Μια βραδιά με αέρα Ιωαννίνων στον Τσίφτη στους Αμπελόκηπους
«Ο μάγκας ο σωστός που δεν τον πιάνεις από πουθενά… ο άνθρωπος της πιάτσας, ο οποίος είναι τετραπέρατος και γατόνι και πιάνει πουλιά στον αέρα, αλλά που είναι συγχρόνως και ντόμπρος και ξήγας κια εντάξης»
Μ’αυτή την εισαγωγή μας συστήνεται ο Τσίφτης-Γαστροκουτούκι+, ένα εστιατόριο που έστησαν εδώ και 2,5 χρόνια περίπου ο ταλαντούχος chef Σήφης Μανουσέλης με το Βάϊο Κορομηλά και τον Μπάμπη Καζανά, που είναι στην κουζίνα και εκτελεί τις συνταγές.
Στον Τσίφτη προσφέρουν μια απλή, αλλά καθόλου απλοϊκή κουζίνα, ακολουθούν την εποχικότητα και ποντάρουν στην εντοπιότητα, αλλάζουν συχνά το μενού, ενώ παράλληλα το περιβάλλον τους είναι χαλαρό.

Αυτό το μαγαζί επέλεξαν για να κάνουν μια guest εμφάνιση στην Αθήνα, ο Θανάσης Ροζάριος και ο Θανάσης Τάσσος, chef και ιδιοκτήτης αντίστοιχα των εστιατορίων Θamon και Erectus στα Ιωάννινα.
Η φιλοσοφία τους βασίζεται στην άμεση σχέση με τον παραγωγό και την τοπική γαστρονομία, που περιγράφεται άριστα με τη φράση “from farm to table”.
Στο Θamon, προσφέρουν μία μοντέρνα μαγειρική παρουσίαση της ηπειρωτικής γαστρονομίας, διαφορετικής οπτικής.
Στο Erectus μια μεγάλη κεραμική μπάρα μπροστά στις ανοικτές φωτιές της κουζίνας, κυριαρχεί στο χώρο. Το όνομα του εστιατορίου, δεν είναι καθόλου τυχαίο, μιας και ο homo erectus ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κυνήγησε σε ομάδες και χρησιμοποίησε τη φωτιά.
Πολύ χάρηκα που ξαναείδα την ομάδα των δυο εστιατορίων των Ιωαννίνων – μετά την επίσκεψή μου στην πόλη τους πριν καιρό – που ήρθε σύσσωμη για ένα βράδυ στον “Τσίφτη” και σε συνεργασία με την ομάδα της κουζίνας του εστιατορίου, παρουσίασαν 4 δικά τους πιάτα που ξεχωρίζουν στα μενού τους και έχουν αγαπηθεί από το κοινό.
Εμείς χθες τα δοκιμάσαμε και τα τέσσερα και πράγματι αξίζει τον κόπο, αν βρεθείτε στα Γιάννενα να επισκεφθείτε και τα δυο εστιατόρια.

Νόστιμα τα ντολμαδάκια με το σέσκουλο που μέσα τους έκρυβαν καπνιστή πέστροφα και τα “έλουζε” μια πλούσια κρέμα σπανακόρυζου.
Εξίσου καλός ο ξινόχοντρος τραχανάς με καπνιστό χέλι και ξύδι τομάτας.
Πιο brutal γεύση τα κεφτεδάκια αγριόχοιρου με “ζωντανούς” ζωχούς στο ζωμό τους και φρέσκα μυρωδικά, αυγολέμονο.
Ένα “ποίημα” το γιουβέτσι στη γάστρα με προβατίνα, με φρέσκο χειροποίητο κριθαράκι και γαλοτύρι από το Ζαγόρι.

Αλλά και από τα πιάτα του μενού του Τσίφτη, δοκιμάσαμε αρκετά και ξεχώρισα κάποια.
Πολύ καλός ο ταραμάς με κομματάκια από παστό λεμόνι και πούδρα από φύκια.
Επίσης αξίζει το τσιγαριαστό σταμναγκάθι που σερβίρεται πάνω σε προζυμένιο ψωμί με αρωματικό πελτέ, φέτα και χαρούπι.
Η ηπειρώτικη χορτόπιτα πολύ γευστική και πάνω στο τραγανό φύλλο, μια κρέμα φέτας.
Μη χάσετε – αν τη βρείτε στον κατάλογο – τη μοσχαρίσια στηθοπλευρά με χοντρό μακαρόνι, αφρό από φουντούκι και γραβιέρα Κοζάνης.
Η λίστα κρασιών του Τσίφτη είναι ενημερωμένη και έχει αρκετές επιλογές.
Τέτοιες βραδιές πράγματι αξίζουν και όταν μου δίνεται η ευκαιρία φροντίζω να μην τις χάνω!