Αθηναϊκή Ταράτσα – Θέα Ακρόπολη, κουζίνα λεβαντίνικη και δημιουργικά cocktails
Όταν επισκέφτηκα το Taratsa Athens, μετρούσε μόλις δυο μέρες λειτουργίας κι όμως όλα κύλησαν ρολόι!
Με την κουζίνα του Αλέξανδρου Καρακατσάνη, πρωτοήρθα σε επαφή χρόνια πίσω στο εστιατόριο “Σαν Μιχάλη” στη Σύρο. Πέρασε ο καιρός και βρέθηκα να δοκιμάζω πιάτα του στο Νέο Κόσμο – στο δικό του πλέον εστιατόριο – στο Monk’s Beard, που δυστυχώς κάηκε ολοσχερώς τον Αύγουστο του 2023.
Περίμενα με αγωνία, το επόμενο βήμα του ταλαντούχου σεφ και να που πριν κάποιες μέρες μαζί με την ομάδα των επιχειρηματιών του Ami Gastrotheque (του οποίου επιμελείται το μενου, ως ιταλικό πλέον) και τη συμβολή των παιδιών του “The bar in front of the Bar” (νο.98 στη λίστα 51-100 των The World’s 50 best bars), ηγείται της κουζίνας της “Αθηναϊκής Ταράτσας”, στο roof top του ξενοδοχείου Regal στη Μητροπόλεως.
Όπως μου ανέφερε ο ίδιος είναι ένα concept γαστρονομικής προσέγγισης αλλά με value for money λογική, με ανοιχτές φωτιές, ξυλόφουρνο και robata.
Την περιγράφει ως μια κουζίνα λεβαντίνικη, όπου η βάση της θα είναι η ελληνική κουζίνα, διανθισμένη με πολλά στοιχεία της Μέσης Ανατολής. Καθώς η σύζυγός του είναι από το Λίβανο, έχει αγάπη σε αυτή την κουζίνα.
Μπαίνοντας από τη μικρή είσοδο του ξενοδοχείου Regal, στον αριθμό 60 της Μητροπόλεως, προσπερνάς τη reception και παίρνεις το ασανσέρ που σε οδηγεί στον 6ο όροφο. Βλέπεις μια τεράστια πινακίδα που γράφει “Αθηναϊκή Ταράτσα” με κεφαλαία γράμματα και με τα πόδια ανεβαίνεις έναν όροφο ακόμη ως τον 7ο.
Αντικρίζεις δεξιά σου τον Παρθενώνα και αριστερά απλώνονται τραπεζάκια και καρέκλες εποχής 70’s κι από πάνω τους μια γιρλάντα με φωτάκια. Ρίχνοντας το βλέμμα χαμηλά, βλέπεις φωτισμένη τη Μητρόπολη.
Περιμένοντας την παρέα μου, ο ευγενικός σερβιτόρος με οδηγεί στο bar και από κει μπορώ να δω πίσω από την ανοιχτή κουζίνα τον Αλέξανδρο και την ομάδα του να δουλεύουν σα μελίσσι. Ο καθένας στο πόστο του ξέρει ακριβώς τι να κάνει και ο σεφ ως ενορχηστρωτής, βάζει τις τελευταίες πινελιές στα πιάτα πριν βγουν στο πάσο για να φτάσουν στα τραπέζια.
Ο barman φαίνεται να είναι γνώστης και με βοηθάει να επιλέξω από τον κατάλογο ένα cocktail σύμφωνα με τις γεύσεις που αγαπώ. Τα cocktails έχουν σχεδιαστεί να ταιριάζουν με τα πιάτα του μενού και όλα τα υλικά τους – πέραν του alcohol – φτιάχνονται στο bar. Δοκίμασα ένα φοβερό που το ονομάζουν Greek yogurt with figs and honey, με ρούμι, σύκο και τα φύλλα του, γιαούρτι και μέλι. Κάποιο άλλο με το όνομα fattoush έχει βάση το τσίπουρο. Τι καλύτερο για ένα ξεκίνημα με το φαγητό σας;
Μετακινούμαι στο τραπέζι μου με τη θέα στην Ακρόπολη να σου κόβει την ανάσα, αφού στο μεταξύ έχει έρθει η παρέα μου. Φτάνει στο τραπέζι μας μετά από λίγο – ενώ μελετάμε τον κατάλογο – το πανεράκι με τα χειροποίητα ψωμιά στον ξυλόφουρνο. Πειρασμός!
Ο Αλέξανδρος από πολύ μικρός στο νησί που μεγάλωσε στη Σύρο, είχε μάθει να φτιάχνει τυριά κι αλλαντικά. Έτσι εξηγείται αυτό το μοναδικό χειροποίητο τυρί που δοκιμάσαμε σε συνδυασμό με μέλι Βανίλια Ελάτης. Αρώματα μαστίχας και γεύση ξεχωριστή.|
Συνέχεια με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με μεδούλι και καβουρδισμένο κουκουνάρι. Να σας πω την αλήθεια, εδώ θα ήθελα να “ακούγεται” λίγο παραπάνω το μεδούλι, καθώς μ’αρέσει πολύ.
Τι να πω για τα ψητά αμπελοφάσουλα που περιχύνονται με πετιμέζι ροδιού και συνδυάζονται με καπνιστό ξινοτύρι και ξηρούς καρπούς; Απλά μην τα χάσετε!
Tartare μοσχαριού θα έχετε δοκιμάσει πολλά. Αλλά tartare σε μορφή αμπελοντολμά σίγουρα όχι! Κι αυτό το πιάτο αξίζει.
Ο chef ήθελε να δοκιμάσουμε και τα γεμιστά – με πρόβειο κιμά – ζυμαρικά, καμένο βούτυρο και γιαούρτι (ένα είδος μαντί που έχει κρατήσει από το μενού του Monk’s Beard). Πολύ καλοδουλεμένο πιάτο. Ξεχωρίζεις κάθε γεύση χωρίς το ένα υλικό να καλύπτει το άλλο, όπως συνηθίζεται σε αυτό το πιάτο, σε πολλά εστιατόρια που το έχω δοκιμάσει.
Το κεμπάπ στα κάρβουνα με φρέσκια πίτα, ανάλαφρο και δροσερό.
Κλείσαμε με κόκκορα στον ξυλόφουρνο με χυλοπιτάκι και φρέσκια τομάτα.
Έβαλα στο μάτι για την επόμενη φορά μια σέλα από πρόβατο με demi glace μπαχαρικών.
Επίσης θα επέστρεφα για το Shawarma (μοσχαρίσια στηθοπλευρά με σερλινόριζα και αραβικές πίτες), που ο Αλέξανδρος θεωρεί ένα από τα καλύτερα πιάτα του!
Στον κατάλογο θα βρείτε και επιλογές ψαρικών όπως ψάρι ημέρας στα κάρβουνα με σάλτσα από πετρόψαρα αλλά και καραβίδες στα κάρβουνα.
Ωραία λίστα κρασιών με επιλογές και από ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, σωστά κοστολογημένη.
Συνοδεύσαμε το φαγητό μας με το Νεοζηλανδέζικο Sauvignon Blanc “Black Cottage” και κλείσαμε με ποτήρι Rioja.
Κρατείστε χώρο για γλυκό στο τέλος. Το τσουρέκι στον ξυλόφουρνο με λευκή σοκολάτα και παγωτό κάστανο, είναι από τα γλυκά που δεν πρέπει να χάσετε!
Η ταράτσα ήταν γεμάτη και παρόλο που είχε μόνο λίγες μέρες που άνοιξε, το service ήταν άψογο.
Στα vintage τραπέζια έβλεπες ανθρώπους διαφόρων ηλικιών καθώς και τουρίστες, ενοίκους του ξενοδοχείου αλλά και άλλους που είχαν έρθει για το φαγητό. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην καρδιά της Αθήνας.
Η “Αθηναϊκή Ταράτσα” θα λειτουργεί και για brunch καθώς και για lunch με light menu. Τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, μπορεί ήδη να έχει ξεκινήσει.
Στην Ταράτσα μπορείς να φας από €25-60 το άτομο χωρίς κρασί, αναλόγως επιλογών από τον κατάλογο ή να απολαύσεις το cocktail σου στο bar και έχεις επιλογή να τσιμπήσεις μικρές μπουκιές από τα πιάτα του μενού.
Είναι ένα concept που ήδη έχει αγαπηθεί από το αθηναϊκό κοινό και θα δυσκολευθείτε να βρείτε τραπέζι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.
Μητροπόλεως 60 (είσοδος από το ξενοδοχείο Regal)
Τηλ. κρατήσεων: 211 0080660