Street Food/ΣουβλάκιΝότια Προάστια

Νικαράγουα! Το παλιό καλό σουβλάκι επανέρχεται στο κέντρο του Πειραιά


Γεννήθηκα στον Πειραιά! Σπούδασα στο λιμάνι…. γιατί η μεγαλύτερη σπουδή δεν έχει να κάνει με το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, αλλά όταν βγεις στην αγορά εργασίας. Kι εγώ πέρασα πολλά χρόνια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας σε ναυτιλιακές στον Πειραιά.
Αλλά και ως παιδί, θυμάμαι να πηγαίνουμε για καλό σουβλάκι με τον παππού και τον πατέρα μου στον Καράμπαμπα και στον Αβραάμ στον Άγιο Διονύση για καλό σουβλάκι.

Το καλό παλιό σουβλάκι – που σχεδόν έχει εκλείψει – αναζητούσαν και οι δυο καλοφαγάδες φίλοι, που άνοιξαν το Νικαράγουα στον Πειραιά.
Ο Μπάμπης Παπαθανασίου και ο Χρήστος Μπιτσώνης είχαν μάθει στο παλιακό σουβλάκι με τη σαλτσούλα και χωρίς πατάτες και τις ανεκδιήγητες sauce.

Έτσι αποφάσισαν να ανοίξουν ένα σουβλατζίδικο, που το σουβλάκι του θα ήταν πολύ κοντά σε κείνο των παιδικών τους χρόνων και έβαλαν και δικές τους πινελιές, αλλά κρατώντας πάντα τα στοιχεία εκείνα που μας φέρνουν μνήμες από το σουβλάκι που αγαπήσαμε.
Το όνομα “Νικαράγουα” τους προέκυψε τυχαία καθώς αστειεύονταν πριν ανοίξουν το μαγαζί, αλλά το κράτησαν.
Στους τοίχους κορνιζαρισμένες αφίσες από τα “Κόκκινα Φανάρια” και το “Ποτέ την Κυριακή”, φωτό κάποιου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, μια παλιά αφίσα με το υπερωκεάνιον Ολυμπία, που έφευγε για Καναδά – Αμερική.

Για τις πρώτες ύλες εμπιστεύθηκαν γνωστό κρεοπωλείο που φέρνει κρέας από τη Λειβαδιά. Τα χοιρινά και τα μπιφτέκια ετοιμάζονται ένα-ένα στο εργαστήριο του κρεοπωλείου και φτάνουν πρωί πρωί στο μαγαζί.

Οι πίτες έρχονται από το φούρνο του Σταμάτη στο Περιστέρι, που θυμάμαι ότι ήταν πάντα στο τραπέζι μας όταν είχαμε σουβλάκια σπίτι.
Τη σάλτσα τη φτιάχνουν οι ίδιοι, προσθέτοντας πιπέρι και ρίγανη.
Από οπωροπωλείο στο Ρέντη, επιλέγουν τα καλύτερα λαχανικά.
Την πάπρικα ή το κόκκινο πιπέρι (κάποιοι αγαπούν τα καυτερά) τα προμηθεύονται από το Μανδραγόρα στη Γούναρη.
Μη χάσετε το τυλιχτό με στήθος κοτόπουλο. Προσθέτουν μια πολίτικη σαλάτα δική τους με λάχανο, καρότο και σέλινο, sauce μουστάρδας και γλυκιά πάπρικα.
Τέλος για μερακλίδικο τυλιχτό, επιλέξτε αυτό με το Αρμένικο σουτζούκι που αγοράζουν από το ιστορικό παντοπωλείο Αβακιάν στον Πειραιά. Αλλά αυτό που απογειώνει τη γεύση είναι η τυροσαλάτα από το Γαρδίκι στα Καμίνια. Σ΄αυτό το μαγαζί, οι Πειραιώτες ξέρουμε ότι θα βρούμε τυριά μικρών παραγωγών από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Μη διανοηθείτε να ζητήσετε πατάτες στο τυλιχτό. Το έχουν αναρτήσει στον τοίχο τους μόλις μπαίνεις με μεγάλα γράμματα, ως την 11η εντολή: “Ου βάλεις πατάτες στο σουβλάκι σου”. Αλλά μην τις χάσετε σε μερίδα, καθώς είναι από τις καλύτερες που έχετε δοκιμάσει. Έχουν το μυστικό τους και είναι τόσο νόστιμες! Ο Μπάμπης το έκλεψε από το θείο του, τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας Κεφαλονίτης στην Καστέλα (μαγαζί έπος για τα παϊδάκια του και γενικά τα κρεατικά του). Το μυστικό είναι ότι τις τηγανίζουν δυο φορές, ώστε να είναι τραγανές εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά. Και πετυχαίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Καθώς απολάμβανα τα νόστιμα σουβλάκια τους με τις τραγανές πατατούλες, ανακάλυπτα τις μπύρες από Sourmena Brew και άκουγα από το ηχείο απο τις “Δυτικές Συνοικίες”, το “Καλοκαιρινά ραντεβού πάνω στο σώμα σου…”!   Δοκίμασα τη Μπέλα pilsner σε draft που ταίριαξε πολύ με το τυλιχτό με το μπιφτέκι και σε φιάλη των 330ml, την “Κυρία Τούλα”, μια IPA που συνόδευσε καλά το κοτόπουλο με την πολίτικη σαλάτα.

Μου έκανε εντύπωση ότι δεν ήταν self-service, αλλά σε σέρβιραν στα λιγοστά stools που έχουν μέσα και έξω στο πεζοδρόμιο.

Το ωράριο τους είναι 13.00 – 22.00 Τρίτη έως Παρασκευή και Σάββατο 12.30 -18.00, καθώς εξυπηρετούν εργαζόμενους του κέντρου του Πειραιά, αλλά νομίζω ότι έχει αρχίσει ήδη να το μαθαίνει ο κόσμος και έρχονται από διάφορα σημεία της Αττικής στη Νικαράγουα. Άλλωστε είναι 5 λεπτά απόσταση με τα πόδια από το μετρό, τον τερματικό σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά.
Αποφύγετε τη μετακίνηση με αυτοκίνητο καθώς δύσκολο το parking στο κέντρο του Πειραιά.

 

Οδυσσέα Ανδρούτσου 149, Πειραιάς
Τηλ. 213 099 2200