Κιουζίν – Η ελληνική κουζίνα αλλιώς!

Εδώ και λίγους μήνες, σ’ένα ζεστό περιβάλλον με vintage αισθητική, το “Κιουζίν” μας συστήνει την ελληνική κουζίνα αλλιώς…
Πάνω στη Λυκαβηττού με ξύλινα τραπεζάκια, κάποια απ’αυτά στο πεζοδρόμιο, μ’ένα ποδήλατο των 50’ς να κρέμεται απ’την οροφή κι ένα μοναστηριακό τραπέζι για μεγάλες παρέες, φλόραλ ταπετσαρίες και παλιούς καθρέφτες, λες και βγήκε από μια άλλη εποχή, έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Ο Ιωάννης Δεληγιάννης έχοντας αφουγκραστεί την τάση επιστροφής στα ελληνικά προϊόντα, δημιούργησε το “Κιουζίν” και σε συνεργασία με τη σεφ Λένα Σφυρόερα με εμπειρία στην υγιεινή διατροφή και καταγωγή απ’τη Νάξο, “πειράζουν” παλιές δοκιμασμένες συνταγές και δημιουργούν πιάτα που δεν τα βρίσκεις αλλού.
Σε πολλά πιάτα, η σεφ χρησιμοποιεί superfood όπως κινόα, σπόρους Τσίας και χαρούπι.
Εξαιρετικό το ψωμί από χαρουπάλευρο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Ξεκινήστε με ορεκτικά όπως κολοκυθοκεφτέδες, πιτάκια με κοπανιστή Μυκόνου, τριπλοτηγανισμένες πατάτες Νάξου με αυγά μάτια, κρέμα φέτας και μπέικον από μαύρο χοίρο.
Τη βραδιά της επίσκεψής μας, η πίτα ημέρας ήταν κασερόπιτα με καπνιστό μπέικον και σάλτσα φρέσκιας τομάτας. Ήταν πολύ καλός ο συνδυασμός των υλικών, οπότε παραβλέπουμε την αστοχία που ήρθε παραπάνω χλιαρή από όσο θα έπρεπε. Το φύλλο χειροποίητο σ’όλες τις πίτες τους με αλεύρι ΖΕΑΣ.
Και το άλλο πιάτο ημέρας που δοκιμάσαμε – κακαβιά Καλύμνου – ήταν καλομαγειρεμένο!
Πολύ καλή η σαλάτα με φακή beluga και κινόα, κράνμπερι, ελιές, φιστίκια Αιγίνης και βινεγκρέτ πορτοκαλιού.
Δημοφιλή είναι επίσης τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με κουκουνάρι, σταφίδες, γεμιστά με αρσενικό Νάξου και παναρισμένα με σπόρους και σάλτσα τομάτας.
Η σερβιτόρος επέμενε να δοκιμάσουμε το ραβιόλι γεμιστό με πηχτόγαλο Χανίων, μπέικον μαύρου χοίρου και λάδι τρούφας και δεν είχε καθόλου άδικο. Οι γεύσεις ισορροπούσαν μεταξύ τους κι έδιναν ένα άρτιο γευστικά αποτέλεσμα.
Οι μακαρούνες Καρπάθου με ραγού άγριων μανιταριών και λάδι άγριας τρούφας είναι ένα ρουστίκ και χορταστικό πιάτο με γήινα αρώματα.
Από κρεατικά, έχετε να επιλέξετε μεταξύ μοσχαρίσιου μπιφτεκιού με τραγανές πατάτες, ψητά λαχανικά και σπιτική ketsup η ψαρονέφρι με γλυκοπικάντικη σάλτσα που συνοδεύεται από ψητή πατάτα με πηχτόγαλο Χανίων και μεσογειακή σαλάτα ή ακόμη φιλέτο κοτόπουλο με ψητή πατάτα και ραγού μανιταριών.
Και τα επιδόρπια του “Κιουζίν” κινούνται στο ίδιο μοτίβο και βασίζονται σε κλασικές παλιές συνταγές με σύγχρονες πινελιές.
Δοκιμάσαμε σοκολατένιο “κέικ του διαβόλου” που θεωρώ ότι του έλειπε ως συνοδευτικό το παγωτό καϊμάκι και μια φοβερή μους ρυζόγαλο με λευκή κουβερτούρα και “μεθυσμένες” φράουλες.
Πολύ ιδιαίτερο είναι και το παγωτό του “Κιουζίν”, που φτιάχνεται χωρίς λακτόζη και ζάχαρη με παρθένο ελαιόλαδο.
Οπότε μπορείτε να αμαρτήσετε άφοβα…. και υγιεινό και διαιτητικό!
Μικρή λίστα κρασιών με καλές ετικέτες και μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιϊες όπως η “56” από την Πάρο που βραβεύθηκε πρόσφατα καθώς και ελληνικά αναψυκτικά, συμπληρώνουν τον κατάλογο.
Προς χαρά των μη καπνιστών, το μαγαζί τηρεί το νόμο και δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο.

Οι τιμές κυμαίνονται από €15 -25 το άτομο με εμφιαλωμένο κρασί ή μπύρα.

Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι
Τηλ. 210 3647407