Bordeaux – Στάση στο Pauillac

Τρίτη οινική στάση στο Bordeaux και αυτή την φορά ανεβαίνουμε λίγο πιο βόρεια από το Saint Julien, στην περιοχή του Pauillac, φημισμένη για τα μυώδη και στιβαρά κρασιά της. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περιοχή δεσπόζουν τα 3 από τα 5 Premier Gran Cru Classe En Medoc 1855 (ταξινόμηση που αναφέραμε και στα προηγούμενα άρθρα), τα μυθικά Chateau Latour, Chateau Mouton Rothchild καθώς και το Chateau Lafite Rothchild.

Σε αυτή μας την στάση, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα και πιο παραμυθένια Chateau, το Chateau Pichon Baron, τοποθετημένο στην δεύτερη βαθμίδα (Diezeme Gran Cru Classe En Medoc 1855) της ταξινόμησης του 1855.

Λίγα λόγια για την ιστορία αυτού του Chateau: Γνώμη μου είναι πως το κρασί είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν αλλά και μια προεπισκόπηση του μέλλοντος, μια όμορφη ιστορία αλλά και ένα όνειρο για το μέλλον. Ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο του χρόνου που του αφιερώνουμε, από την απόλαυση του, μέχρι και την μακροχρόνια φύλαξη του στο κελάρι μας.

Η ιστορία του συγκεκριμένου αρχίζει στο 1694 με έναν Γάμο. Ω ναι, τη χρονιά εκείνη ο έρωτας έδεσε με τα δεσμά του γάμου, την κόρη “Therese”, ενός από τους πιο καταξιωμένους εμπόρους Οίνου της εποχής και τον Βαρόνο Jacques Pichon de Longueville. Ο πατέρας της νύφης αγόραζε συστηματικά αμπελοτεμάχια στην περιοχή του Pauillac και συγκεκριμένα δίπλα από το μυθικό Chateau Latour. Τα αμπέλια λοιπόν αυτά έμελε να είναι η προίκα της Τερέζας και η απαρχή του Chateau Pichon Baron.

To 1850, το Chateau μας χωρίστηκε στα 2 λόγω κληρονομιάς. Το ένα του κομμάτι εξακολούθησε να ανήκει στον Βαρόνο Raoul Pichon de Longueville, ενώ το υπόλοιπο πήγε στις αδερφές του και μετονομάστηκε Pichon Comtesse. O Βαρόνος και οι απόγονοι του κράτησαν το τιμόνι του Pichon Baron μέχρι και το 1933, χρονιά κατά την οποία το πούλησαν στην οικογένεια Bouteiller, για να φτάσει στα χέρια του Χρηματοοικονομικού Ομίλου AXA Millésimes το 1987.

Το καλό με την AXA, είναι ότι επιθυμούσε το Pichon Baron να αποτελεί το διαμάντι του στέμματος, όπου στέμμα ένα ολόκληρο χαρτοφυλάκιο με Οινοποιεία σε όλον τον κόσμο. Για να το πετύχει αυτό, έδωσε μια ολόλευκη επιταγή στους ανθρώπους που το τρέχουν. Το αποτέλεσμα; Το Pichon Baron να μπορεί όχι μόνο να παράγει κρασιά εφάμιλλα των γειτόνων του αλλά και να χρηματοδοτεί μερικώς και την αναβάθμιση των υπολοίπων Οινοποιείων ανά τον κόσμο!!! Καθόλου ευκαταφρόνητο.

Η έκταση των αμπελώνων του Chateau, της προίκας της Τερέζας (χαθήκανε τα καλά κορίτσια στις μέρες μας…αγάπη μου μην ακούς!!!) ανέρχεται σήμερα σε 73 εκτάρια, με το χαρακτηριστικό προφίλ εδάφους και υπεδάφους της αριστερής όχθης που δεν είναι άλλο από το… (δεν με προσέχατε!!!) αμμώδες με διάσπαρτα βότσαλα από τον ποταμό Gironde, με πολύ καλή αποστράγγιση. Το σύνολο των αμπελώνων είναι φυτεμένο με τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc και Petit Verdot σε ποσοστά 65%, 30%, 3% και 2% αντίστοιχα (Τυπική Αριστερή όχθη του Bordeaux).

Και εδώ αρχίζουν τα καλά, τα πολύ καλά μην σας πω, διότι η γευστική μας δοκιμή στους χώρους του Chateau Pichon Baron, περιελάμβανε και τις 3 ετικέτες που παράγονται σε έκδοση En Primeur του 2018. Πέραν αυτών δοκιμάσαμε τις χρονιές 2016, 2015 και 2010 του Grand Vin (πρώτη ετικέτα του Pichon Baron).

Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή τους, ξεκινώντας από τις 2 δεύτερες ετικέτες En Primeur 2018 και συνεχίζοντας στην πρώτη ετικέτα (Gran Vin) με τις χρονιές 2018, 2016, 2015, 2010 κατά σειρά.

Εδώ αρχίζει η δράση (Είπαμε πως Pauillac = Μυώδη και στιβαρά Bordeaux).

Les Griffons de Pichon Baron, Pauillac 2018 (En Primeur)

Το χρώμα του, μωβ με βιολετί ζωηρές ανταύγειες, αρώματα φρέσκων μαύρων και κόκκινων φρούτων, μαζί με γλυκά μπαχαρικά, γλυκόριζα και βανίλια. Στο στόμα, η θέρμη του αλκοόλ συμπληρώνει τον πλούσιο χαρακτήρα του, με τις νεανικές τανίνες να επιτίθενται ξεπερνώντας την οξύτητά του. Άγουρο, με όλο το μέλλον μπροστά του να διορθώσει τις ατέλειες του, που οφείλονται στο νεαρό της ηλικίας του.

Les Tourelles de Longueville, Pauillac 2018 (En Primeur)

Ερυθρό ρουμπινί, σχεδόν αδιαπέραστο με μωβ ανταύγειες, κόκκινα φρούτα όπως το κόκκινο φραγκοστάφυλο και το σμέουρο πρωτοστατούν συμπληρούμενα από ανθικές και βοτανικές νότες. Η αίσθηση στο στόμα είναι θερμή και πλούσια, όπως και το προηγούμενο, με μεγαλύτερη φρεσκάδα από την τονισμένη οξύτητα και τον φρουτώδη χαρακτήρα. Οι τανίνες μοιάζουν πιο μαλακές σε σύγκριση με το προηγούμενο, κάνοντας το πιο προσιτό, ακόμα και στα πρώτα του χρόνια. Αυτό βέβαια δεν του αφαιρεί τίποτα από το δυναμικό παλαίωσης του που λογικά θα ξεπεράσει τα 10 χρονάκια, πολύ εύκολα.

Chateaux Pichon Baron Grand Vin, Pauillac 2018 (En Primeur)

(Blend: Cabernet Sauvignon 78%, Merlot 22%)

Βαθύ αδιαπέραστο μωβ με δυσδιάκριτες ανταύγειες, αρώματα μαύρων φρούτων όπως τα μύρτιλα, το μαύρο μούρο, η βανίλια (φρούτο), περασμένα από τηγάνι, πλούσιο και γεμάτο, θερμό, στιβαρό και υποσχόμενο, τα φρούτα επιβεβαιώνονται στο στόμα, παρέα με γλυκόριζα και μαρμελάδα από αγριοκέρασο Ευρυτανίας. Οξύτητα στον θεό, με τανίνες στρογγυλές και νεανικές.

Chateaux Pichon Baron Grand Vin, Pauillac 2016

(Blend: Cabernet Sauvignon 85%, Merlot 15%)

Βαθύ κόκκινο με βιολετί ανταύγειες, αρώματα που προδίδουν την κυριαρχία του Cabernet Sauvignon όπως τα μαύρα φρούτα, το cassis, το φραγκοστάφυλο και οι πράσινες νότες από πιπεριά. Η βανίλια και η γλυκόριζα συμπληρώνουν τον αρωματικό χαρακτήρα. Στιβαρό και πλούσιο, σου δίνει την αίσθηση ότι μπορείς να το μασήσεις και όχι να το πιεις, η οξύτητα είναι χαμηλότερη σε σχέση με το 2018 και οι τανίνες ενσωματώνονται σε αυτό το τυπικό Pauillac.

Chateaux Pichon Baron Grand Vin, Pauillac 2015

(Blend: Cabernet Sauvignon 77%, Merlot 23%)

Βαθύ κόκκινο αδιαπέραστο με μωβ ανταύγειες, μούρα, μύρτιλα και πετροκέρασα κυριαρχούν με τις νύξεις του βαρελιού να συμπληρώνουν το προφίλ με μέντα, βανίλια και καπνό. Η αίσθηση είναι ισορροπημένη, με στιβαρή δομή, μέτρια οξύτητα και βελούδινες τανίνες. Τα αρώματα των φρούτων επιβεβαιώνονται στο στόμα με μια όμορφη και πλούσια επίγευση.

Chateaux Pichon Baron Grand Vin, Pauillac 2010

(Blend: Cabernet Sauvignon 79%, Merlot 21%)

Στο πιο παλαιό από την μίνι κάθετη που κάναμε στο Pichon Baron, το χρώμα ήταν βαθύ κόκκινο με όμορφες βιολετί ανταύγειες, αρώματα φρέσκων μαύρων και κόκκινων φρούτων, μύρτιλλα, μούρα, βανίλιες, σμέουρα μαζί με νότες μέντας, σοκολάτας και γλυκόριζας. Στο στόμα είναι πλούσιο αλλά ντελικάτο μιας και το αλκοόλ του είναι φυσιολογικό, τονισμένη οξύτητα και εκλεπτυσμένες τανίνες δίνουν μια όμορφη αίσθηση ισορροπίας και φρεσκάδας σε συνδυασμό με την αρωματική πολυεπίπεδη προσωπικότητά του. Φρουτώδης έντονη και μακρά επίγευση ολοκληρώνουν την όμορφη δοκιμή.

Αποχαιρετώντας το chateaux Pichon Baron δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να φωτογραφίζουμε τους πανέμορφους χώρους του με την πισίνα πάνω από το κελάρι και τον υπέροχο Πύργο του να μένει στο μυαλό μας για πάντα!!!