Mira me ή Αλλιώς “Κοίτα με”

gojispirit

Δεν είχα ιδέα ότι σε ένα roof top ενός boutique ξενοδοχείου, που βρίσκεται χαμηλά επί της Ερμού κοντά στο Θησείο, λειτουργεί ένα fine dining εστιατόριο.
Βλέποντας στο insta κάποια πιάτα του chef Γιάννη Αναγνωστόπουλου που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον, θέλησα να δειπνήσω στην όμορφη ταράτσα με θέα την Ακρόπολη και το ναό του Ηφαίστου.
Ξεκίνησα λοιπόν Δευτέρα νωρίς και ανηφορίζοντας την Ερμού από το Θησείο και λίγο πιο πάνω στον αριθμό 118, είδα ένα κτήριο ανακαινισμένο (μια παλιά κατοικία του 1925, ανακαινισμένη πλήρως από το Γιάννη Ζαχαράκη) με μια ταμπέλα – καθόλου κραυγαλέα – που έγραφε “Mira me“!

Αναζητώ τη σημασία της λέξης και στα Ισπανικά σημαίνει “Κοίτα με”…
Περνάω τη reception όπου μια ευγενέστατη υπάλληλος με οδηγεί ως το ασανσέρ, αφού έχει τσεκάρει ότι υπάρχει κράτηση για φαγητό.

Ανεβαίνω στον 3ο όροφο και αφού ο υπεύθυνος με οδηγεί στο τραπέζι, όπου με περιμένει η παρέα και παρατηρώ τη θέα που είναι μοναδική.
Είναι σούρουπο κι όσο περνάει η ώρα, ο φωτισμός της Ακρόπολης κάνει τη θέα ακόμη καλύτερη.
Θες να εστιάσεις στον κατάλογο για να παραγγείλεις, αλλά όλα γύρω σου, σου φωνάζουν “Κοίτα με”… δεν έχεις καθημερινά το προνόμιο να απολαμβάνεις το φαγητό και το κρασί σου με τέτοια θέα.

Αφήνω το μενού στην απόλυτη ευθύνη του Γιάννη Αναγνωστόπουλου, ο οποίος έχει δουλέψει δίπλα στον βραβευμένο με τρία αστέρια Michelen Martin Berasategui στο Σαν Σεμπαστιάν, την αγαπημένη πόλη της υψηλής γαστρονομίας, που έχω όνειρο ζωής να επισκεφτώ κάποτε.
Έχει αναθέσει στο συνεργάτη του Κώστα Μπρίνια να κανονίσει το δείπνο μας (καθώς ο ίδιος θα ήταν εκτός εκείνο το βράδυ) και σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο, συνδυάζουμε wine pairing με τα πιάτα μας.
Ξεκινάμε με χειροποίητα ψωμάκια τριών ειδών που φτιάχνονται στο εστιατόριο, extra παρθένο ελαιόλαδο, ελιές και τυρί ανεβατό.

Προσπαθώ να δοκιμάσω από μια μικρή μπουκιά γιατί θέλω να γευτώ τα πιάτα που θα ακολουθήσουν.
Ξεκινάμε με aranchini μανιταριών με τρούφα και mousse από cottage cheese και ένα ποτήρι Amalia Brut από το Κτήμα Τσέλεπου.
Συνέχεια με bruschetta με μαριναρισμένες αντζούγιες σε chilli και mousse από φασόλια.
Εξαιρετικό το tartare μαγιάτικου με jelly από passion fruit και ελαιόλαδο και “Notes” Gentilini στα ποτήρια μας.

Πολύ καλό το carpaccio μόσχου με φρέσκια τρούφα και κάπαρη.
Ιδιαίτερη η φάβα Σχοινούσας με άγρια μανιτάρια μαγειρεμένα σε sauce από κρασί Porto.
Όσο για το “ριζότο – γεμιστά”  με confit από πολύχρωμες τομάτες και λάδι άνηθου, δεν έχω λόγια για την απίστευτη γεύση που σε πήγαινε πίσω σε παραδοσιακά γεμιστά.
Στο ποτήρι μας ροζέ Ξινόμαυρο από κτήμα Γεροβασιλείου.
Ένα παστίτσιο “πειραγμένο” με brisket και θυμάρι, ήρθε αμέσως μετά.

Και η κορύφωση ήρθε με το onglet! Διάφραγμα ψημένο άψογα με έναν εκπληκτικό βουτυράτο πουρέ πατάτας και σάλτσα μανιταριών. Το συνδυάσαμε με “Μέγα Σπήλαιο” Cabernet Sauvignon.
Για γλυκό δεν αντέχαμε, αλλά ο chef επέμενε για κάτι ελαφρύ, οπότε μας ετοίμασε ένα γλυκό, αποφεύγοντας σοκολάτα που αγαπώ.
Ανανάς καραμελωμένος, κρέμα λουίζας και καραμελωμένη σφολιάτα, συνοδεία από ταρτάκι με κρέμα λουίζας και κρέμα ανανά. Το συνοδεύσαμε με Samos Anthemis του 2013 και το δείπνο μας έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το μαγικό τοπίο της Ακρόπολης που δε σταματούσε να μας φωνάζει “Κοίτα με” δε μας άφηνε να αποχωριστούμε το τραπέζι με την όμορφη θέα και κλείσαμε με ένα παλαιωμένο ρούμι.

Ρωτώντας για το ξενοδοχείο, μάθαμε ότι θα λειτουργήσει πολύ σύντομα και έχει 7 δωμάτια διαφορετικά μεταξύ τους, που ανυπομονώ να δω από κοντά όταν με το καλό θα είναι διαθέσιμο στο κοινό.

Το εστιατόριο “Mira me” αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σας και θα συζητηθεί πολύ το φαγητό του στο άμεσο μέλλον.
Ταράτσες με θέα έχουμε αρκετές στην πόλη μας, αλλά δεν συνδυάζουν πάντα το καλό φαγητό.

Κόστος γύρω στα €40-50 κατ’άτομο για ένα πλήρες γεύμα χωρίς κρασί.

Ερμού 118
Τηλ. 215 2151930

 

shares