Αποτοξίνωση

 

Υπάρχουν πραγματικά δίαιτες αποτοξίνωσης;

Κυκλοφορούν ανά καιρούς διάφορες δίαιτες που υπόσχονται αποτοξίνωση του οργανισμού, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν συνήθως μη ισορροπημένα και πολύ στερητικά γεύματα. Στην πραγματικότητα όμως καμία δίαιτα δεν μπορεί να προκαλέσει την αποτοξίνωση του οργανισμού. Αντιθέτως, η αποτοξίνωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού που γίνεται μέσω κάποιων οργάνων όπως π.χ. το ήπαρ και τα νεφρά. Αν λοιπόν αισθανόμαστε την ανάγκη για «αποτοξίνωση» μετά από μία περίοδο υπερφόρτωσης με φαγητό π.χ. Πάσχα, Χριστούγεννα, καλοκαίρι κ.α. οι δίαιτες αυτές είναι προφανώς η λάθος επιλογή. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε;

Μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες για απόκτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Δηλαδή:

  • Αύξηση των μερίδων φρούτων και λαχανικών σε τουλάχιστον 5 την ημέρα
  • Κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου νερού την ημέρα
  • Αποφυγή τηγανίσματος και προτίμηση άλλων τρόπων μαγειρέματος
  • Μείωση του φαγητού απ’ έξω σε π.χ. 1 φορά την εβδομάδα
  • Κάθε εβδομάδα να καταναλώνεται ποικιλία γευμάτων από διάφορες ομάδες τροφίμων, π.χ. όσπρια, λαδερά, ψάρι, κοτόπουλο και λιγότερο κρέας
  • Αποφυγή της υπερκατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού
  • Αποφυγή αναψυκτικών και έτοιμων χυμών/φρουτοποτών
  • Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας
  • Τα γεύματα καθημερινά να περιέχουν ¼ του πιάτου πρωτεΐνη(π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, τυρί κ.τ.λ.), ¼ του πιάτου υδατάνθρακες (π.χ. ρύζι, πατάτες, ψωμί, παξιμάδι κ.α.) και ½ του πιάτου λαχανικά(Δείτε το σχήμα παρακάτω)

 

 

Πέρα από τα απλά παραπάνω βήματα υπάρχει πάντοτε και η λύση επίσκεψης σε ένα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο που μπορεί να μας κατευθύνει λεπτομερώς σε θέματα που αφορούν την διατροφή με εξατομικευμένες λύσεις για τον κάθε ενδιαφερόμενο. Η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία είναι και η πιο ασφαλής λύση διότι θα ληφθεί υπόψη η συνολική κατάσταση του ενδιαφερόμενου και τα πιθανά συνοδά νοσήματα, κάτι που δεν συμβαίνει στις δίαιτες που βρίσκουμε online ή σε περιοδικά.

Υ.Γ.: Οι παραπάνω οδηγίες αφορούν στο ευρύ κοινό. Σε περίπτωση κάποιου νοσήματος ή ιδιαίτερης κατάστασης π.χ. εγκυμοσύνης πάντα τρεφόμαστε σύμφωνα με την συμβουλή ενός ειδικού.

 

Μελίνα Τσαγκατάκη Τσιρίγγα
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών

Εξωτερική συνεργάτης Γενικής Απεικονιστικής και Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου
Για ραντεβού: 210 6996930(Γενική Απεικονιστική) – 210 9892100(Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου)