Αθηναϊκός “Βασίλαινας”… νέο και λαμπερό opening

Σάββατο βράδυ – ούτε δέκα μέρες που άνοιξε – και στο εστιατόριο δεν πέφτει καρφίτσα. Ο χώρος ατμοσφαιρικός.. η αίσθηση του οικείου και της ζεστασιάς που εισπράττεις με το που μπαίνεις, σε κάνει να νιώθεις καλεσμένος σε φίλους παρά πελάτης σε εστιατόριο.
Ο Θανάσης Βασίλαινας συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Αντρέα Κούρκουλα και είναι ευτυχής με το αποτέλεσμα.
Η εντυπωσιακή οροφή τραβάει το βλέμμα με το πλέγμα από φιάλες κρασιού με οπτικές ίνες και η “walk-in” κάβα από γυαλί και σίδερο, σε στρατηγικό σημείο στο χώρο, με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη θερμοκρασία και διπλά τζάμια για το φως. Ο τοίχος από κισσηρόλιθους με χωστές φωτεινές εγκοπές δίνει ξεχωριστή νότα. Το μοναστηριακό τραπέζι μπροστά στη τζαμαρία με θέα τον κήπο, δίνει δυνατότητα για πριβέ δείπνα.
Την κουζίνα αρχικά είχε αναλάβει η ομάδα τριών νεαρών chef: ο Μάνος Γαρνέλης (έχει προϋπηρεσία στο Βαρούλκο), ο Δήμος Μπαλόπουλος (εντυπωσιακή η δουλειά του στο εστιατόριο του ξενοδοχείου “Daios Cove” στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης) και ο Νίκος Βλαχάκης (παλιότερα στο Π-Box με το Χριστόφορο Πέσκια). Νέοι, ορεξάτοι και πολλά υποσχόμενοι δημιουργούν εξαιρετικά πιάτα. Περνώντας ο καιρός τα ηνία ανέλαβε αποκλειστικά ο Μάνος Γαρνέλης.
Αν και πολύ μικρό το διάστημα που ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί ώστε να συνδυαστούν και να βρουν τα πατήματά τους τόσο στην κουζίνα όσο και στο service, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.
Ξεκινήσαμε με ψαρόσουπα με κεφάλι από φρέσκια σφυρίδα· ήταν αρωματική, με αρκετά μυρωδικά και σωστή αναλογία λεμονιού.
Συνεχίσαμε με τρία ορεκτικά από τον κατάλογο, τα οποία ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο!
* Λαβράκι carpaccio μαριναρισμένο με lime
* Tartare από γαρίδες Κοιλάδας, μαγιάτικο, καπνιστή μαγιονέζα, πίκλες σέλερυ και φινόκιο
* Σκουμπρί καπνισμένο στον ξυλόφουρνο με φύλλα οξιάς που συνοδευόταν με σάλτσα αρωματικών και ξηρούς καρπούς
Αν με ρωτήσετε ποιο θα σας πρότεινα, θα σας έλεγα ότι αξίζει να τα δοκιμάσετε όλα γιατί το καθένα έχει την ιδιαιτερότητά του, είναι δημιουργικά πιάτα όλα και αφήνουν να αναδειχτεί η φρεσκάδα των υλικών τους.
Η συνέχεια ήταν κριθαρότο με γαρίδες που ήρθε σωστά χυλωμένο· ένα πιάτο που έχουμε απολαύσει αρκετές φορές στο Βασίλαινα στον Πειραιά, αυτή τη φορά τελειοποιημένο.
Οι λαχανοντολμάδες με σάλτσα κουνουπίδι αρωματισμένη με λάδι τρούφας ήταν γευστικοί αλλά τα υλικά δεν ήταν δεμένα μεταξύ τους και η τρούφα δεν ακουγόταν· επειδή είναι από τα πιάτα που παραγγέλνω πάντα όταν είναι στον κατάλογο και μ’αρέσει πολύ, έχω απαιτήσεις.
Ενδιαφέρον πιάτο μου φάνηκε το μάγουλο μόσχου σοφρίτο με πουρέ πατάτας, αλλά δυστυχώς είχε τελειώσει.. στα υπ’όψη για την επόμενη φορά.
Το αρνίσιο μπούτι με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας ήταν καλό και το μοσχαρίσιο διάφραγμα με καρότο κονφί, φρέσκα μανιτάρια και σάλτσα bordelaise, σωστά ψημένο και τα συνοδευτικά του εξαιρετικά.
Στον κατάλογο θα βρείτε επίσης, ψάρια ημέρας που ψήνονται στα κάρβουνα.

Από γλυκά, δοκιμάσαμε φοβερή καρυδόπιτα αρωματισμένη με μαστίχα, κρέμα λευκής σοκολάτας και ζαχαρωμένα καρύδια· ακόμη κι αν δεν σας αρέσει η καρυδόπιτα, αυτή πρέπει να τη δοκιμάσετε.
Επίσης το cheesecake που ήταν μια παραλλαγή του κλασικού που ξέρετε, με πιο ανάλαφρη και ρευστή κρέμα και λίγο πιο όξινο.
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς που είναι το must γλυκό του Βασίλαινα, είχε γίνει ανάρπαστος.. την επόμενη φορά θα ζητήσουμε να μας κρατήσουν.
Ο κατάλογος έχει πολλές ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, που μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας.
Φεύγοντας, ο Θανάσης φιλικός όπως πάντα, μας ξενάγησε στο νέο του δημιούργημα και μας σύστησε τους συνεργάτες του, που είχαν επιμεληθεί το εξαιρετικό δείπνο μας.
Θέλει λίγο χρόνο ακόμη για να κυλούν όλα – και η κουζίνα και το service – με τους σωστούς ρυθμούς και σίγουρα θα γίνει “the place to be”.
Τιμές € 35-40 κατ’άτομο χωρίς κρασί.

Βρασίδα 13 (όπισθεν Χίλτον, στη θέση του παλιού Αλάτσι)
Τηλ.: 210 7210501