Benetos Restaurant and Tapas – Πάτμος – Ένα εστιατόριο με ιστορία 28 ετών

Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί σταθερή αξία και πόλο έλξης για ψαγµένους επισκέπτες, διανοούµενους, καλλιτέχνες και επώνυµους από όλο τον κόσµο που το επιλέγουν για αυτό ακριβώς το χαρακτήρα του.
Είχα πολλά χρόνια να επισκεφτώ την Πάτμο και φέτος που μου δόθηκε η ευκαιρία, την χάρηκα!

Από τις παραλίες της, μέχρι την χώρα και την σκοτεινή σπηλιά όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, μέχρι τους γραφικούς οικισμούς και τα σοκάκια της, μια µυστηριακή ατµόσφαιρα πλανάται στον αέρα, κάτι ανεξήγητο που αποκαλύπτεται σε ντόπιους και επισκέπτες!
Και φυσικά θέλησα να ανακαλύψω και ότι καλό έχει να παρουσιάσει το νησί από θέμα γεύσης και γαστρονομίας!

Μια επίσκεψη σε ένα ιστορικό εστιατόριο του νησιού – το Benetos Restaurant, στα Σάψιλα – που λειτουργεί από το 1997 με εμπνευστή τον ιδιοκτήτη του Ματθαίο Μπενέτο, που ο ίδιος ήταν και ο μάγειρας, μέχρι να περάσει το εστιατόριο στα χέρια της δεύτερης γενιάς. Τα παιδιά του πλέον έχουν εξελίξει το εστιατόριο, που συνεχίζει να προσελκύει τόσο τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, όχι μόνο χάριν της τοποθεσίας του αλλά και για το εξαιρετικό φαγητό, που αποτελεί σταθερή αξία, χρόνια τώρα!

Το Benetos Restaurant βρίσκεται στον δρόμο προς τη Χώρα και το Μοναστήρι της Αποκάλυψης, ανάμεσα στη Σκάλα και τον Γροίκο, στην περιοχή Σάψιλα.
Από τον κεντρικό δρόμο που παρκάρεις το αυτοκίνητο και πριν καλά καλά κατέβεις τα σκαλιά που σε οδηγούν στα δύο αίθρια και στην βεράντα πάνω στην θάλασσα με το bar, με τις φούξια βουκαμβίλιες να αναρριχώνται σε διάφορα σημεία του εξωτερικού χώρου, σου δημιουργείται η αίσθηση ότι κάτι διαφορετικό θα συναντήσεις σ’αυτό το εστιατόριο και σε εξιτάρει μια περίεργη προσμονή.
Η θέα στην θάλασσα και το αεράκι που φυσά λειτουργούν θετικά και προετοιμάζουν τις αισθήσεις σου για όσα θα γευτείς σε λίγο.

Από την υποδοχή και το καλωσόρισμα του Max Benetos και όλης της ομάδας, καταλαβαίνεις ότι το εστιατόριο δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τα Ευρωπαϊκά εστιατόρια. Το προσωπικό ευγενικό και καταρτισμένο, πρόθυμο να σε εξυπηρετήσει και να σε βοηθήσει να επιλέξεις από το μενού ή από τα πιάτα ημέρας, που εναλλάσσονται αναλόγως τι θα βρεθεί φρέσκο στην αγορά.

Στο Benetos Restaurant θα δοκιμάσετε πιάτα μεσογειακής κουζίνας με ασιατικές επιρροές, πολύ σωστά τεχνικά και με άριστη πρώτη ύλη.
Το ελαιόλαδο στο τραπέζι μας, δικής τους παραγωγής!
Αν επιλέξετε την χωριάτικη σαλάτα του “Μπενέτου”, η φέτα τυλίγεται σε δικό του ζυμάρι, την οποία τηγανίζουν, ενώ τα λαχανικά είναι βιολογικά, παραγωγή από το μποστάνι του Benetos και για αυτό έχουν ξεχωριστή γεύση!
Ο σολομός μαρινάρεται στο εστιατόριο και σερβίρεται με wasabi και το ceviche λαβράκι με mango και chilli, έκανε την διαφορά από όσα σερβίρονται πλέον από εστιατόρια ως ψαροταβέρνες, χωρίς να έχουν το know how!
Πολύ γευστικά τα bao bans με καβούρι με μαλακό κέλυφος!
Από τα must πιάτα, αφού είναι και το σήμα κατατεθέν του εστιατορίου Benetos εδώ και χρόνια, οι κολοκυθοανθοί παραγωγής τους, γεμιστοί με μανιτάρι, καραμελωμένο κρεμμύδι, μανούρι και μυρωδικά. Πανάρονται, περνούν από τηγάνι και σερβίρονται με sauce aioli.
Για να περάσουμε στα κυρίως πιάτα και να καθαρίσει η γευστική παλέτα, έφεραν παγωμένες ρόγες σταφυλιού.
Δοκιμάσαμε ένα άψογα χυλωμένο ριζότο με χτένια και το ψάρι ημέρας – που ήταν συναγρίδα – έδωσε μια νόστιμη μακαρονάδα με τον ζωμό του ψαριού.
Η εναλλακτική ήταν ψητό αλά Σπετσιώτα.

Κλείσαμε το δείπνο μας με δυο γλυκά από το μενού, την creme brulee με λεμόνι – την κάνουν 25 χρόνια τώρα στο εστιατόριο και έχει αγαπηθεί από τον κόσμο – και μια pavlova με φρούτα του δάσους και σπιτική δική τους μαρμελάδα.
Συνοδεύστε το γεύμα σας με κάποια από τις ετικέτες της ενημερωμένης λίστας από την κάβα του εστιατορίου, που εστιάζει στον ελληνικό αμπελώνα.
Κόστος γύρω στα €60 χωρίς κρασί
Σάψιλα, Πάτμος
Τηλ. 2247 0 33089
Ώρες λειτουργίας (από Ιούνιο ως μέσα Σεπτέμβρη) καθημερινά 19.30 – 00.00 εκτός Δευτέρας