Sea FoodΑθήνα κέντρο

Iodio Athens – Το νέο εστιατόριο ψαροφαγίας της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη στο Κολωνάκι

Αυγοτάραχο με λευκή σοκολάτα

Εδώ και λίγους μήνες ακούω και διαβάζω διάφορα για το νέο εστιατόριο της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη – επί της Λουκιανού στο Κολωνάκι – που ακούει στο όνομα «IΩDIO».
Ήρθε η στιγμή να δοκιμάσω το θαλασσινό μενού από τα χέρια τριών γυναικών, που γνωρίστηκαν στο “Funky Gourmet” (ποιος δε θυμάται το εστιατόριο με τα δυο αστέρια Michelin, που έγραψε ιστορία στην αθηναϊκή εστίαση) και αποτελούν το βασικό πυρήνα στην κουζίνα του Ιωδίου. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μαγειρεύει μαζί με την Ερασμία Μπαλάσκα και τη Δανάη Βορίδου και μας παρουσιάζουν μια comfort ψαροφαγία.

Περνώντας τη γυάλινη πόρτα επί της Λουκιανού στον αριθμό 36, το μάτι πέφτει στα χρυσά φωτιστικά και στα τραπέζια με τα λευκά λινά τραπεζομάντηλα. Τα άσπρα πιάτα έχουν πάνω τους μια λευκή πετσέτα με κεντημένη τη λέξη «Ιώδιο» με κόκκινα γράμματα. Το Ω, σε σχήμα ψαριού σε αρμονικό ταίριασμα με το χαρακτήρα του εστιατορίου.
Στο χώρο υπάρχει μια μικρή όμορφη μπάρα, όπου μπορείς να ξεκινήσεις με ένα cocktail ή ένα κρασί και να το συνδυάσεις με στρείδια ή κάποιο από τα ωμά του μενού.
Στα αριστερά ένας μεγάλος καθρέφτης κάνει το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και κατά μήκος του τοίχου μεγάλοι δερμάτινοι καναπέδες.
Πίσω από το εγχείρημα κρύβονται οι επιχειρηματίες Χάρης Σπύρου (Gorlomi, Zurbaran, Alemagou), o Γιάννης Σαλπέας και ο Σπύρος Βαγενάς.

Η Γεωργιάννα μας υποδέχεται αστραφτερή φορώντας την άσπρη στολή της!
Το επαγγελματικό υπόβαθρο και η εμπειρία της, αντανακλώνται στα πιάτα του μενού.

Εισαγωγή στο μενού με ένα πιάτο από το πρώτο μέρος με τα delicacies, ένας απρόσμενος εκρηκτικός συνδυασμός αυγοτάραχου Μελίχλωρου με κομματάκια παγωμένης λευκής σοκολάτας και φρυγανισμένο ψωμί σίκαλης. Μου είναι γνώριμος καθώς τον θυμάμαι από το Funky Gourmet, αλλά συνεχίζει να με ιντριγκάρει.

Ψαρόσουπα με αχνιστό μπακαλιάρο

Η ψαρόσουπα με αχνιστό μπακαλιάρο, μια δυνατή γεύση που έχει φτιαχτεί με τρεις διαφορετικούς ζωμούς, όπως μας λέει η Γεωργιάννα.
Περνώντας στα ωμά, ένα φοβερό ταρτάρ σφυρίδας σε «μπαλάκια» που τα σκεπάζει ένα λεπτό ρυζόφυλλο (ώστε να αποφύγει η chef το ρύζι, αλλά να έχει τη γεύση του στο πιάτο) περιχύνεται με μια σάλτσα αυγολέμονου.
Δυνατή και η surf & turf πρόταση του μενού, ο μπακαλιάρος σεφταλιά όπου το ψάρι τυλίγεται σε μπόλια και σερβίρεται με μία σάλτσα από γιαούρτι και παστράμι.

Μπακαλιάρος σεφταλιά

Τα signature spaghetti με πορφύρες είχαν έντονη οξύτητα, παρόλο που οι σταφίδες που είχαν προστεθεί το ισορροπούσαν λίγο.
Το χριστόψαρο ημέρας, έγινε ένα ωραίο bianco.

Τα γλυκά στο Ιώδιο είναι ένα κεφάλαιο από μόνα τους, καθώς στο μενού θα βρείτε φοβερά επιδόρπια και είναι η πρώτη φορά που το λέω για εστιατόριο. Έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον pastry chef Μανώλη Στήθο.
Κατ’αρχήν όλα τα παγωτά που σερβίρονται, φτιάχνονται στο εστιατόριο.

Παγωτό φιστίκι

Παρόλο που το signature παγωτό φιστίκι είναι αυτό για το οποίο μιλάνε όλοι και καθόλου άδικα, προσωπικά με ενθουσίασε αυτό που στο μενού αναφέρεται ως η «θάλασσα του Ιωδίου»! Μια homemade granola με αφρό ginger, μαντλέν και παγωτό ανθόγαλα.

Homemade granola με αφρό ginger

Το Chicago σερβίρεται σε μια custom made συσκευασία με ετικέτα «IΩDIO», με το λογότυπο να θυμίζει τα παλιά κυπελάκια της ΕΒΓΑ, των παιδικών μας χρόνων.

Chicago

Αέρινη η γαλατόπιτα με καραμελωμένο φύλλο Nori!

Τη λίστα κρασιών, επιμελείται ο Φαίδων Βερνίκος, και θα βρείτε ποικιλίες από τον ευρωπαϊκό αμπελώνα, ανάμεσά τους ελληνικά Ασύρτικα και γαλλικά Chardonnay, ενώ τον κατάλογο των ποτών συμπληρώνουν cocktails και αποστάγματα.

Γαλατόπιτα με καραμελωμένο φύλλο nori

Καθώς απολαμβάνετε το φαγητό σας, από τα ηχεία ακούγεται καλή ελληνική μουσική που εναλλάσσεται ανάμεσα σε Χατζηδάκι και Φλέρυ Νταντωνάκη, Τσανακλίδου και Κανελλίδου.
Ακούσματα αγαπημένα από παλιά…

Το μεγάλο ποσοστό των πελατών, άνθρωποι ανάμεσα στα 35 και 50, που έδειχναν να απολαμβάνουν τις ιωδιούχες γεύσεις.

Το «Ιώδιο» με κέρδισε και θα επιστρέψω να δοκιμάσω και άλλα πιάτα του καταλόγου, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Λουκιανού 36, Αθήνα
Τηλ. 213 0263656
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 13.00 – 16.30 μ.μ. & 19.00 -23.30 μ.μ.

Κόστος €50 – €70 κατ’άτομο χωρίς κρασί