14 στρέμματα – καταφέρνει να καλλιεργεί ένα σωρό πράγματα, τα οποία πριν φτάσουν στην αγορά, τα μεταποιεί και αυξάνει στο παλλαπλάσιο την αξία τους.
Φτιάχνει από δικά του προϊόντα, μαρμελάδα από κολοκύθα και καρότο (η οποία πήρε το 1ο βραβείο στην έκθεση Oikotrofelia το 2016), πάστα από πιπεριές Φλωρίνης και πάπρικα από καυτερές πιπεριές. Καλλιεργεί ρίγανη και χαμομήλι και ξεκίνησε να κάνει και λιαστές τομάτες. Φέτος έφτιαξε ένα μείγμα ειδικού αλευριού – που μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά – από καλαμπόκι, ρύζι και ρεβύθι. Δοκίμασα το ψωμί που είχε φτιάξει η γυναίκα του, η Ξανθή, με αυτό το αλεύρι και πραγματικά ενθουσιάστηκα!

Καλλιεργεί επίσης σιτάρι απ΄το οποίο φτιάχνει ξινό και γλυκό τραχανά και πλιγούρι.
Το εργαστήρι οικοτεχνίας που μεταποιεί τα προϊόντα που καλλιεργεί, το έστησε και το εξόπλισε δίπλα στο σπίτι του στη Ματαράγκα Καρδίτσας.
Τα προϊόντα του Γιάννη Όμηρου Ντάφου με την ετικέτα “Παραδοσιακόν”, μπορείτε να τα βρείτε στη Ματαράγκα Καρδίτσας (κιν. 6979185665, email: ntafos@gmail.com), στην κεντρική αγορά Καρδίτσας, στο παντοπωλείο “Αμάραντες Γεύσεις” και στο ebloco (Κηφισού 18, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, τηλ. 210 4829880, www.ebloco.gr).

One thought on “Οικοτεχνία Παραδοσιακόν – Ματαράγκα Καρδίτσας

  • April 10, 2017 at 7:15 pm
    Permalink

    Η επιλογή για παρουσίαση της οικοτεχνίας μας από τις "ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ",είναι για εμάς μία μεγάλη τιμή και αναγνώριση των προσπαθειών μας για ποιοτικά προϊόντα.Ευχαριστούμε πολύ.

Comments are closed.