Τάρτα μανιταριών με ζύμη μπριζέ από τον Στράτο Ιωσηφέλλη
Τάρτα μανιταριών με ζύμη μπριζέ και κρέμα γάλακτος
15′ λεπτά χρόνος εκτέλεσης
60′ λεπτά χρόνος ψησίματος
8-10 Μερίδες
Υλικά για τη ζύμη μπριζέ:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα
10 γρ. ζάχαρη
1 κρόκος αυγού
20 γρ. γάλα
3 γρ. αλάτι
Τρόπος Εκτέλεσης:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε – με μια σπάτουλα – το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, δουλεύουμε παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μας, ώστε να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Ξετυλίγουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά για να ζεσταθεί ελαφρώς και να μαλακώσει.
Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 28-30 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας μας.
Λαδώνουμε την ταρτιέρα με λίγο λάδι – αν δεν είναι αντικολλητική και αποσπόμενη – και στρώνουμε το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τα τοιχώματα.
Από αυτό το σημείο και μετά βάζουμε μια λαδόκολλα μέσα και ρίχνουμε όσπρια που τα έχουμε για αυτό το λόγο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε τα όσπρια και την λαδόκολλα και την αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να βάλουμε την γέμισή μας.
Υλικά για τη γέμιση:
1 κιλό μανιτάρια champignon
90 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
150 γρ. φρέσκο κρεμμύδι
200 γρ. πράσα
300 ml κρέμα γάλακτος 35%
100 ml γάλα
2 αβγά
70 ml κονιάκ
Τρόπος Εκτέλεσης:
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
Κόβουμε τα μανιτάρια μας σε φέτες . Προσθέτουμε στο τηγάνι το 1/3 από τα μανιτάρια, μαζί με 20 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις τρεις δόσεις. Σοτάρουμε χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς.
Αφαιρούμε την κάθε δόση από το τηγάνι και αφήνουμε τα μανιτάρια μέσα σε ένα σουρωτήρι, το οποίο έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα μπολ, για να φύγουν τα πολλά υγρά.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε 10 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο και το φρέσκο κρεμμύδι, χοντρoκομμένα σε φέτες και μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε το πιπέρι και το αλάτι.
Τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 4-5 λεπτά και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα μανιτάρια για να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα, τα αυγά, το γάλα, το κονιάκ, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε την γέμιση με τα μανιτάρια μέσα στην κρέμα που έχουμε φτιάξει και τα ρίxνουμε πάνω στην πίτα μας. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε για να σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!