Ελληνικό μπλε καβούρι της Εταιρείας Μύτιλος

Πηγή φωτό: Καθημερινή

Πολύ πρόσφατα ανακάλυψα ένα εξαιρετικό προϊόν από την εταιρεία Μύτιλος, με έδρα το χωριό Κίτρος Πιερίας.
Ψίχα φρέσκου ελληνικού μπλε καβουριού σε δύο συσκευασίες, η μία από το σώμα του καβουριού κι η άλλη από δαγκάνες και τα πόδια· και οι δύο εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς.
Η εταιρεία Μύτιλος από το 1984 διατηρεί μυδοκαλλιέργειες και εμπορεύεται ζωντανά οστρακοειδή και καρκινοειδή σε χονδρική. Στα ηνία της επιχείρησης είναι τώρα ο γιος του δημιουργού της Γιάννη Ζεμπίλογλου, Νάσος, ο οποίος πριν από δύο χρόνια περίπου είχε την ιδέα να συσκευάσει τον εκλεκτό μεζέ και να τον διαθέσει στη λιανική με την επωνυμία Aegean Gourmet.
Ότι παραλαμβάνουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, είναι ζωντανό.
Συνεργάζονται περίπου με 50 ψαράδες που τους φέρνουν κάθε πρωί τα μπλε καβούρια, που θα μπουν σε δεξαμενές με νερό για μία μέρα, να «φρεσκαριστούν», να ανακτήσουν δηλαδή τα νερά που έχασαν κατά τη μεταφορά και να καθαρίσουν.
Το μπλε καβούρι εδώ και λίγα χρόνια βρίσκεται σε αφθονία στο Βόρειο Αιγαίο.
Τη μεγαλύτερη ποσότητα που παραλαμβάνουν, είναι από το Θερμαϊκό κόλπο, στις εκβολές Αξιού και Αλιάκμονα.
Τα φορτηγά της εταιρείας μεταφέρουν από τη θάλασσα τα καβούρια σε ειδικά δίχτυα και σε σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκονται στις δεξαμενές (τα καβούρια μπορούν να ζήσουν εκτός νερού πολλές ώρες).
Όταν φτάνουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, τα καβούρια ατμίζονται ζωντανά, μετά τα κρυώνουν και τα ξεψαχνίζουν. Η επεξεργασία είναι κοστοβόρα, αφού η σάρκα τους είναι μόνο το 7% του συνολικού τους βάρους.
Σε επόμενο στάδιο, η σάρκα ζυγίζεται και συσκευάζεται και διανέμεται στο εμπόριο, αφού πρώτα οι συσκευασίες περάσουν από ειδικό μηχάνημα, το οποίο μέσω υψηλής πίεσης παρατείνει τη διάρκεια ζωής της καβουρόψιχας, χωρίς να την επιβαρύνει με συντηρητικά.
Δεν έχουν μακρά ημερομηνία λήξης, διατηρούνται για περίπου 40 μέρες στο ψυγείο.
Ανοίγοντας τη συσκευασία, έχεις την ιωδιούχα θαλασσινή μυρωδιά και βλέπεις την καθαρή σάρκα του καβουριού, ελάχιστα αχνισμένη. Καμία σχέση με περιεχόμενο κονσέρβας.

Τα προϊόντα της εταιρείας Μύτιλος βρίσκουμε στα παρακάτω καταστήματα:

Αθήνα: Μπαλάσκας, Αγροτική Γωνιά, Αφοί Βασιλόπουλοι, Degustation και στα Mega AB στο Ελληνικό και στην Εθνική, στον κόμβο Βαρυμπόμπης, στα καταστήματα Θανόπουλος στην Κηφισιά και Ερυθραία όπως και στο ΑΒ στον Φάρο Ψυχικού.
Θεσσαλονίκη: Εδώδιμον και στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης.

Τηλ. παραγωγού: 23510 71143

Μια φίλη μου έδωσε την ιδέα μιας εξαιρετικής καβουροσαλάτας με την ψίχα του καβουριού “Aegean Gourmet”.
Αναλόγως ποσότητας, προσθέτετε ψιλοκομμένο ώριμο αβοκάντο, αγγούρι, λίγο τριμμένο καρότο, μαγιονέζα, worcestershire sauce, sauce με wasabi και lime (διαθέσιμη στα μεγάλα super markets και στα delishops), άνιθο, λίγο σχοινόπρασο, λίγο ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι καθώς και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εμείς την απολαύσαμε!